Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea învățământului preuniversitar, potrivit proiectului de OUG „trenuleț” obținut de Economedia.ro.
Mai exact, bursele de excelență tip I și tip II (pentru premii sau medalii la competițiile școlare internaționale, respectiv locul I pe țară la olimpiadele școlare naționale), care sunt stabilite în funcție de salariul minim brut, ar urma să fie înghețate în 2025.
Bursele de excelență tip I și tip II au valori, în prezent, raportate la salariul minim brut, de la 100% din acesta, la 25% din salariul minim brut, în funcție de premii (premiul I, II, III sau mențiune). Salariul minim brut este de 3.700 de lei, iar de la 1 ianuarie va fi 4.050 lei, potrivit unui comunicat al ministerului Muncii, după cum a scris și Edupedu.ro. Însă bursele de excelență, conform prevederilor din proiectul de ordonanță „trenuleț”, nu se vor mai ralia acestei creșteri.
Legea educației 198/2023 ar urma să fie modificată în așa fel încât să prevadă expres că bursele de excelență tip I și tip II se plafonează la nivelul salariului minim brut acordat în decembrie 2024 (adică 3.700 de lei – sursa).
Ordonanța „trenuleț” mai prevede modificări și la celelalte burse: de merit, de reziliență, socială și tehnologică. Acestea ar urma să aibă aceleași sume ca în prezent și în anul școlar 2025-2026. OUG „trenuleț” amână din nou faptul că cuantumurile burselor sunt propuse de Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFÎP) și adoptate prin Hotărâre de Guvern (HG).
Iată modificările pentru legea 198/2023 prin OUG „trenuleț” 2024 – draft:
„Art. XXIX – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
- La articolul 108, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins: „(3^1) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
- a) bursă de merit – 450 lei/lună;
- b) bursă de reziliență – 300 lei/lună;
- c) bursă socială – 300 lei/lună;
- d) bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
- La articolul 108, după alineatul (17) se introduce un nou alineat, alin. (17^1), cu următorul cuprins:
„(17^1) Cuantumul lunar al burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/națională este diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:
a) pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024;
b) pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024;
c) pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024;
d) pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul lunii decembrie 2024”.
Context. Documentul Ordonanței „trenuleț” este la stadiul de proiect și ar mai putea fi modificat. Planul era ca acest document să fie elaborat și aprobat de viitorul Guvern, însă negocierile politice dificile din ultimele zile întârzie formarea noului Executiv, notează G4Food.ro.
Numele „ordonanța trenuleț” provine din modul în care această ordonanță este aprobată și adoptată, adesea la sfârșitul anului, într-un ritm accelerat și cu multe prevederi incluse. Este o metaforă care face referire la faptul că documentul final seamănă cu un tren format din multe „vagoane” – articole sau măsuri legislative.
Acest tip de ordonanță include, de obicei, modificări legislative din diverse domenii, fără o legătură evidentă între ele, toate fiind „legate” într-un singur document pentru a fi adoptate simultan și care au drept scop final stabilirea cadrului măsurilor fiscale ce se aplică în anul următor.