Mustrare scrisă și obligația de a participa la un program de consiliere școlară pentru eleva de la un liceu privat din Timișoara care a luat parte la umilirea unei adolescente de la Liceul „Nikolaus Lenau”

Mustrare scrisă și obligația de a participa la un program de consiliere școlară pentru eleva de la un liceu privat din T
📅 2024-12-20
Una dintre fetele care a luat parte la umilirea unei eleve de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, și care învață la liceul privat „Henri Coandă” Timișoara, a fost sancționată cu mustrare scrisă, a decis Consiliul Profesoral, arată o informare transmisă Inspectoratului Școlar Timiș. Amintim, o elevă a fost supusă unor acte de agresiune fizică și psihologică săvârșite de două eleve, dintre care una este înscrisă la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, iar cealaltă la Liceul Teoretic Henri Coandă din Timișoara. De asemenea, alte două eleve de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” au asistat la incident și au înregistrat video faptele, materialele fiind ulterior distribuite pe rețelele sociale.

Eleva liceului privat „Henri Coandă” Timișoara care a luat parte la agresiunea fizică și psihologică asupra unei alte eleve de la Liceul teoretic „Nikolaus Lenau” a fost sancționată cu mustrare scrisă și are obligația să participe la un program de consiliere şcolară, potrivit decizie luate de Consiliul Profesoral din data de 10.12.2024, arată nota de informare către Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

„În urma şedintei Consiliului Profesoral din data de 10.12.2024, având pe ordinea de zi incidentul petrecut in incinta Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” Timisoara, la care a participat si eleva noastră, din clasa a IX-a, s-a hotărât sancționarea acesteia cu mustrare scrisă, în conformitate cu prevederile Capitolului V, Sectiunea 1 „Sancţiuni” din Statutul elevului aprobat prin Ordinul nr. 5707/2024 şi cu prevederile Art. 58 din Regulamentul de organizare şi funcționare a unitatilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul nr. 5726/2024. Eleva are obligația să participe la un program de consiliere şcolară”, potrivit deciziei.

De asemenea, din acest an școlar, potrivit legii Educației, toate școlile sunt obligate să aibă o comisie permanentă de gestionare a cazurilor de violență, care trebuie să urmeze anumiți pași și o procedură stabilită de Ministerul Educației. În informarea transmisă ISJ Timiș, conducerea liceului nu precizează dacă această comisie există și dacă a analizat cazul și a propus sancțiunea elevei. Se menționează doar că decizia a fost luată de Consiliul Profesoral. Edupedu.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la conducerea liceului, dar deocamdată nu am reușit. Dacă vom primi un răspuns îl vom publica.

De precizat, sancțiunile sunt cele din Statutul Elevului 2024 însă fiecare școală poate le adapta în propriul regulament care trebuie făcut public pe site-ul instituției. Liceul privat Henri Coandă din Timișoara nu are acest regulament postat pe site.

Ce prevede Statutul Elevului 2024

Articolul 16 din Statutul Elevilor privind situațiile în care aceștia pot fi sancționați prevede că abaterea poate să aibă loc și înafara unității de învățământ, situație în care se află și eleva liceului Henri Coandă, care se afla la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”

Art 16 – alin (2) Pentru a fi sancționați, elevii trebuie să comită abaterile disciplinare în spațiul unității de învățământ preuniversitar, în cadrul activităților școlare, sau, în cazul celor extrașcolare organizate de cadre didactice, în afara perimetrului unității de învățământ, sau în cadrul activităților școlare sau extrașcolare desfășurate în mediul online.

(3) Elevii au dreptul la apărare, conform legii.

(4) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.

Informații de context

O elevă a fost supusă unor acte de agresiune fizică și psihologică săvârșite de două eleve, dintre care una este înscrisă la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, iar cealaltă la Liceul Teoretic Henri Coandă din Timișoara. „De asemenea, alte două eleve de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” au asistat la incident și au înregistrat video faptele, materialele fiind ulterior distribuite pe rețelele sociale”, a transmis Inspectoratul școlar județean Timiș la începutul săptămânii.

Comisia pentru combaterea violenței constituită în Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” a propus sancționarea elevelor implicate într-un incident de agresiune fizică și psihologică: scăderea notei la purtare la 1 și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile lucrătoare, spune directorul adjunct al liceului, Daniel Urlea pentru Edupedu.ro. Urmează ca în zilele următoare să se ia o hotărâre în acest caz.

Incidentul, petrecut în liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, a fost semnalat de către un cadru didactic al liceului care a văzut înregistrările video și a sesizat conducerea școlii.

Aceasta a luat măsuri imediate, a anunțat Poliția și conducerea Liceului Teoretic Henri Coandă. A convocat apoi consiliul profesoral pentru a analiza și gestiona situația, mai spune ISJ Timiș.

Din acest an școlar, în prima săptămâna de cursuri a anului școlar 2024-2025, toate unitățile de învățământ vor stabili componența Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalității, CPEV, și un grup de acțiune cu acelasi scop, de prevenire și combatere a violenței, conform Planului Național de combatere a violenței școlare. 

Atribuțiile comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei sunt stabilite în ROFUIP 2024. CPEV a preluat atribuțiile grupurilor de acțiune antibullying, conform procedurii de management a cazurilor de violență. 

Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor.

Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii se constituie la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în baza hotărârii consiliului de administraţie prin care se aprobă și componența sa nominală, conform ROFUIP 2024. 

Citește și:
Nota 1 la purtare și suspendarea pentru o perioadă de până la 5 zile pentru mai multe eleve, după ce s-au filmat când au umilit o altă elevă – propunerea Comisiei pentru combaterea violenței din Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” / Poliția a deschis dosar penal
DOCUMENT În ce condiții profesorii pot scădea nota la purtare, stabilită pentru fiecare modul: În învățământul primar, dar nu la clasa pregătitoare, pot diminua calificativul, de la o mustrare scrisă

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, nu se va aplica nici în 2025, potrivit unui draft de ordonanță de urgență – surse

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_s_221947383.jpgArticolul 134 din legea învățământului preuniversitar 198/2023, car prevede că Educației primește o alocare bugetară anuală de 15% din Bugetul General Consolidat, nu se va aplica nici în 2025, potrivit…

Extinderea programului național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii, principala măsură pentru reducerea abandonului școlar în România, ar urma să se amâne din nou, până la 1 ianuarie 2026 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/09/Masa-calda-in-scoli-Foto-Facebook-World-Vision-Romania.jpegExtinderea Programul național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din noiu până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (numită…

DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_339211751-e1734704807557.jpgGuvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea…

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/dreamstime_s_192176045-e1687251975724.jpgPersonalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro...

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/12/dreamstime_m_112833871-e1695280791830.jpgInstitutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-t...

Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_323006859.jpgDesființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogar...

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, arată spre profesori pentru încărcarea materiei la matematică: Foarte mulți colegi, din păcate, fac lucrurile cum le făceau odată. În loc să urmeze programa școlară și manualul, care sunt identice, se duc spre auxiliare care uneori nu sunt adaptate copiilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Matematica-Freepik.webpBogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre încărcarea materiei la matematică: „Foarte mulți colegi, vorbesc de matematică, din păcate, fac lucrurile cum le făceau…

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/02/Edusal-captura.jpgAplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…

Grecia va implementa modelul australian pentru a reduce timpul copiilor pe social media: verificarea vârstei devine obligatorie, iar sub 15 ani este necesar acordul părinților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/10/pexels-brian-ramirez-8488289.jpgGrecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, potrivit G4Media.ro. Propun...

Elevii din Brazilia nu vor mai putea folosi telefoanele la școală – legea merge la promulgare / Ministrul Educației: Experienţele din lumea întreagă au arătat că produc deficit de atenție

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_121531407.jpgElevii brazilieni nu vor mai avea voie să utilizeze telefoanele mobile la şcoală, după adoptarea, miercuri, a unei legi de către Congres, menită să sensibilizeze tinerii cu privire la efectele…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.