Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, spune că profesorii nu trebuie să bifeze o lecție „într-o manieră plicticoasă” atunci când le predau elevilor despre democrație: „Profesorii să-i facă pe copii să iubească democrația”, spune Daniel David într-un interviu pentru Europa Liberă România. Declarația sa vine în contextul în care anul trecut la primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat ulterior, un candidat extremist, pro-Putin și cu discurs neolegionar, iar „legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, pe DEX online, în noaptea alegerilor.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a spus că profesorii pot și trebuie să le predea elevilor despre democrație. „Profesorii să-i facă pe copii să iubească democrația”, nu trebuie să bifeze o lecție „într-o manieră plicticoasă”, a spus el în interviul pentru Europa Liberă.
„Nu trebuie să faci politică. Situația de a face politică e diferită de a vorbi despre democrație în general și despre faptul că într-o societate democratică sunt mai multe partide”, a mai spus David.
Redăm răspunsul integral al Ministrului Educației și Cercetării:
„Anca Grădinaru, jurnalist: Ar trebui să le vorbească profesorii despre democrație?
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Să le spună (n. red. elevilor) dar nu ajunge. Foarte mulți fac acest lucru, dar să le spună bine, să le prezinte teoria într-o manieră atractivă, să-i facă pe copiii să iubească democrația, să-i facă pe copii să-și dorească să afle mai mult despre democrație și despre ce înseamnă o societate democratică. Simplu fapt că bifezi o lecție și că vorbești despre instituțiile europene într-o manieră plicticoasă nu înseamnă că ți-ai atins obiectivul. De aceea spun că în sistemul nostru preuniversitar ce trebuie să se schimbe major. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătățim. Cred că în zona metodelor de predare trebuie lucrat foarte mult.
Anca Grădinaru: Știți că și în cancelarii au existat dispute cu ocazia alegerilor prezidențiale între profesori și profesorii se tem să discute cu elevii despre aceste lucruri, motivând că nu vor să intre în politică.
Daniel David: Nu trebuie să faci politică. Vedeți, una este politică și alta este să spunem știința politicii, situația de a face politică și de a vorbi despre democrație în general și despre faptul că într-o societate democratică sunt mai multe partide. Poți discuta despre fiecare: despre extremism, despre o abordări europene. Nu trebuie să faci politică.
Anca Grădinaru: Deci le recomandați profesorilor să discute cu elevii?
Daniel David: Prin prisma a ceea ce spuneam, competența înseamnă cunoștințe declarative, procedurale și valori”.
Informații de context
Președintele Asociației Profesorilor de Istorie, Mihai Manea, spune că în lumina actualei conjuncturi (n. red. legată de situația politică) ar trebui „o rediscutare a programelor de istorie”. El a făcut referire și la planurile cadru pentru liceu, amânate de nenumărate ori de Minister în ultimii ani, deși ar trebui să intre în vigoare anul școlar următor, 2025-2026, dar nici măcar nu au fost făcute publice pentru a fi consultate.
Mihai Manea spune într-un interviu acordat Edupedu.ro că elevii nu învață la orele de istorie să gândească critic, nu sunt prevăzute nici dezbateri prin care “să poată să gândească prin propriul filtru”.
De altfel, ministrul Daniel David a spus că „după ce lucrăm la programe sau în paralel, dar mai degrabă după ce lucrăm la programe, trebuie începute programele de training pentru profesori și de asemenea trebuie regândite, după mine, manualele”, a spus ministrul la Antena 3. El a adăugat că „noile planuri-cadru vor fi gata de implementat din 2026, după ce vor fi gata„ noile planuri cadru cu toate etapele lor, cu programe, cu manuale, cu profesori pregătiți”. Amânarea cu un an, anunțată de Daniel David, ar însemna că elevii care sunt acum clasa a VII-a vor fi primii care vor învăța pe noul curriculum.