Ligia Deca le-a transmis elevilor olimpici că, în cazul în care aleg „să învețe în altă țară, să se întoarcă pentru că țara are nevoie de tineri”. Declarația ministrei Educației, de încurajare a tinerilor să rămână în România dacă se întorc de la studii din străinătate, a fost făcută în cadrul festivității anuale de premiere a olimpicilor. Peste 170 de elevi care au obținut medalii, premii și mențiuni la 24 de olimpiade internaționale au fost premiați marți la Palatul Copiilor din București cu peste 4,7 milioane de lei. Vezi în articol și sumele acordate.
- Declarația ministrei Educației, Ligia Deca, vine în contradicție cu modul în care ministerul pe care îl conduce a gestionat olimpiadele școlare în acest an. Edupedu.ro a semnalat într-o analiză semnată de Ștefan Lefter că de-a lungul anului au fost probleme repetate care au afectat elevii performanți și olimpiadele școlare 2024.
Ministra Ligia Deca le-a spus elevilor olimpici premiați marți la Palatul Copiilor pentru medaliile obținute în acest an că speră ca ei să aleagă să rămână în țară sau să se întoarcă dacă aleg să studieze în afara țării:
„Prin măsurile pe care le luăm la Minister ne străduim ca școala să ofere fiecărui copil ceea ce are nevoie. Și cred într-un viitor în care copiii nu vor să mai plece din țară. Nădăjduiesc ca dacă alegeți să studiați în altă țară, să vă întoarceți, pentru că țara noastră are mare nevoie ca tinerii ca voi să rămână sau să se întoarcă. Doar astfel putem construi împreună, aici, în țara noastră, binele pe care ni le dorim. Știu că aceste competiții au însemnat sacrificii și nopți nedormite și că aceste eforturi nu au fost făcute din pasiune. Dar mai știu ceva sunteți o lecție de determinare pentru noi toți și, mai presus de toate, sunteți o sursă de inspirație pentru colegii voștri, profesorii voștri și, aș spune eu, foarte important pentru comunitățile din care faceți parte”.
Amintim că, din acest an, profesorii, studenții, foștii olimpici și cercetătorii sunt plătiți cu ora pentru pregătirea elevilor din loturile naționale, potrivit unei hotărâri de guvern publicate în Monitorul Oficial.
Peste 170 de elevi de la 72 de școli din 33 de județe care au obținut medalii, premii și mențiuni la 24 de olimpiade internaționale au fost premiați marți la Palatul Copiilor din București. Au fost premiați și peste 190 de profesori care au pregătit elevii olimpici.
La premiere au participat și secretarii de stat din Ministerul Educației Sorin Ion și Florian Lixandru.
Discursul integral al ministrei Ligia Deca la festivitatea de premiere a celor 170 de elevi olimpici din 33 de județe:
„Dragi olimpici, stimată doamnă consilier prezidențial, stimate doamne președinte ale comisiilor de învățământ din Parlamentul României, stimați invitați, dragi profesori, dragi părinți, estimați directori în primul rând, bun venit tuturor. Cu voi toți, aici astăzi acesta este cu siguranță locul cel mai strălucitor din țară. Le mulțumesc oamenilor inimoși de la Palatul Copiilor pentru găzduire și, fără îndoială, este o onoare să fiu în fața atâtor copii și tineri care ating performanța la cel mai înalt nivel. Rezultatele voastre nu sunt doar o mândrie pentru noi, pentru voi și pentru familiile voastre, sunt o dovadă incontestabilă a potențialului extraordinar pe care îl are România. Dați-mi voie să dau câteva coordonate ale evenimentului de astăzi. Premiem peste 170 de elevi din 72 de unități de învățământ preuniversitar de stat și private din 33 de județe și municipiul București și peste 190 de profesori care i-au pregătit.
Felicitări tuturor! Dumneavoastră ați adus României peste 200 de medalii, premii și mențiuni la 33 de olimpiade internaționale și olimpiade sau concursuri regionale pe discipline. Meritați, într-adevăr, toate aplauzele noastre.
Dragi olimpici, elevi și studenți, stimați profesori și părinți, Ministerul Educației susține istoric performanța și asta nu doar prin ceremonia organizată an de an, ci și prin alte măsuri. Permiteți-mi să subliniez câteva dintre demersurile recente. Performanța acestor tineri minunați este susținută constant prin bursele de excelență olimpică pe care ei le primesc. Acestea ajung la valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară, care din luna ianuarie este de 4.050 lei. Este vorba despre o formă de susținere acordată lunar, anul acesta am majorat până la 200 lei persoană și pe zi, sumele pentru cazare și masă pentru toate competițiile, olimpiade și concursuri și ca element de noutate, mult așteptat, profesorii care pregătesc elevii olimpici vor fi plătiți.
Este pentru prima dată când sunt recompensați profesorii care pregătesc copiii pentru olimpiadă. De asemenea, vă reamintesc se păstrează posibilitatea de a intra la facultate fără concurs de admitere, în baza premiilor de la competițiile internaționale. A fost introdus dreptul de a fi admis fără concurs pentru elevii care obțin premiul I la olimpiade naționale finanțate de Ministerul Educației și la fel ca până acum, universitățile pot stabili în baza autonomiei, posibilitatea de a admite fără concurs candidați care au obținut rezultate la olimpiade și concursuri naționale. Mai mult, elevii care timpul liceului obțin premii la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației, primesc burse de excelență olimpică I sau internaționale, la facultate. Aceste burse sunt oferite de Ministerul Educației și se păstrează pe toată durata studiilor universitare de licență în instituțiile de învățământ superior din România, dacă se menține performanța, așa cum este ea stabilită la nivel de universitate.
În acest moment, pentru premiul I, bursa este de 3.700 lei, a fost majorată de la 3.300 lei și sigur sunt cuantumuri un pic mai mici pentru celelalte premii: 2.775 lei pentru premiul II, 1.850 lei pentru premiul III. Aceste burse nu existau înainte de noua lege a educației. Si tot pentru susținerea sistemică a performanței, anul acesta școlar am înființat Centrul Național pentru Excelență, ce va coordona centrele județene din țară ce au un rol important în susținerea copiilor și a tinerilor capabili de performanțe înalte. Și, revenind la ceremonia de astăzi, permiteți-mi să comunic pentru toți cei care ne urmăresc, pentru că transmitem live, sumele cu care Ministerul Educației recompensează astăzi performanța copiilor: 20.000 lei pentru premiul I absolut cu punctaj maxim, 15.000 lei pentru premiul întâi sau medalia de aur, 12.500 lei premiul al II-lea medalia de argint, 10.000 lei premiul al III-lea sau medalia de bronz și 6.000 lei mențiune sau diplome echivalente.
Pentru elevii care au obținut distincții la competițiile regionale sau balcanice seniori și juniori, sumele sunt 7.500 lei, premiul I sau o medalie de aur, 6.000 lei premiul al II-lea sau o medalie de argint, 4.500 lei premiul al III-lea sau o medalie de bronz și 3.500 lei mențiune sau diplome echivalente. Profesorii care au pregătit elevii sunt premiați cu o sumă egală cu aceea a elevului premiat, iar pentru școala de proveniență se acordă aceeași sumă cu cea a elevului premiat, sumă ce se va folosi pentru dotări destinate cu precădere discipline I sau disciplinelor la care s-a obținut performanțe școlare. Ministerul Educației alocă în acest an peste 4.769.000 lei, mai mult decât anul trecut, când fondul de premier a fost de 3.900.000 lei.
Dragi profesori, doamnelor și domnilor directori, în mod clar sunteți ancore pentru copiii noștri și vă mulțumesc pentru că sunteți alături de ei zi de zi și pentru că-i susțineți să-și urmeze pasiunile și să-și împlinească visurile.
Copiii aceștia sunt norocoși să aibă lângă ei oameni care îi ajută să își depășească limitele și să-și atingă potențialul maxim. Vă sunt recunoscătoare în calitatea mea de ministru și mai ales în calitatea mea de om care crede în educație. Nu în ultimul rând, vă sunt profund recunoscătoare în calitate de părinte.
Dragi părinți, felicitări pentru felul în care știți să vă susțineți, să vă motivați și mai ales să sprijiniți performanța copiilor dumneavoastră. Știu că fiecare copil care își depășește limitele are în spate părinți care l-au sprijinit, mai ales, l-au sprijinit de timpuriu, pentru că un asemenea nivel de performanță nu se datorează muncii de un an, ci a muncii de ani de zile de a construi. Dați societății viitori adulți care vor ști să lupte pentru pasiunile lor și pentru ce își doresc. Aveți toate motivele să fiți mândri.
Dragi olimpici, am vorbit mai devreme de susținere, aceea pe care o putem oferi instituțional sau aceea pe care o poate oferi un ministru copiilor.
Prin măsurile pe care le luăm la minister ne străduim ca școala să ofere fiecărui copil ceea ce are nevoie, și cred într-un viitor în care copiii nu vor să mai plece din țară. Nădăjduiesc ca dacă alegeți să studiați în altă țară, să vă întoarceți, pentru că țara noastră are mare nevoie ca tinerii ca voi să rămână sau să se întoarcă. Doar astfel putem construi împreună, aici, în țara noastră, binele pe care ni le dorim. Știu că aceste competiții au însemnat sacrificii și nopți nedormite și că aceste eforturi nu au fost făcute din pasiune. Dar mai știu ceva sunteți o lecție de determinare pentru noi toți și, mai presus de toate, sunteți o sursă de inspirație pentru colegii voștri, profesorii voștri și, aș spune eu, foarte important, pentru comunitățile din care faceți parte.
Dumneavoastră sunteți adevăratele modele în societate. Trăim vremuri în care se vorbește mult despre importanța apartenenței la valorile europene și în care se discută inclusiv despre valoarea adevărului științific. Mergeți în comunitățile voastre și vă rog, fiți ambasadori ai științei pentru că sunteți cei mai în măsură să faceți asta printre colegii voștri. Aveți încredere în puterea voastră de a inspira pe cei din jur să persevereze. Explicați-le că de multe ori, răul vine din ignoranță, din dezinformare sau din manipulare și, mai ales, aș spune eu, din superficialitatea de a crede că există soluții simple la probleme și provocări globale complicate. Dar mai ales, fiți conștienți de puterea voastră de a schimba lumea în bine. Și în timp ce munciți pentru visurile voastre, nu uitați să vă bucurați de fiecare experiență.
Ligia Deca, declarații în contrasens cu acțiunile ministerului în 2024 față de elevii olimpici
Nici până în ziua publicării articolului, Ministerul Educației condus de Ligia Deca nu a publicat calendarele olimpiadelor, concursurilor și altor competiții școlare 2025, deși ministra a promis în luna septembrie că aceste grafice esențiale pentru predictibilitatea față de elevi, profesori și părinți vor fi publicate în anul școlar 2024-2025 mai devreme decât anul trecut. În anul școlar 2023-2024, calendarele au fost publicate la finalul lunii ianuarie, după ce deja mai multe etape pe școală și locale se desfășuraseră deja.
Edupedu.ro a semnalat într-o analiză semnată de Ștrfan Lefter că olimpiadele școlare desfășurate în ultimul an în mandatul Ligiei Deca (PNL), sub coordonarea secretarului de stat Florian Lixandru (PSD), și-au pierdut sensul valoric sub tirul intervențiilor externe și sub presiunea incompetenței administrative a Ministerului Educației. Anul 2024 a fost, astfel, martorul unui val nesfârșit de derapaje ce au afectat principalul domeniu educațional destinat excelenței. Secretari de stat au intervenit în reguli de concurs stabilite de ei înșiși, la presiunea ilegitimă a unei părți prea interesate a părinților. Ministerul a făcut publice calendare ale olimpiadelor după ce fazele locale se desfășuraseră deja, fără vreun cadru oficial anunțat. Competiții cu tradiție au fost anulate peste noapte din rațiuni bugetare, prin decizia personală a ministrei care, potrivit surselor noastre, ar fi vrut să compenseze astfel financiar, în fața directorului economic al instituției, Mihai Păunică, gafa acordării „burselor de merit Ligia Deca” pentru medii sub 5. Iar timp de un an școlar au fost premiați cu aceleași burse de merit de 450 de lei pe lună mai mulți elevi aflați sub limita repetenției (aproape 5.000), decât elevi olimpici premianți la olimpiadele județene. Citește aici analiza integrală.
Tot anul acesta, Pavel Ciurea, dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică a spus într-un interviu pentru G4Media.ro că olimpicii internaționali au fost ținuți o oră pe aeroport la întoarcerea de la Tokyo, ca să vină Ligia Deca sa-i felicite, după care li s-a transmis că „este obosită și nu mai poate să treacă”.