OFICIAL Doar elevii cu 10 pe linie vor putea să se înscrie în programul pentru promovarea a doi ani de studii într-un an școlar, deși în trecut se cerea cel puțin media 9. Programul se întrerupe dacă obțin sub media 9 la evaluările de la finalul modulului doi

OFICIAL Doar elevii cu 10 pe linie vor putea să se înscrie în programul pentru promovarea a doi ani de studii într-un an
📅 2025-01-09
Accesul elevilor la programul de finalizare a doi ani de studii într-un an școlar este permis doar pentru cei cu media 10 la toate materiile, arată noua metodologie publicată în Monitorul Oficial. Noile reguli stabilesc criterii mai stricte față de vechea metodologie aprobată în 2011, atât în ceea ce privește înscrierea, cât și parcurgerea programului.

Mai exact, în comparație cu metodologia stabilită prin ordinul nr. 5.489 din 29 septembrie 2011, în noua metodologie apar următoarele noutăți:

Prin urmare, prin modificarea legii a fost restrâns accesul elevilor la acest program, comparativ cu vechea metodologie, având în vedere că mult mai puțini școlari se vor încadra în noile cerințe.

Mai exact, potrivit noii metodologii, elevii trebuie să îndeplinească următoarele criterii ca să poată promova două clase într-un an școlar:

Documente înscrierea în programul 2 ani de studii într-un an școlar

Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar trebuie depuse următoarele documente, potrivit documentului amintit:

a) cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului;
b) dosarul personal;
c) rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
d) avizul favorabil al consilierului şcolar;
e) avizul favorabil al medicului şcolar sau al medicului de familie;
f) avizul consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.

Fiecare școală va avea o comisie care va elabora testul, va organiza testarea și va monitoriza procesul.

Comisia de monitorizare a programului de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar va fi alcătuită din:

Modul de parcurgere a programului pentru 2 ani de studii într-un an școlar

Elevii care vor să beneficieze de program trebuie:

Pentru încheierea situației școlare „elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.

Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice şi de aptitudini incluse în planul
personalizat de învățare, calendarul acestora fiind stabilit de comun acord de către
părinte/tutore legal, elev şi dirigintele clasei şi avizat de către consiliul profesoral”, mai este precizat în document.

În ce condiții poate fi întrerupt programul

Întreruperea programului de promovare a 2 ani de studii într-un an şcolar se realizează în următoarele situaţii:

În urma întreruperii programului, elevul își continuă studiile în clasa curentă.

Etapele de înscriere în program

Părinții și elevii care sunt interesați de program trebuie să parcurgă următoarele etape, potrivit proiectului de metodologie:

a) Cererea de înscriere în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar se depune de către părintele/tutorele legal al elevului la unitatea de învăţământ la care este înscris elevul, în perioada 1 martie – 1 mai a anului şcolar precedent celui de intrare în program.

b) Cererea de înscriere este analizată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ care decide aprobarea sau respingerea acestei, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute de elev până la depunerea cererii.

c) După aprobarea cererii de înscriere, elevul va susţine un test interdisciplinar care va evalua competenţelor dobândite în anul şcolar precedent celui de intrare în program. Testul va fi susţinut până la sfârşitul anului şcolar în care a depus cererea de intrare în program.

d) După aprobarea cererii de înscriere, consiliul de administraţie solicită consilierului şcolar, medicului şcolar, profesorului pentru învăţământ primar/profesorului diriginte şi, după caz, cadrelor didactice care predau la clasa la care este înscris elevul elaborarea şi depunerea rapoartelor necesare. În situaţia în care unitatea de învăţământ nu are medic şcolar, raportul poate fi întocmit de medicul de familie.

Ordinul integral publicat în Monitorul Oficial cu metodologia privind promovarea a 2 ani de studii într-un an şcolar în învăţământul preuniversitar îl puteți consulta mai jos:


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

INTERVIU Ana-Maria Cazan, decana Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Transilvania din Brașov: Un profesor debutant are nevoie de foarte mult sprijin. Realitatea din școală presupune și cum să faci față anumitor tipologii de elevi care nu se încadrează în ceea ce am învățat din manuale

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/Ana-Maria-Cazan-2.jpegUn profesor debutant „are nevoie de foarte mult sprijin în primele etape ale carierei”, declară decana Facultății de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea Transilvania din Brașov, Ana-Maria Cazan,…

Rata de absolvire la licee teoretice este în scădere – studiu al Institutului de Științe ale Educației. Mulți elevi se gândesc să renunțe la școală după primul an de liceu pentru că nu învață lucruri care să le fie de folos în viață. Alte motive: elevii simt că au rămas în urmă la învățătură și că pierd mult timp pe drum spre liceu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/04/dreamstime_m_155578563.jpgMulți elevi care ajung în clasa a X-a se gândesc să renunțe la școală pentru că nu învață lucruri noi, care să îi ajute în viață, arată un studiu recent…

Unul din șapte liceeni spune că fumează zilnic sau aproape zilnic, aproape unul din zece declară că bea alcool frecvent / Mai bine de jumătate consumă frecvent fast-food și snacks / 1% declară că apelează zilnic la substanței psihoative – Studiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/05/droguri-in-scoli-liceeni-scolari-adolescenti-pe-plaja-tineri-timp-liber-e1683698314858-640x400-1.jpgUn număr foarte mare de elevi de liceu declară că fumează, consumă alcool sau produse de tip fast-food / snacks, iar 1% admit că apelează zilnic la...

Studenții și masteranzii între 18 și 35 de ani pot să participe gratuit la un program de formare și practică pedagogică, cu subvenții și premii, lansat de asociația Școala Încrederii

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/batch_dreamstime_m_45734435.jpgStudenții și masteranzii între 18 și 35 de ani, care doresc să urmeze o carieră didactică pot să participe, până în 2026, la un program de formare pentru dezvoltarea competențelor…

În ianuarie sunt verificate documentele justificative ale profesorilor și angajaților care au primit în 2023 prima de carieră didactică de 1.500 de lei și prima de carieră profesională de 500 lei – adresă a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/03/dreamstime_s_63101638.jpgÎn luna ianuarie 2025 vor fi verificate documentele justificative ale profesorilor și angajaților din școli și grădinițe care au primit în 2023 prima de carieră didactică de 1.500 de lei…

Profesoara Florina Rogalski: Sunt părinţi care îşi prelungesc, uneori şi fără să ceară permisiunea şcolii, vacanţa, atât pentru dumnealor, cât şi pentru copii, peste termenul stabilit / Modulul 3 de cursuri a început miercuri, 8 ianuarie

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Florina-Rogalski.jpgFlorina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, pentru TVR Info, că sunt situații în care părinții prelungesc vacanța elevilor peste termenul stabilit. Modulul 3…

UPDATE OFICIAL Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate și pentru elevii de la pedagogic. Toți elevii de clasa a XII-a, indiferent de profil și specializare, vor avea câte o oră în plus pe săptămână, pentru disciplina „Istoria comunismului din România”. Cei de la seral studiază noua disciplină în clasa a XIII-a

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/captura-ordin.jpgPlanurile-cadru pentru liceu au fost modificate, pentru a fi introdusă oficial o nouă materie obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a: disciplina „Istoria comunismului din România”. Materia va fi studiată…

Efectele crizei de profesori în Portugalia: aproape 14.000 de ore lucrate suplimentar de cadrele didactice, din septembrie până la vacanța de iarnă, pentru a acoperi clasele fără personal calificat

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/03/dreamstime_s_21762552-e1709807333641.jpgProfesorii din școlile publice din Portugalia au lucrat un total de 13.831 de ore suplimentare în primul trimestru al anului școlar 2024-2025, conform datelor anunțate marți de Ministerul Educației, Științei...

Zeci de școli din Marea Britanie, închise pe fondul avertizărilor meteo de ninsori și polei

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2018/11/Copii-zapada-ninsoare.jpgPeste 60 de şcoli din nordul Scoţiei şi-au suspendat cursurile pe fondul avertizărilor de ninsori şi polei aflate în vigoare miercuri în cea mai mare parte a ţării, relatează agențiile…

OFICIAL Doar elevii cu 10 pe linie vor putea să se înscrie în programul pentru promovarea a doi ani de studii într-un an școlar, deși în trecut se cerea cel puțin media 9. Programul se întrerupe dacă obțin sub media 9 la evaluările de la finalul modulului doi

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/05/dreamstime_s_31348379.jpgAccesul elevilor la programul de finalizare a doi ani de studii într-un an școlar este permis doar pentru cei cu media 10 la toate materiile, arată noua metodologie publicată în…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.