Guvernul Ciolacu 2 taie la jumătate valoarea voucherelor de vacanță, pentru anul 2025, potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025. Statul va achita doar jumătate din valoarea de 1.600 de lei, iar restul de 800 de lei trebuie să fie plătiți de profesori. Condiția menționată în proiect este ca serviciile achiziționate să fie în valoare de „cel puțin 1.600 de lei”. Sindicatele, care amenință cu proteste de stradă, atrag atenția că „această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu vor putea contribui cu 800 de lei”, pentru a beneficia de vouchere. La ora 13 are loc ședința de Guvern în care urmează să se aprobe proiectul de ordonanță de urgență.
Guvernul taie la jumătate valoarea voucherelor de vacanță pe o acordă profesorilor, potrivit proiectului de OUG. Statul va contribui doar cu 800 de lei și obligă în schimb profesorii să cumpere servicii de 1.600 de lei. Asta înseamnă că angajații din învățământ sunt nevoiți să plătească din buzunarul propriu diferența de 800 de lei și să cumpere servicii turistice de cel puțin 1.600 de lei, pentru a beneficia de aceste vouchere, reiese din proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie:
„Art. LIII – La articolul 1 din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completãrile ulterioare, alineatul (2) se modificã și va avea urmãtorul cuprins:
«(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificãrile și completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitãțile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângã instituțiile publice, acordã vouchere de vacanțã în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cãrui salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei»”.
Sursa: Proiect OUG Ministrul de FinanțeReacția sindicatelor
Sindicatele din învățământ atrag atenția într-un comunicat de presă, că cei mai afectați vor fi angajații cu venituri reduse pentru că nu își vor permite să achite 800 de lei pentru a beneficia de voucherele devacanță în valoare de 1.600 de lei.
„Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.
Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei.
Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român”, spun sindicatele din educație, care amenință cu proteste de stradă, în Piața Victoriei din București, dacă Guvernul Ciolacu blochează creșterile salariale ale profesorilor și drepturile obținute prin lege.
Informații de context
În 2024, valoarea voucherelor de vacanță a fost de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ și s-au impozitat cu 20%, conform prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.
Edupedu.ro a scris că valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Au primit aceste vouchere cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.
Concret, ordinul a modificat anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.