Filmul acuzațiilor de plagiat aduse lui Nicolae Ciucă, lider PNL și candidat la președinție după ce scandalul a fost îngropat în justiție – descris în documentarul Recorder despre cei 10 ani de președinție Iohannis / „O întreagă punere în scenă care îți arată că sunt niște mâini nevăzute care apasă pe niște butoane”

Filmul acuzațiilor de plagiat aduse lui Nicolae Ciucă, lider PNL și candidat la președinție după ce scandalul a fost îng
📅 2024-11-18
Cazul acuzațiilor că fostul premier, actual lider PNL și candidat la președinție Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea sa de plagiat, acuzații formulate la începutul anului 2022 și îngropate între timp, este prezentat sumar de mai mulți participanți la documentarul „Deceniul Iohannis”, publicat duminică de Recorder. Documentarul trece în revistă ce s-a întâmplat pe parcursul celor 10 ani în care Klaus Iohannis a fost președinte al României și notează modul sistematic cum a fost îngropat dosarul plagiatului lui Ciucă.

În acest sens, participanții la documentar fac trimitere la serviciile de informații și rolul justiției în blocarea unei investigații academice, acțiunile de kompromat la adresa jurnalistei care a anchetat plagiatul, Emilia Șercan  și la controlul asupra reflectării subiectului în media.

În secvențele referitoare la dosarul de plagiat sunt intervievați jurnalista Emilia Șercan, autoarea anchetei Pressone în care Ciucă a fost acuzat de plagiat, jurnaliștii Cătălin Tolontan și Ioana Ene Dogioiu, care au urmărit subiectul, precum și Ludovic Orban, fost lider liberal și premier, care s-a despărțit între timp de PNL și candidează la rândul său la președinție, în alegerile prezidențiale de duminică.

Cazul Iohannis, descris de participanții la documentar:

Emilia Șercan: Într-un interval foarte scurt de timp, trec prin mai multe șocuri. Șocul de a descoperi că o persoană pe care eu nu o cunosc are aceste fotografii personale ale mele, pe care mi le trimite pe un mesaj de Facebook. Apoi, șocul că aceste fotografii sunt publicate pe 30 și ceva de site-uri pentru adulți. Mă duc la poliție cu aceste informații, inclusiv cu o captură de ecran a mesajului de la persoana care avea aceste poze de la care eu, practic, m-am alertat, ca la nici 24 de ore să aflu că acea captură de ecran s-a scurs din poliție, poliția condusă de Lucian Bode. S-au scurs din poliție și au fost publicate pe un site din Republica Moldova, de unde au fost preluate de grupul Realitatea TV și amplificate pe aproximativ 80 de site-uri.

Cătălin Tolontan: Ceea ce instituțiile de forță ale României au făcut împotriva Emiliei Șercan arată faptul că cetățeanul român are dreptate când suspectează  și serviciile secrete, și poliția de un amestec nepermis în treburile societății. 

Klaus Iohannis, întrebat în legătură cu cazul Șercan, într-o conferință de presă: Nu cred că pot să fac eu lumină în această speță, însă sunt încredințat că autoritățile competente o vor face.

Prezentatoare: În loc să ancheteze kompromat-ul la adresa jurnalistei, parchetele din România au îngropat sistematic cazul. Au răspuns însă prompt chemării de a-l ajuta pe Nicolae Ciucă să scape de propriile probleme.

Emilia Șercan: De data asta nu mai vorbim despre comitete și comiții care aparțin de zona academică, ci vorbim despre justiție care blochează verificarea tezei sale de doctorat. A fost o coordonare incredibilă.

Ludovic Orban: Se declanșează cercetare in rem, astfel încât niciun civil să nu poată să să aibă acces la teza de doctorat respectivă – a preluat-o parchetul astfel încât nimeni să nu mai poată teza de doctorat, să-și formeze părerea despre dezvăluirile doamnei Șercan în direct.

Ioana Ene Dogioiu, jurnalistă: Dosarul penal a fost clasat fără niciun efect. Ce s-a întâmplat în cazul acelui dosar penal a fost cred că pentru prima oară în istoria Parchetului General au fost luate documentele fizic – originalele, fizic – și băgate într-un fișet. Asta nu se întâmplă niciodată. Procurorii cel mult le iau, fac copii și le dau înapoi, ca să nu blocheze instituțiile – ăsta e scopul. Ei, nu, acum scopul a fost să blocheze instituția numită CNATDCU.

Prezentatoare: Șeful secției de parchet care a deschis aparenta anchetă și care a dispus ridicarea documentelor originale de la Universitatea Națională de Apărare a fost Marius Voineag, același procuror devenit ulterior șeful Direcției Naționale Anticorupție, cu semnătura președintelui Iohannis.

Ioana Ene Dogioiu: Am scris, am dezvăluit implicarea domnului Voineag în dosarul de plagiat al domnului Premier, care dosar penal a blocat ancheta academică. Am scris cu documente, cu tot. Ați văzut vreo reacție publică? Nici măcar o reacție în presă nu a existat. S-a întors capul.

Ludovic Orban: E o întreagă punere în scenă care îți arată că sunt niște mâini nevăzute care apasă pe niște butoane și care declanșează niște procese care în mod normal sunt contrare legii și contrare procedurile legale.

Analiza cazului de plagiat Nicolae Ciucă, de la 1h28m în documentarul Recorder „Deceniul Iohannis”:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care părinții pot cumpăra rechizite și haine, au început să fie încărcate

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_s_74225921.jpgCardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe, anunță părinți prin mesaje primite de Edupedu.ro. Printre județele unde au intrat banii…

Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Cel mai mare punctaj obținut la Rezidențiat 2024 a fost de 931 de puncte la Medicină / Urmează alcătuirea ierarhiei pe domenii la nivel național

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/01/Anca-Buzoianu.jpg„Cel mai mare punctaj obținut pe domeniul Medicină a fost de 931 de puncte, pe domeniul medicină dentară 905 puncte, iar la Farmacie 849 de puncte, la concursul de Rezidențiat…

Bacalaureat obligatoriu la Matematică pentru toate specializările, în Franța, din 2026, anunță ministra Educației

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Anne-Genetet-YTB-12-11.pngO nouă probă anticipată de Bacalaureat la Matematică va deveni obligatorie pentru toți liceenii din Franța începând cu 2026, potrivit unui anunț făcut recent de ministra Educației, Anne Genetet. Această…

Până marți, 19 noiembrie, inspectoratele școlare au de trimis Ministerului Educației activitățile planificate de Ziua Internațională a Profesorilor de Franceză – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/05/dreamstime_s_33382514.jpgInspectoratele școlare au de transmis, până marți, 19 noiembrie, Ministerului Educației situația cu activitățile planificate de Ziua Internațională a Profesorilor de Limba franceză, după cum se arată într-un document obțin...

Teste de antrenament pentru Evaluarea Națională 2025, disponibile gratuit pe Platforma Digitaliada. Profesorul Alin Danciu: Când un elev nu știe să răspundă la o întrebare, poate trece la următoarea, ca la examen

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/alin-danciu-e1731930550179.jpgProfesorii și elevii au acces gratuit la teste de antrenament la Matematică și Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2025 și lecții digitale interactive, pe Platforma Digitaliada. „Dacă un…

Webinar gratuit pentru profesori, joi de la ora 18:00: Cum menținem elevii motivați și implicați / Metode eficiente și strategii corecte de învățare

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/02/dreamstime_s_14661710.jpgUn atelier gratuit pentru participanți are loc joi, 21 noiembrie, anunță proiectul Merito. Tema este „Cum menținem elevii motivați și implicați?”, iar organizatorii spun pe pagina evenimentului că vor fi…

Profesorul de Matematică Marius Perianu, director de școală: Noi, în școală, vrem să creăm oameni dezvoltați în foarte multe direcții. E ca și cum ai vrea să crești pești mari și frumoși într-un lac cu adâncime foarte mică, dar acolo nu va crește nimic / Să ai puterea să iei decizii în școala ta și pentru elevii tăi ar fi un mare plus adus educației

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/04/Marius-Perianu-TVR-Iasi-18-04-e1713780399800.pngElevii învață prea multe materii în școală, fără să să aibă timp să aprofundeze cunoștințele dobândite, atrage atenția profesorul Marius Perianu, coordonatorul lotului olimpic de juniori la Matematic...

Atac la profesori al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care spune că sunt mulți și muncesc „doar 6 luni pe an” / Ministra Educației, Anne Genetet, le ia apărarea: „Profesorii noștri lucrează mult, uneori în condiții foarte dificile”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_m_12233674-e1731866701492.jpgMinistra Educației din Franța, Anne Genetet, a luat apărarea profesorilor după ce fostul președinte Nicolas Sarkozy a afirmat, în cadrul unei conferințe, că „profesorii nu lucrează decât șase luni pe…

Consumatorii „reticenți la cultură” sunt cel mai numeros segment de public în România, potrivit Barometrului de consum cultural 2023: E necesară elaborarea unor strategii coerente de promovare a accesului la cultură pentru grupurile vulnerabile

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_m_3214559.jpgBarometrul de consum cultural realizat de IRES și publicat săptămâna trecută a analizat publicul român din perspectiva a cinci categorii de consumatori de cultură: omnivori, elitiști, sociali, reticenți la cultură…

Filmul acuzațiilor de plagiat aduse lui Nicolae Ciucă, lider PNL și candidat la președinție după ce scandalul a fost îngropat în justiție – descris în documentarul Recorder despre cei 10 ani de președinție Iohannis / „O întreagă punere în scenă care îți arată că sunt niște mâini nevăzute care apasă pe niște butoane”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/02/Nicolae-Ciuca-la-PNL_INQUAM_Photos_Saul_Pop.jpgCazul acuzațiilor că fostul premier, actual lider PNL și candidat la președinție Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea sa de plagiat, acuzații formulate la începutul anului 2022 și îngropate între…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.