Comisiile de la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a (EN VIII) să fie compuse din profesori din alte școli este o propunere luată în calcul de ministerul Educației și Cercetării (MEC), spune ministrul Daniel David. El consideră că măsura ar ajuta la „reducerea la minimum a potențialelor conflicte de interese”.
„«De ce la nivelul examenul de capacitate, spre exemplu, avem comisii și președinte de comisii din aceeași unitate școlară, iar la bacalaureat, din afara centrului respectiv?» Sigur, e o practică mai bună la bacalaureat și probabil va trebui să gândim cum o generalizăm și avem în vedere acest lucru pentru a ne asigura că potențialele conflicte de interes sunt reduse la minimum”, a spus David într-o transmisiune live pe Facebook joi seară.
La examenul de Bacalaureat, potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru în anul 2010, profesorii asistenți și ceilalți membri din comisii din centrul de examen constituit la nivel zonal sunt din școli de oriunde din județ / București, stabiliți prin tragere la sorți.
- În același timp, la probele de competențe, elevii sunt evaluați de profesori din același liceu, printre care, de regulă, profesori de la clasă.
De menționat că, în cazul trecerii la liceu, din anul școlar 2026-2027 elevii de clasa a VIII-a vor da admitere la liceu pe lângă Evaluarea Națională, după cum prevede legea educației în vigoare. Dacă la Evaluarea Națională sunt subiecte unice la nivel național, examenul de admitere la liceu pentru liceele care aleg să organizeze concurs pentru cel mult 50% din locuri va fi administrat de licee.
Cazuri de fraudă la Evaluarea Națională anul trecut. Elevii ar fi copiat de la profesori
La Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2024 elevii ar fi copiat răspunsurile la grile, la Matematică, din palmele profesorilor, la Școala Gimnazială Șieu din Maramureș. Inspectorul general Mihai Pop a spus că „e o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate le-au dat copiilor subiecte sau părți de subiecte”. Directoarea a fost demisă.
- De menționat că în 2024 aproape la toate probele de la examenele naționale subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor și în toate cazurile poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.
Iar în județul Iași, în luna august, a fost dezvăluit un caz de fraudă de la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din orașul Târgu frumos. Elevii de acolo ar fi aflat răspunsurile corecte la grila de la examenul de limba română de la profesoara președintă de comisie, director adjunct la școala lor.
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a demis conducerea școlii Garabet Ibrăileanu și a sesizat poliția cu privire la faptele de natură penală, în urma cercetărilor de la nivelul ISJ. În același timp, având în vedere că pentru adolescenții implicați în fraudare nu au existat urmări și lucrările nu au fost anulate, a urmat ca ei să fie admiși la liceu pe baza mediei notelor viciate. Detalii aici.
În județul Maramureș, s-au scurs subiectele la limba română de la centrul de examen de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina. Au fost demise directoarea școlii și președinta centrului de examen. „Doamna director nu a luat nicio atitudine. În calitate de director nu a pregătit cu 72 ore înainte de examen monitorizarea audio-video, așa cum procedura o cere”, a spus șeful ISJ Maramureș.
Subiecte de la proba de matematică de la Evaluarea Națională s-au scurs în spațiul public la scurt timp când începuse proba. S-a întâmplat la centrul Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Gorj, unde poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.
Ce prevede legea educației Deca-Iohannis 198/2023 despre concursul de admitere la liceu pentru maximum 50% din locuri:
„Articolul 101
(1) După absolvirea învățământului gimnazial, elevii susțin evaluarea națională, obligatorie. Evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a constă în probe la disciplinele limba și literatura română, matematică, respectiv limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile gimnaziale într-o limbă a minorităților naționale și opțional pentru elevii care au studiat limba maternă conform art. 60 alin. (5), fiind organizată conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.
(2) Unitățile de învățământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 50% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare, raportat la numărul de formațiuni de studiu după susținerea de către elevi a evaluării naționale.
(3) Până la 10% dintre locuri sunt ocupate prioritar, pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională și conform opțiunilor exprimate, prin repartiție computerizată, de către elevi cu dizabilități și/sau CES și de către elevi de etnie romă.
(4) Locurile rămase neocupate după organizarea concursului și repartizarea în urma acestuia conform alin. (2) și (3) se atribuie pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, conform opțiunilor exprimate, prin repartiție computerizată.
(5) În situația în care la concursul de admitere, pentru fiecare specializare, se înscrie un număr de elevi mai mic decât numărul locurilor scoase la concurs, unitatea respectivă nu are dreptul de a organiza concurs de admitere pentru specializarea respectivă în anul școlar următor.
(6) Data desfășurării concursului de admitere se stabilește prin ordinul ministrului educației privind aprobarea calendarului de desfășurare a probelor evaluării naționale, a repartizării și admiterii în învățământul liceal și se face publică la începutul fiecărui an școlar
(7) Organizarea concursului și criteriile de admitere se stabilesc prin hotărârea consiliului de administrație al unității de învățământ, care se publică pe site-ul acesteia, la începutul fiecărui an școlar. Concursul de admitere constă în administrarea a două probe, stabilite la nivelul unității de învățământ, care vizează discipline aferente profilului/ specializării
(8) Probele pentru concursul de admitere sunt standardizate și unice la nivel național, fiind elaborate sub coordonarea CNCE, pe baza programei școlare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.