Profesorul trebuie să urmeze o programă, nu poate face orice şi cu siguranţă nu poate să violeze reguli şi legi care spun că nu faci prozelitism politic în școli, spune ministru Educației și Cercetări, Daniel David, despre cazul dezvăluit vineri de Recorder, de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău. Este vorba de profesorul de religie Aurelian Damian care face propagandă legionară la ore și de susținere a candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din 2024, Călin Georgescu.
„Profesorul trebuie să urmeze o programă, nu poate face orice şi cu siguranță nu poate să violeze reguli şi legi care spun că nu faci prozelitism politic şi mai ales nu promovezi, dincolo de politică şi acele abordări politice din trecut sau din prezent care sunt interzise prin lege”, spune Daniel David, citat de TVR Info.
„Adică, da, libertatea trebuie să existe, dar se manifestă într-un cadru responsabil, definit de etică, în lege şi de programa școlară”, a continuat ministrul Educației și Cercetării. „De aceea există Comisie de etică, de aceea există directori, de aceea există inspectori, pentru a lua măsuri când apar astfel de derapaje”, a mai spus el pentru sursa citată.
Conducerea Colegiului Național „B.P. Hasdeu” din Buzău urmează să demareze o anchetă disciplinară pentru profesorul de religie Aurelian Damian, care la începutul lunii decembrie le-a vorbit elevilor la oră despre legionarism și despre discursul lui Călin Georgescu (n. red. la vremea respectivă, candidat la alegerile prezidențiale), potrivit Recorder.
Inspectoarea generală școlară din Buzău, Daniela Palcău, a declarat pentru Edupedu.ro că directorul colegiului a informat-o telefonic că va face o comisie disciplinară la nivelul școlii, după informațiile apărute în spațiul public. „Dacă se impune chiar întrerupere a activității la catedră a profesorului, asta se va întâmpla”, a mai spus Palcău.
- Într-un interviu acordat în decembrie Edupedu.ro, Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii în teologie a remarcat că este o problemă modul în care e predată teologia în Facultățile de teologie. “Se creează un fel de analfabetism în privința culturii politice și ai preoți care desconsideră virtuțile democrației”.