Doctrinele politice, explicate practic elevilor de profesorul Liviu Drăghici: Prin exemplul cu pixurile am vrut sa ilustrez comunismul, iar prin cel cu ochii albaștri am exemplificat fascismul / Conceptul de „lovitură de stat”, clarificat cu exemple din sport

Doctrinele politice, explicate practic elevilor de profesorul Liviu Drăghici: Prin exemplul cu pixurile am vrut sa ilust
📅 2024-12-20
Profesorul de Științe Economice de la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” din Ploieşti, Liviu Drăghici, a povestit, într-o postare pe Facebook, cum le-a explicat elevilor la școală despre doctrinele și ideologiile politice, raportate la activitatea economică. Profesorul a oferit exemple interactive ușor de înțeles ca să ilustreze principiile de bază ale ideologiilor. De asemenea, el a folosit exemple din sport ca să explice conceptul de „lovitură de stat”.

Profesorul a început explicația despre regimurile politice spunându-le elevilor să aducă pixurile pe catedră. Prin gesturi simbolice, cum ar fi redistribuirea pixurilor și acordarea de privilegii unor elevi pe baza culorii ochilor, profesorul a ilustrat acțiuni și principii ale regimurilor autoritare.

Pentru a face totul mai clar, profesorul Liviu Drăghici a desenat o linie pe tablă, de-a lungul căreia a plasat doctrinelor politice de la extrema stângă la extrema dreaptă: comunismul, socialismul, social democrația, liberalismul clasic, conservatorismul, naționalismul, libertarianismul și fascismul.

De asemenea, profesorul a folosit exemple din box, sport practicat de unul dintre elevii săi, ca să explice conceptul de „lovitură de stat”:

„– Vreau sa va imaginați că ar avea loc un meci de box între mine și colegul vostru. Dar doar ne imaginăm.

Au izbucnit în râs iar colegul a zâmbit ștrengărește. Probabil în imaginația lui îmi cărase deja câțiva pumni.

– Cine credeți că va câștiga?

– Colegul, clar, au răspuns ei în cor.

– Și cu toate astea, după o luptă strânsă, cu arbitri și observatori profesioniști îl înving la puncte.

– Haideți, domnu’, că n-are cum. Nu vă uitați cât e pe lângă dumneavoastră?

– Așa zice și el și solicită o rejudecare. Arbitri revăd meciul, analizează toate loviturile și ajung la aceeași concluzie. Scorul e corect iar învingător sunt eu. Doar că la proba antidoping se dovedește că eu am consumat niște substanțe interzise care au rolul de a crește performanța. E normal să anulăm rezultatul?

– Absolut. Păi ați trișat.

– Cum am trișat? Am avut arbitri și observatori în ring care spun că am boxat corect.

– Da, dar înainte v-ați creat niște avantaje”, a fost dialogul dintre elevi și profesor.


Redăm integral postarea de pe Facebook în care profesorul Liviu Drăghici povestește cum le-a explicat elevilor la oră despre doctrinele și ideologiile politice:

„- Domn profesor azi e 9.

– Asa și? Ce e pe 9?

– Păi a trecut 8.

– Și ce se întâmplă?

– Păi ați promis acu’ două săptămâni că ne explicați cum e cu alegerile.

– Am promis că vă voi expune doctrinele politice prin raportare la activitatea economică. Toată lumea pixurile pe catedră. Și dacă aveți mai multe le aduceți pe toate.

– Domnu’ dar eu am dat o grămadă de bani pe pixurile astea.

– Nu contează. Începând de astăzi toată lumea va primi la ora de contabilitate câte un pix cu care sa scrie și la finalul orei mi-l aduceți înapoi.

În clasă s-a iscat rumoare dar s-au conformat. Am continuat:

– Mâna sus cine are ochii albaștri.

Au ridicat mâna 4 fete.

– Rămâneți cu mâna sus că vouă vă pun câte un 10 azi.

Am deschis catalogul dar le-am pus doar dată. Dar am ținut catalogul înclinat ca să nu poată vedea ei ce scriu. Rumoarea s-a transformat în revoltă. Am continuat:

– Iar celorlalți care nu aveți ochii albaștri, la următoarea notă vă iau câte două puncte.

– Pai nu aveți voie! Nu e corect! Au răbufnit câțiva.

– Cine crede că nu e corect sa iasă în față și îl ascult să vedem ce știe.

– Haideți domnu’ că o să ne întoarceți pe toate părțile și ne puneți 2.

– Mi se pare mie sau începem să ne înțelegem?

Majoritatea s-a calmat iar cei care nu erau de acord bombăneau fără să mă mai înfrunte. Am desenat linia din poză și le-am prezentat informațiile de mai jos:

Doctrinele și ideologiile politice au la bază pozițiile lor față de proprietatea privată, intervenția statului în economie, libertățile individuale și alte aspecte politice și sociale. Iată cum se plasează principalele ideologii pe spectrul extremă stangă-extremă dreaptă:

Extrema stângă:

1. Comunism:

Propune abolirea proprietății private și instaurarea proprietății colective asupra mijloacelor de producție. Economia este planificată centralizat, iar egalitatea economică este obiectivul central.

Exemplu: Uniunea Sovietică, China maoistă.

Stânga:

2. Socialism:

Susține o economie mixtă cu un rol major al statului în distribuția resurselor și reducerea inegalităților sociale. Accent pe servicii publice gratuite (sănătate, educație).

Exemple: partidele social-democrate din Europa.

Centru-stânga:

3. Social-democrația:

Combină elemente de capitalism cu intervenția statului pentru a asigura justiția socială. Promovează programe sociale și redistribuirea bogăției prin impozite progresive.

Exemplu: Suedia, Norvegia.

Centru:

4. Liberalism clasic:

Pune accent pe libertățile individuale, drepturile omului și o economie de piață liberă. Rolul statului este minim, limitându-se la garantarea drepturilor și securității.

Exemplu: SUA în perioada fondării.

Centru-dreapta:

5. Conservatorism moderat:

Promovează tradițiile, valorile culturale și religioase, dar acceptă economia de piață și un stat limitat.

Exemplu: Partidul Conservator din Marea Britanie.

Dreapta:

6. Naționalism economic:

Accent pe protecționism economi0c, susținerea industriilor naționale și un stat mai puternic în controlul granițelor.

Exemplu: Mișcări populiste contemporane.

7. Libertarianism:

Promovează o libertate economică extremă, reducerea rolului statului aproape de zero, și un accent puternic pe drepturile individuale.

Exemplu: Partide libertariene din SUA.

Extrema dreaptă:

8. Fascism:

Susține un stat autoritar, naționalist, cu economie corporatistă controlată de stat și represiune politică.

Exemplu: Germania nazistă, Italia fascistă.

9. Ultranaționalism:

O variantă extremistă de naționalism, cu tendințe xenofobe, rasiste și intolerante.

Exemplu: Grupuri neofasciste contemporane.

Apoi am concluzionat:

– Prin exemplul cu pixurile am vrut sa ilustrez comunismul, iar prin exemplul cu ochii albaștri am exemplificat fascismul. Puteți sa va luați pixurile, iar colegelor voastre le-am pus doar dată. Ne socotim săptămâna viitoare și fiecare va primi atât cât merită.

– Se poate o întrebare?

– Sigur. Dar îți spun dinainte că nu folosim nume de partide sau de candidați. Nici eu nici voi.

– A fost lovitură de stat?

– Face cineva vreun sport la modul profesionist?

– Da. Eu fac box.

– Vino în față.

Chiar dacă eram mai greu ca el, îi ajungeam doar până la piept.

– Vreau sa va imaginați că ar avea loc un meci de box între mine și colegul vostru. Dar doar ne imaginăm.

Au izbucnit în râs iar colegul a zâmbit ștrengărește. Probabil în imaginația lui îmi cărase deja câțiva pumni.

– Cine credeți că va câștiga?

– Colegul clar, au răspuns ei în cor.

– Și cu toate astea, după o luptă strânsă, cu arbitri și observatori profesioniști îl înving la puncte.

– Haideți domnu’ că n-are cum. Nu vă uitați cât e pe lângă dumneavoastră?

– Așa zice și el și solicită o rejudecare. Arbitri revăd meciul, analizează toate loviturile și ajung la aceeași concluzie. Scorul e corect iar învingător sunt eu. Doar că la proba antidoping se dovedește că eu am consumat niște substanțe interzise care au rolul de a crește performanța. E normal să anulăm rezultatul?

– Absolut. Păi ați trișat.

– Cum am trișat? Am avut arbitri și observatori în ring care spun că am boxat corect.

– Da, dar înainte v-ați creat niște avantaje.

– Și atunci de ce m-ați mai lăsat să urc în ring? De ce nu m-ați oprit înainte de meci? Că au mai dat și oamenii banii degeaba pe bilete.

– Păi n-am știut.

– Perfect. Consider că am răspuns la întrebare.

P.S. Pentru cei care or să sară ca arși că fac politică în școală le dau o mână de ajutor. Atât Legea Educației Naționale cât și Codul de etică interzic propaganda și prozelitismul politic și religios în școli. Dar aici discutăm despre doctrine economice și politice la nivel general și fără a nominaliza candidați sau partide. Și e de datoria noastră ca profesori să informăm corect și obiectiv. Altfel, din curiozitate, elevii vor căuta răspunsuri în altă parte. Pe Tik Tok de exemplu”, este textul integral al postării.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, nu se va aplica nici în 2025, potrivit unui draft de ordonanță de urgență – surse

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_s_221947383.jpgArticolul 134 din legea învățământului preuniversitar 198/2023, car prevede că Educației primește o alocare bugetară anuală de 15% din Bugetul General Consolidat, nu se va aplica nici în 2025, potrivit…

Extinderea programului național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii, principala măsură pentru reducerea abandonului școlar în România, ar urma să se amâne din nou, până la 1 ianuarie 2026 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/09/Masa-calda-in-scoli-Foto-Facebook-World-Vision-Romania.jpegExtinderea Programul național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din noiu până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (numită…

DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_339211751-e1734704807557.jpgGuvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea…

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/dreamstime_s_192176045-e1687251975724.jpgPersonalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro...

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/12/dreamstime_m_112833871-e1695280791830.jpgInstitutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-t...

Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_323006859.jpgDesființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogar...

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, arată spre profesori pentru încărcarea materiei la matematică: Foarte mulți colegi, din păcate, fac lucrurile cum le făceau odată. În loc să urmeze programa școlară și manualul, care sunt identice, se duc spre auxiliare care uneori nu sunt adaptate copiilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Matematica-Freepik.webpBogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre încărcarea materiei la matematică: „Foarte mulți colegi, vorbesc de matematică, din păcate, fac lucrurile cum le făceau…

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/02/Edusal-captura.jpgAplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…

Grecia va implementa modelul australian pentru a reduce timpul copiilor pe social media: verificarea vârstei devine obligatorie, iar sub 15 ani este necesar acordul părinților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/10/pexels-brian-ramirez-8488289.jpgGrecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, potrivit G4Media.ro. Propun...

Elevii din Brazilia nu vor mai putea folosi telefoanele la școală – legea merge la promulgare / Ministrul Educației: Experienţele din lumea întreagă au arătat că produc deficit de atenție

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_121531407.jpgElevii brazilieni nu vor mai avea voie să utilizeze telefoanele mobile la şcoală, după adoptarea, miercuri, a unei legi de către Congres, menită să sensibilizeze tinerii cu privire la efectele…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.