Elevii din mediul rural, sprijiniți de World Vision România, au depășit media națională la simularea Bacalaureatului 2025 / Andra, cu nota 10 la proba la alegere: Liceul ar fi putut să ofere mai multe ore de pregătire practică sau sesiuni de lucru în grup, mai ales pentru materiile de Bac, și un spațiu liniștit unde să putem face temele

Elevii din mediul rural, sprijiniți de World Vision România, au depășit media națională la simularea Bacalaureatului 202
📅 2025-04-19
Elevii din programul „Vreau în clasa a 9-a” al Fundației World Vision România au obținut note mai mari decât media națională la probele scrise de la simularea Bacalaureatului 2025, anunță organizația. „Această reușită confirmă impactul real al intervențiilor educaționale integrate în zonele vulnerabile”, potrivit sursei citate.

„În comunitățile rurale din România, performanța școlară începe cu prezența constantă la școală. Într-un context marcat de sărăcie, abandon școlar și acces limitat la resurse educaționale, continuarea studiilor până la finalul liceului reprezintă o realizare în sine”, se arată în comunicat.

Elevii din programul „Vreau în clasa a 9-a” au înregistrat o rată de promovabilitate de 73% la simularea din martie 2025, în condițiile în care cei mai mulți dintre elevii din program provin din comunități rurale cu un grad ridicat de vulnerabilitate.

La proba obligatorie a profilului, elevii din toată țara au obținut 593 de note de 10.

Una dintre aceste note îi aparține Irinei, elevă în clasa a XII-a și beneficiară a programului: „Particip la olimpiada de istorie încă din clasa a X-a, mergând și la etapa națională. Datorită înclinației mele către această materie, nu mi-a fost greu să obțin nota 10 la simulare. Secretul meu a fost învățatul constant, dar și avantajul faptului că aveam deja o bază bună de cunoștințe – așa că, în final, am avut de învățat doar detaliile”.

La proba la alegere a profilului, elevii de clasa a XII-a înscriși la simulare au obținut 767 de note de 10. Andra, beneficiară în programul World Vision România a povestit cum a ajutat-o programul pentru a obține nota maximă: „Simt că programul „Vreau în clasa a 9-a” m-a ajutat foarte mult în parcursul meu liceal. Nu a fost vorba doar de sprijinul financiar – care, sincer, a contat enorm – ci mai ales de faptul că știam că este cineva acolo care crede în mine. Bursele primite mi-au permis să am acces la tot ce aveam nevoie pentru școală: cărți, materiale, rechizite. De multe ori, aceste lucruri fac diferența. În plus, activitățile de mentorat, atelierele de dezvoltare personală si sesiunile de consiliere vocațională din acest an, m-au făcut să am mai multă încredere în mine și să nu renunț când mi-a fost greu.”, povestește bursiera.

„Cred că liceul ar fi putut să ofere mai multe ore de pregătire practică sau sesiuni de lucru în grup, mai ales pentru materiile de Bac. Uneori aveam nevoie de mai mult timp cu profesorii, în afara orelor normale, ca să putem aprofunda. Ar fi fost util și un spațiu liniștit unde să putem învăța sau face teme după ore, mai ales pentru cei care nu au condiții ideale acasă. Dar, chiar și așa, sunt recunoscătoare pentru tot ce am reușit și știu că programul din care fac parte a avut un rol important în parcursul meu. 10 nu e doar o notă pentru mine – e dovada că munca, susținerea și încrederea celor din jur pot da roade.”, a mai adăugat ea.

Directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr, precizează că „aceste rezultate demonstrează că se poate face performanță chiar și la sat, dacă elevii primesc sprijinul necesar. Performanța înseamnă și să rămâi în școală, să continui, în ciuda tuturor obstacolelor. Iar acest sprijin nu înseamnă doar meditații, ci un pachet complet: mentorat, activități extracurriculare și o comunitate care transmite copiilor că pot reuși”.

Organizația amintește de studiul „Costul educației”, făcut în 2021 de Delloite România care arată că fiecare leu investit în educație poate aduce statului un câștig de până la opt lei, ceea ce înseamnă un randament de peste 700%. În același timp, veniturile unei persoane se dublează cu fiecare nivel de studii absolvit, potrivit aceluiași raport. 

Foto: World Vision Romania

World Vision pune accentul pe aceste rezultate și subliniază condițiile în care învață copiii din mediile dezavantajate, conform raportului „Bunăstarea Copilului din mediul rural” 2024:

Programul „Vreau în clasa a 9-a” al WV este un pachet socio-educațional contruit de specialiști pentru elevi, adaptat la aceștia și la nevoile pe care le au și le oferă:

Un set de recomandări pentru Ministerul Educației și Cercetării și pentru autoritățile locale publicat de Fundația World Vision:

  1. Extinderea și finanțarea sustenabilă a programelor de educație remedială, cu accent pe intervenții personalizate și aplicate, în special în comunitățile rurale vulnerabile. World Vision România solicită generalizarea programelor remediale, începând cu școlile și liceele cu rate scăzute de promovare la examenele naționale. Intervențiile trebuie personalizate, în funcție de nivelul de pregătire al fiecărui elev, și susținute pe termen lung, nu doar punctual, în anii de examen. Acestea trebuie să includă atât consolidarea teoretică, cât și componenta practică – prin exerciții aplicate, simulări de examene, activități interactive și învățare prin joc, acolo unde este cazul – pentru a asigura înțelegerea reală a materiei, nu doar memorarea.
  2. Introducerea orientării vocaționale și consilierii psihologice ca metode esențiale de prevenire a abandonului școlar. Programul „Vreau în clasa a 9-a” oferă elevilor sprijin constant prin orientare vocațională și consiliere psihologică, esențiale pentru prevenirea abandonului școlar și susținerea lor emoțională. Propunem integrarea acestor practici în politicile educaționale naționale ca măsuri formale pentru sprijinirea elevilor din grupuri vulnerabile.
  3. Investiții strategice și echitabile în infrastructura educațională rurală: transport și laboratoare funcționale. Accesul la educație de calitate nu poate fi garantat fără o infrastructură minimă. 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

„Olimpiada pe banii profesorilor”. Mai multe cadre didactice din Comisia centrală a Olimpiadei Naționale de Germană 2025 reclamă refuzul ISMB de a deconta banii pentru cazare și masă: „Este un abuz administrativ și o lipsă totală de respect”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/04/dreamstime_m_361593413.jpgMai mulți membri ai comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Limba Germană Modernă reclamă că au fost obligați să suporte din fonduri proprii cheltuielile pentru etapa națională desfășurată la Alba…

Olimpiada de Istorie 2025, etapa națională. Subiectele primite de elevi la Piatra Neamț și baremele de corectare – descarcă / Eseu despre statul român modern din secolul XIX, la clasa a VIII-a

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/04/SUBIECTE-OLIMPIADA-DE-ISTORIE-2025_page-0001-1.jpgSubiectele și baremele de notare de la Olimpiada de Istorie 2025, etapa națională, organizată pe 14-18 aprilie la Piatra Neamț, au fost publicate de organizatori pe site-ul competiției. Documentele...

Ministerul Educației confirmă că a trimis bani doar parțial pentru bursele școlare în aprilie 2025, înainte de Paști, și că restul de bani vor ajunge la elevi după zilele libere

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_m_171979303-e1732710935673.jpgMinisterul Educației și Cercetării (MEC) anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele ...

STUDIU Aproximativ 30% dintre tinerii români care au participat la un studiu internațional se poziționau în 2024 la dreapta sau extrema dreaptă pe axa politică – creștere cu 10% față de anul 2019 / Procentul tinerilor de stânga sau extrema stânga a scăzut de la 18% la 12%

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_82371523.jpgAproximativ 30% dintre tinerii din România se poziționau în anul 2024 la dreapta sau extrema dreaptă pe axa stânga-dreapta politică, potrivit raportului „Tinerii din România. Diferențe de gen, participare politică…

OFICIAL Directorii școlilor cu profil artistic vor avea atribuții de management și impresariat artistic, potrivit noului regulament de organizare și funcționare a școlilor de Arte, valabil din anul școlar 2025-2026 / Admitere la clasa I cu testare specializată

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/03/recital.jpgRegulamentul de organizare și funcționare a școlilor de Arte, valabil din anul școlar 2025-2026 a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului care a fost actualizat potrivit legii Educației nr.…

Ministrul Daniel David: În ultimii ani au intrat în sistemul de Învățământ mulți oameni care n-au fost cei mai buni absolvenți neapărat. Salariul este mic, este prost, ca să spun așa

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/02/agerpres_17977618.jpegDaniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, la Rock FM, că „în ultimii ani au intrat în sistem mulți oameni care n-au fost cei mai buni absolvenți neapărat, din diverse…

Emanuela Cerchez, profesoară de Informatică și membru în comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Informatică: Este o muncă de voluntariat. Nu suntem plătiţi pentru munca noastră. În acest an, inspectoratul şcolar de la care provin a refuzat să îmi deconteze cheltuielile pentru 3 competiţii / Apel public la Respect față de elevi și profesorii implicați

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/04/Emanuela-Cerchez.jpgEmanuela Cerchez, profesoară de Informatică la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi și membru în comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Informatică, a adus în atenție, pe pagina de socializare, că…

Toate școlile din județul Argeș au de transmis din nou inspectoratului școlar situația sentințelor judecătorești. Recent, toți directorii de școli din județ au fost convocați la o întâlnire la care au adus toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/06/dreamstime_s_19121369.jpgMarți, 15 aprilie, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a solicitat din nou școlilor din județ să transmită situația sentințelor judecătorești, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. De menționat este că toți…

Administrația Trump avertizează Harvard că ar putea rămâne fără posibilitatea de a primi studenți străini, după ce prestigioasa universitate a respins presiunile guvernului

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/03/agerpres_18080801.jpegDepartamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunțat, miercuri, că Universitatea Harvard își va pierde capacitatea de a înscrie studenți străini dacă nu se supune cererilor Administrației Trump de a…

Daniel David: Consumul de droguri este la niveluri foarte ridicate. Școala nu poate să țină locul părinților / Mesaj și pentru profesori: Sentimentul meu este că, deși avem proceduri, încă ele nu sunt implementate, rămân uneori forme fără fond

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/Daniel-David-Radu-Tuta-Agerpres-Foto-agerpres_17934923.jpegMinistrul Educației, Daniel David, avertizează că școala nu poate înlocui rolul părinților în prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților. Într-o intervenție la Antena 3, ofi...

Good News

Only good and positive news.