Directoarea Maria Lidia Șorop, despre evaluarea anuală a profesorilor: Performanță se face și de la nota 5 spre nota 6. Și acolo e muncă multă cu acel elev. Performanță e și de la 9 la 10. E foarte greu să stabilești cine face performanță

Directoarea Maria Lidia Șorop, despre evaluarea anuală a profesorilor: Performanță se face și de la nota 5 spre nota 6.
📅 2025-04-19
Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național „Matei Basarab” din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „e foarte greu să stabilești cine face performanță”. Aceasta a spus că „performanță se face și de la nota 5 spre nota 6. Și acolo e muncă multă cu acel elev. Performanță e și de la 9 la 10”. Reacția vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 2 aprilie, că profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii.

„Aceasta este o problemă care trebuie gândită foarte bine, pentru că e foarte greu să stabilești cine face performanță. Performanță se face și de la nota 5 spre nota 6. Și acolo e muncă multă cu acel elev. Performanță e și de la 9 la 10, să-l duci să meargă la olimpiadele naționale. Trebuie gândit foarte bine ca să fie o grilă corectă de apreciere a acestor lucruri”, a spus Maria Lidia Șorop.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a dat replică anunțului premierului Marcel Ciolacu în privința salarizării profesorilor pe bază de performanță. Într-o declarație transmisă de TVR Info, oficialul a respins ideea evaluării pentru componenta salarială, pentru care a explicat că ar trebui să existe standarde minime. Tototdată, Daniel David a cerut ca astfel de standarde să fie pentru toți funcționarii publici. Ministrul a spus că venituri diferențiate pe bază de performanță pot exista, dar nu salarii.

Informații de context

„Feedback de la directori: pe ce bază? Dacă ”răspunzi” la cereri și sarcini, care sunt sau nu sunt treaba ta și care sunt sau nu cuprinse în fișa postului?”, întreabă retoric Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al Agenției Române de Asigurare a calității în școli (ARACIP), într-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook, 

„Este aberant să evaluezi activitatea unei persoane pe baza rezultatelor obținute de altcineva”, este de părere profesoara Iuliana Șerfan, într-un punct de vedere trimis Edupedu.ro. „Rezultatele elevilor pot fi influențate de o mulțime de factori (pregătirea anterioară, condițiile familiale și sociale, probleme de sănătate, nivel de inteligență, influența mediului, etc)”, a spus aceasta.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, pentru Edupedu.ro, că „profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată”.

„Propunerea de a remunera sau recompensa în funcție de performanță profesorii (…) ridică probleme de formă și de fond”, ce țin de cultura școlară, lipsa unor criterii uniforme de performanță și birocrația „nefuncțională” din educație, apreciază Doru Căstăian, profesor de științe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.

Daniela Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, a spus că „noi nu avem standarde naționale de evaluare (pentru elevi – n.red), adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București”. Declarația a fost făcută pentru știrile ProTV.

În luna martie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la acea vreme, a precizat, la Euronews România, că este foarte important să dăm valoare notelor, dar trebuie să avem standarde de evaluare pentru acest lucru.

În decembrie 2024, noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.

În luna august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.

Amintim că, pe 1 aprilie 2024, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.

Pe 8 decembrie 2024, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

Citește și:
Ministrul Daniel David ia apărarea profesorilor pe tema salarizării pe bază de performanță: Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici, iar după aceea, dincolo de salariu, prin performanțe diferite, să existe venituri diferite
Profesoara Maria Manea, despre evaluarea anuală a profesorilor: Nu vreau să sune drept o lipsă de respect față de premierul României, dar, pentru categoria aceasta profesională, un astfel de mesaj ar fi trebuit adresat exact de oficialii Ministerului Educației
Șerban Iosifescu, despre criteriile pentru evaluarea profesorilor: Feedback de la directori, pe ce bază? Dacă ”răspunzi” la cereri și sarcini, care sunt sau nu treaba ta?
Profesoara Iuliana Șerban, reacție la anunțul premierului Ciolacu că toți profesorii vor fi evaluați anual: Este aberant să evaluezi activitatea unei persoane pe baza rezultatelor obținute de altcineva. Rezultatele elevilor pot fi influențate de o mulțime de factori
Liderul sindical Simion Hăncescu: Profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată. Vă dați seama ce nebunie ar fi în școli să se stabilească veniturile salariale în funcție de evaluările pe care le fac colegii între ei?
Profesorul Doru Căstăian, după anunțul premierului Ciolacu privind plata profesorilor în funcție de performanță: În sistemul „disfuncțional” românesc, asemenea evaluări par „absolut de nerealizat” / Probleme: lipsa criteriilor uniforme de performanță, birocrația care funcționează ca „o țară separată”
Directoarea Daniela Orășanu, reacție la anunțul premierului Ciolacu că toți profesorii vor fi evaluați anual: Noi nu avem standarde naționale de evaluare pentru elevi, adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București
Premierul Marcel Ciolacu: Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

„Olimpiada pe banii profesorilor”. Mai multe cadre didactice din Comisia centrală a Olimpiadei Naționale de Germană 2025 reclamă refuzul ISMB de a deconta banii pentru cazare și masă: „Este un abuz administrativ și o lipsă totală de respect”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/04/dreamstime_m_361593413.jpgMai mulți membri ai comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Limba Germană Modernă reclamă că au fost obligați să suporte din fonduri proprii cheltuielile pentru etapa națională desfășurată la Alba…

Olimpiada de Istorie 2025, etapa națională. Subiectele primite de elevi la Piatra Neamț și baremele de corectare – descarcă / Eseu despre statul român modern din secolul XIX, la clasa a VIII-a

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/04/SUBIECTE-OLIMPIADA-DE-ISTORIE-2025_page-0001-1.jpgSubiectele și baremele de notare de la Olimpiada de Istorie 2025, etapa națională, organizată pe 14-18 aprilie la Piatra Neamț, au fost publicate de organizatori pe site-ul competiției. Documentele...

Ministerul Educației confirmă că a trimis bani doar parțial pentru bursele școlare în aprilie 2025, înainte de Paști, și că restul de bani vor ajunge la elevi după zilele libere

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_m_171979303-e1732710935673.jpgMinisterul Educației și Cercetării (MEC) anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele ...

STUDIU Aproximativ 30% dintre tinerii români care au participat la un studiu internațional se poziționau în 2024 la dreapta sau extrema dreaptă pe axa politică – creștere cu 10% față de anul 2019 / Procentul tinerilor de stânga sau extrema stânga a scăzut de la 18% la 12%

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_82371523.jpgAproximativ 30% dintre tinerii din România se poziționau în anul 2024 la dreapta sau extrema dreaptă pe axa stânga-dreapta politică, potrivit raportului „Tinerii din România. Diferențe de gen, participare politică…

OFICIAL Directorii școlilor cu profil artistic vor avea atribuții de management și impresariat artistic, potrivit noului regulament de organizare și funcționare a școlilor de Arte, valabil din anul școlar 2025-2026 / Admitere la clasa I cu testare specializată

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/03/recital.jpgRegulamentul de organizare și funcționare a școlilor de Arte, valabil din anul școlar 2025-2026 a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit documentului care a fost actualizat potrivit legii Educației nr.…

Ministrul Daniel David: În ultimii ani au intrat în sistemul de Învățământ mulți oameni care n-au fost cei mai buni absolvenți neapărat. Salariul este mic, este prost, ca să spun așa

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/02/agerpres_17977618.jpegDaniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, la Rock FM, că „în ultimii ani au intrat în sistem mulți oameni care n-au fost cei mai buni absolvenți neapărat, din diverse…

Emanuela Cerchez, profesoară de Informatică și membru în comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Informatică: Este o muncă de voluntariat. Nu suntem plătiţi pentru munca noastră. În acest an, inspectoratul şcolar de la care provin a refuzat să îmi deconteze cheltuielile pentru 3 competiţii / Apel public la Respect față de elevi și profesorii implicați

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/04/Emanuela-Cerchez.jpgEmanuela Cerchez, profesoară de Informatică la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” Iaşi și membru în comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Informatică, a adus în atenție, pe pagina de socializare, că…

Toate școlile din județul Argeș au de transmis din nou inspectoratului școlar situația sentințelor judecătorești. Recent, toți directorii de școli din județ au fost convocați la o întâlnire la care au adus toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/06/dreamstime_s_19121369.jpgMarți, 15 aprilie, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a solicitat din nou școlilor din județ să transmită situația sentințelor judecătorești, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. De menționat este că toți…

Administrația Trump avertizează Harvard că ar putea rămâne fără posibilitatea de a primi studenți străini, după ce prestigioasa universitate a respins presiunile guvernului

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/03/agerpres_18080801.jpegDepartamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunțat, miercuri, că Universitatea Harvard își va pierde capacitatea de a înscrie studenți străini dacă nu se supune cererilor Administrației Trump de a…

Daniel David: Consumul de droguri este la niveluri foarte ridicate. Școala nu poate să țină locul părinților / Mesaj și pentru profesori: Sentimentul meu este că, deși avem proceduri, încă ele nu sunt implementate, rămân uneori forme fără fond

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/Daniel-David-Radu-Tuta-Agerpres-Foto-agerpres_17934923.jpegMinistrul Educației, Daniel David, avertizează că școala nu poate înlocui rolul părinților în prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților. Într-o intervenție la Antena 3, ofi...

Good News

Only good and positive news.