Ministerul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea apare după ce și precedentele rapoarte de acest fel au fost făcute publice cu întârziere considerabilă, în pofida regulilor impuse chiar de minister, ca aceste documente să fie publicate anual pe site-ul instituției.
Ministerul stabilește anual, din fondurile destinate finanțării universităților, un fond distinct pentru „situații speciale” (FSS), anume cheltuieli care nu pot fi integrate în formula de finanțare. FSS reprezintă fonduri aflate la dispoziția ministrului, care decide cum să fie alocați în funcție de cererile venite de la universități – „pentru cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exercițiului bugetar”. Pentru anul 2025, ordinul pentru constituirea FSS a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută (vezi documentul mai jos).
Instituția are, din 2021, obligația să publice anual, pe site-ul său, astfel de rapoarte, obligație prevăzută în ordinele de ministru privind constituirea FSS pentru fiecare an. Documentele sunt relevante pentru că arată cum alocă un anume ministru fonduri pentru diverse activități – de la verificarea doctoratelor, impusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu (caz în care universitățile au primit sume substanțiale în 2021, dar nu le-au cheltuit) la conferințe de securitate sub umbrela Agronomiei. Pentru 2021 și 2022, FSS a reprezentat 1,5% din suma alocată de la buget pentru finanțarea instituțională a universităților.
Raportul pentru 2023 – ce arată felul cum a alocat fondurile speciale ministra Ligia Deca în primul an întreg de mandat ca ministru – nu a fost publicat, însă, nici până acum, la începutul lui 2025, când a fost emis deja ordinul pentru o nouă rundă FSS:.
Or, Ordinul de constituire a FSS include explicit o prevedere că instituția guvernamentală are rolul de verificare a modului cum au folosit banii din fSS, „în concordanță cu scopul pentru care au fost alocate”, dar și să publice propriul raport privind utilizarea FSS.
Astfel, Art. 5 din ordinul de Ministru prevede – atât în ordinul precedent, din 2024, cât și în ultimul ordin, din ianuarie 2025:
- „Art. 5. — (1) ME notifică, verifică și/sau controlează instituțiile de învățământ superior de stat privind utilizarea sumelor în concordanță cu scopul pentru care au fost alocate.
- (2) Anual, ME publică pe site-ul propriu un raport cu privire la utilizarea FSS pentru anul financiar anterior, cu indicarea solicitărilor acceptate, precum și a celor respinse.”
Pe baza rapoartelor din 2021 și 2022, edupedu.ro relata, acum un an, că:
- în 2021 doar cinci universități au cheltuit peste jumătate din totalul banilor cheltuiți
- în top apărea și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), condusă de Sorin Cîmpeanu, pe atunci suspendat în funcția de rector pentru a exercita funcția de ministru al Educației
- USAMV primea bani inclusiv pentru implicare într-o conferință de securitate regională
- în 2021, unele universități nu cheltuiseră niciun ban din sumele aprobate.