Ministrul Educației a definit un profesor bun ca acela care are „un bagaj larg de tehnici de predare”, pe care le folosește în funcție de conținutul pe care îl are de predat și de elevii săi, a declarat recent ministrul Educației, Daniel David, la „Conferința națională pentru profesori NextEd Teach: Learn | Create | Display”, organizată de Edupedu.ro pe 28 martie.
Ministrul a explicat de ce consideră că „avem o problemă cu metodele”. Deși conținuturilor programelor școlare se suprapun bine cu itemii testelor internaționale, performanța elevilor români este „mai slabă”, însemnând că elevii nu au integrat acele conținuturi, a concluzionat el:
„Sunt anumite teste internaționale și naționale în care când compari itemii testelor cu conținuturile pe care noi le facem în programe, în diverse teste internaționale, Teams, de exemplu, sau altele, vedem o suprapunere foarte bună în cazul țării noastre. Alte țări n-au uneori o suprapunere atât de bună între conținuturile care se predau și itemii testelor. Cu toate că noi avem o congruență mai bună, performanța noastră este mai slabă. O implicație sau concluzie posibilă este că, deși avem conținuturile mai bine potrivite cu itemii testelor, practic nu reușim să transferăm, să traducem, să ducem acele conținuturi în mintea copiilor pentru a fi performanți la teste. Deci metodele de predare sunt fundamentale”, a afirmat el.
„După mine, un profesor bun știe o mulțime de tehnici și le personalizează pentru a reuși să fie eficient în a transfera competențele în mintea și în comportamentul copiilor cu care face educație. Este elementul cheie”, a completat ministrul Daniel David.
Redăm integral discursul ministrului Educației pe această temă:
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Noi avem probleme și la conținuturi, planurile noastre-cadru încarcă copilul într-o manieră inacceptabilă. Prea multe discipline, prea multe ore, programele noastre sunt prea încărcate, cu multe lucruri nerelevante și trebuie să le regândim. Dar până ajungem acolo avem o problemă cu metodele. De unde știm că avem o problemă cu metodele de predare? Sunt anumite teste internaționale și naționale în care când compari itemii testelor cu conținuturile pe care noi le facem în programe, în diverse teste internaționale, Teams, de exemplu, sau altele, vedem o suprapunere foarte bună în cazul țării noastre. Alte țări n-au uneori o suprapunere atât de bună între conținuturile care se predau și itemii testelor. Cu toate că noi avem o congruență mai bună, performanța noastră este mai slabă.
O implicație sau concluzie posibilă este că, deși avem conținuturile mai bine potrivite cu itemii testelor, practic nu reușim să transferăm, să traducem, să ducem acele conținuturi în mintea copiilor pentru a fi performanți la teste. Deci metodele de predare sunt fundamentale. Eu spun și cred că, uitându-te la diverse studii, în principiu, nu există diferențe majore între diverse metode de predare. Unele sunt mai deductive, altele sunt mai inductive, altele sunt mai expozitive, altele sunt mai angajante. Diferențe majore nu sunt, deși metodele mai angajante par să fie ușor mai eficiente decât cele expozitive.
De aceea, un profesor bun, după mine, ar trebui să aibă un bagaj larg de tehnici de predare-învățare, unele mai clasice, altele mai moderne. Ar trebui să le știe pe toate și un profesor bun ce va ce face, le va personaliza în funcție de conținutul pe care îl predă, dacă conținutul este mai mult pe componenta teoretică, din competențe, partea expozitivă poate avea o oarecare pondere. Dacă vrei să mergi pe componenta de cunoștințe procedurale, partea de angajare, de practică, de interacțiune începe să fie mult mai importantă. Deci în funcție de conținutul pe care îl predă, în funcție de copiii cu care lucrează, unii merg mai ușor pe metode deductive, alții merg mai ușor pe metode inductive, funcție de generațiile cu care lucrează. Unii sunt mai deschiși pe anumite tehnologii decât alții și în funcție de contextul în care lucrează, ce ai la îndemână, ai la îndemână tablă inteligentă, ai la îndemână timp suficient și așa mai departe. Și atunci aici este esența. După mine, un profesor bun știe o mulțime de tehnici și le personalizează pentru a reuși să fie eficient în a transfera competențele în mintea și în comportamentul copiilor cu care face educație. Ăsta este elementul cheie.
- Conferința națională NextEd Teach – Learn | Create | Display, un eveniment dedicat profesorilor care doresc să transforme școala într-un spațiu de învățare conectat la realitatea secolului XXI, a reunit în Aula Magna a Academiei de Studii din București lideri din Educație, universități, tehnologie și administrație. Cu participarea ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, conferința a marcat lansarea oficială a conceptului LCD – Learn Create Display, un model pedagogic centrat pe învățare activă, creativitate și vizibilitatea rezultatelor elevilor.
- Organizată de Edupedu.ro, cu sprijinul Nextlab.tech și Samsung Electronics România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice din București, conferința a inclus prezentări inspiraționale, sesiuni practice și demonstrații live, oferind participanților strategii concrete și soluții digitale pentru o predare modernă. Aproape 200 de profesori, directori de școli și inspectori școlari au participat la acest acest eveniment inspirațional.