Nu-i vorba de a înlocui salarizarea profesorilor cu o salarizare pe bază de indicatori de performanță, ci de a veni cu anumite bonusuri, spune ministrul Daniel David

Nu-i vorba de a înlocui salarizarea profesorilor cu o salarizare pe bază de indicatori de performanță, ci de a veni cu a
📅 2025-01-20
Noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

„Ideea nu este că trecem la o salarizare numai pe bază de performanță, ci că indicatorii de performanță vin și se suprapun peste un nivel decent pe care tu, ca stat, îl dai celor din zona educației și cercetării, ca să le recunoști statutul social”, a spus Daniel David.

Moderatoare: Salarizarea profesorilor în funcție de performanță. Dumneavoastră propuneți niște indicatori de performanță. Cel puțin aceasta este ideea în acest moment. Puteți creiona ce ar însemna acești indicatori de performanță?

Daniel David: În acest moment, contextul nu este pentru a discuta acești indicatori luați unul câte unul. Eu eu vorbesc ca ministru la început de mandat, în primul rând, pe zona de viziune. Pe de o parte, este viziunea asta că trebuie să refuzăm orice indicator de performanță, prin simplul fapt că ești cadru didactic, trebuie să ai un salariu în funcție de vechime ș.a.m.d. Pe de altă parte, ai cealaltă perspectivă care vine și spune că salariile ar trebui să fie stabilite, practic, prin indicatori de performanță. Viziunea mea este că cele două ar trebui combinate, în sensul că eu cred că, prin simplul fapt că ești cadru didactic, că ești profesor, că ești cercetător, ar trebui să ai un salariu care să fie unul decent, care să-ți dea onorabilitate socială, prin prisma acestor roluri.

După acest nivel, atenție, putem discuta despre beneficii și aspecte suplimentare în funcție de performanță. Asta este și ideea care este asumată în programul de guvernare. Deci, ideea nu este că trecem la o salarizare numai pe bază de performanță, ci că indicatorii de performanță vin și se suprapun peste un nivel decent pe care tu, ca stat, îl dai celor din zona educației și cercetării, ca să le recunoști statutul social. Care sunt acești indicatori, cum vor fi implementați? Sunt lucruri la care o să începem să lucrăm. Vă dați seama că n-am venit ministru luni și acum am venit cu lista de indicatori. Vreau să văd o comisie de experți, vreau să văd specialiști care să spună ce funcționează, ce nu funcționează.

Deci, astea sunt lucruri pe care le vom face, mai ales că acest lucru a fost cerut explicit ministrului educației în timpul audierilor parlamentare și în timpul prezentării programului de guvernare în fața Parlamentului, de către premier.

Moderatoare: Pe de altă parte, știți mai bine decât mine poziția multora dintre experții în educație care spun că e foarte greu de pus în practică, că în țările în care s-a încercat acest lucru a fost un eșec, pentru că e greu să cuantifici performanța, iar în sistemul de învățământ românesc cu atât mai mult cu cât nu există acele evaluări standardizate.

Daniel David: Așa este. Fiecare se proiectează și ideologic, sunt experți și experți, teorii și teorii. De aceea, vreau să-i aduc pe toți la masă pentru a discuta nu în teorie, ci în practică. Și, repet, nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri – dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță, performanță care sigur că trebuie valorizată și văzută diferit într-un liceu puternic sau într-un colegiu puternic din Cluj sau București și alți indicatori ar trebui să fie, poate, pentru o școală dintr-un sat mic și în care numărul de copii este foarte mic. Dar aceste lucruri, repet, trebuie făcute, iarăși, nu ideologic, ci pragmatic și pe bază de dovezi. Eu de aia cred într-o educație bazată pe dovezi și aceste decizii vor fi bazate pe dovezi, nu pe ideologie.

Informații de context

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.

În luna august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.

Amintim că, pe 1 aprilie, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.

Pe 8 decembrie, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

Citește și:
EXCLUSIV Noul ministru al Educației și Cercetării anunță că va propune indicatori de performanță „pentru a crește veniturile cadrelor didactice performante”. Daniel David vorbește despre „o sinergie între salarizarea din mediul educațional cu cea din sănătate”: Anul viitor se va lucra la legea salarizării unitare
Ce trebuie să știe Marcel Ciolacu referitor la salarizarea profesorilor în funcție de performanță – cercetătorul Dacian Dolean
Premierul Marcel Ciolacu evocă din nou criteriile de performanță pentru profesori, în Parlament: Voi continua să-i cer noului ministru al Educației introducerea unor criterii clare / Alocarea bugetară în învățământ să se facă în funcție de performanța școlară
Prestația profesorilor la clasă să dovedească performanța școlară, spune directoarea Dana Bobocea: Dacă eu la un colegiu național îmi fac meseria la cel mai înalt nivel, de ce am același salariu ca cel care este profesor la o școală unde rata de promovare a examenelor naționale este 0%?

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Vineri, 24 ianuarie 2025, zi liberă pentru elevi și profesori, de ziua Unirii Principatelor Române

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/06/dreamstime_m_4995728-e1717338001810.jpgVineri, 24 ianuarie 2025, este zi liberă pentru elevi și profesori, de ziua Unirii Principatelor Române, potrivit Codului Muncii. Ziua liberă apare și în contractul colectiv de muncă. În articol…

Profesorul Flavian Georgescu: Cred că învățăm lucrurile foarte abstractizat. Rolul matematicii nu este să învățăm o teoremă pe de rost

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/01/Flavian-Georgescu-ICHB.jpgProfesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la Euronews, că „rolul matematicii nu este să învățăm o teoremă pe de rost”. Acesta a explicat că degeaba am învățat o carte…

Avizele suplimentare pentru profesorii suplinitori și titulari, prevăzute în metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2019/04/Cancelarie-contracte-profesori-Pexels-e1554448932420.jpgToate avizele suplimentare pentru profesori se găsesc în metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. Este vorba atât despre cadrele didactice suplinitoare, cât și despre cad...

Vacanțele lungi conduc la pierderi de învățare pentru elevii vulnerabili, spune ministra Educației din Franța, care anunță că din 2026 ar putea tăia din cele 8 săptămâni de vacanță de vară

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/elisabeth-borne-agerpres_17889606.jpegMinistrul Educației Naționale din Franța, Élisabeth Borne, a anunțat în fața senatorilor lansarea unei „mari consultări privind timpul școlar”, reluând dezbaterea sensibilă despre durata vacanțelor de vară. Po...

Daniel David, despre tăierea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele I-IV: În ciclul primar important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/ID289381_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-scaled-e1736513124317.jpgMinisterul Educației și Cercetării (MEC) a decis prin ordin de ministru să nu organizeze olimpiade și concursuri școlare naționale pentru clasele I-IV în 2025, iar ministrul Daniel David ...

Ministrul Educației și Cercetării: Profesorii să-i facă pe copii să iubească democrația. Simplul fapt că bifezi o lecție și că vorbești despre instituțiile europene într-o manieră plicticoasă nu înseamnă că ți-ai atins obiectivul

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/agerpres_17919844.jpegMinistrul Educației și Cercetării, Daniel David, spune că profesorii nu trebuie să bifeze o lecție „într-o manieră plicticoasă” atunci când le predau elevilor despre democrație: „Profesorii să-i facă pe copii…

Good News

Only good and positive news.