Demisii la vârful Consiliului Național al Elevilor – președinta Bianca Ivan și vicepreședintele Theodor Giurcanu pleacă din funcții / Acesta din urmă menționează în demisie și cauza plecării: un alt membru din conducere – Theodor Irimia / Irimia susține că Giurcanu ar fi mințit Adunarea Generală, iar demisiile ar fi un pretext

Demisii la vârful Consiliului Național al Elevilor – președinta Bianca Ivan și vicepreședintele Theodor Giurcanu pleacă
📅 2024-12-20
Demisiile președintei și vicepreședintelui Consiliul Național al Elevilor (CNE), Bianca-Maria Ivan și Theodor Giurcanu, au fost confirmate de mai mulți membri CNE pentru Edupedu.ro. Plecările din funcție vin cu două luni înainte ca mandatul actualei conduceri să expire, în februarie 2025. Potrivit unor surse, Bianca Ivan a invocat motive personale în demisie, fiind în clasa a XII-a. La rândul său Theodor Giurcanu ar fi menționat în textul demisiei „că pleacă din funcție „din cauza incompetenței, a inactivității și a incompatibilității cu structura a domnului Theodor-Georgian Irimia, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, care a degradat abominabil coeziunea echipei”, potrivit surselor Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro, Irimia a explicat că sâmbătă au existat mai multe discuții contondente pe grupul de comunicare al adunării generale a CNE și că toată situația ar fi pornit de la o deplasare în Republica Moldova în care Theodor Giurcanu, președinte al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Iași și vicepreședinte CNE, ar fi insistat să meargă vicepreședinta CJE Iași, Daria Bejenari, deși aceasta nu avea dreptul să meargă în mod normal într-o astfel de delegație internațională de reprezentare, după cum spune Giurgiu.

Mai multe fotografii cu delegații în Republica Moldova din partea CNE au fost șterse de pe contul CNE de Instagram, după acest scandal. Una în care apar cei doi: Theodor Giurcanu și Daria Bejenari.

Când a fost întrebat de colegii din CNE de ce merge vicepreședinta CJE Iași în delegație și nu un membru din bordul CNE, Giurcanu ar fi spus că merge pe locul lăsat liber de Theodor Irimia. Acesta a replicat că ar fi o minciună. „Pe scurt ideea a fost că la o delegație internațională a Consiliului Național l Elevilor eu nu am mai putut ajunge din motive obiective. Locul meu a fost luat de Paul de la Comisia de etică a CNE. Ideea este că domnul secretar care și-a dat demisia a luat alături de el o domnișoară care era la momentul respectiv delegat doi, adică n-avea nicio legătură, doar că a dorit el s-o ia cu el. După ce s-a publicat pe pagina noastră de instagram poze de acolo și Adunarea Generală a CNE a observat că este un delegat fără ca nimeni să înțeleagă, nimeni să nu știe de ce și să înțeleagă ce și cum. Oamenii au întrebat și ideea este că domnul Teodor Giurcanu a ne-a trimis nouă pe grupul de birou executiv o minciună. Eu i-am spus că să nu trimită o minciună pentru că nu mi se pare normal să minți Adunarea Generală, ci să spui exact cum a fost situația. La fel au subscris și colegele mele, Daria – care este secretar executiv pe partea de externe și Miruna – vicepreședinte CNE. Atunci domnul Teodor Giurcanu a trimis altă minciună pe Adunarea Generală la acest lucru Eu am ieșit pe grupul Adunării generale și am clarificat situația, cum a fost de fapt și care este cu adevărat adevărul. Adică, practic, era un om acolo care n-avea treabă cu mersul la evenimente de genul ăsta sau nu primise delegație din partea Adunării Generale sau a Biroului Executiv”.

În demisia sa, obținută de Edupedu.ro, Theodor Giurcanu a menționat că pleacă din funcție „din cauza incompetenței, a inactivității și a incompatibilității cu structura a domnului Theodor-Georgian Irimia, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, care a degradat abominabil coeziunea echipei”.

Întrebat ce a vrut să transmită prin această motivare a deciziei de demisie, Theodor Giurcanu a transmis următorul mesaj:

„Calitatea de elev reprezentant vine cu un set de responsabilități, iar acestea necesită reale sacrificii, vorbim de reprezentarea a 2,8 milioane de elevi, de asemenea fiind clasa a 12-a și având în vedere tensiunile create în Consiliul Național al Elevilor din cauza unor interese personale ale anumitor membri ai Biroului executiv al CNE am constatat că nu mă mai simt aliniat cu o parte dintre colegii mei din Biroul executiv si nu mai pot să-mi îndeplinesc misiunea la potențialul meu maxim, într-o maineră obiectivă. Astfel, prefer să-mi favorizez prioritățile specifice unui elev normal de clasa a 12-a… Legat de Theodor Irimia nu am intenția de a-mi denigra în spațiul public colegii, deoarece a fost o justificare comunicată Adunării generale a CNE, nu opiniei publice, în urma unor conflicte interne care nu își au sensul și rostul într-o astfel de organizație. Nu am niucin regret legat de activitatea mea, dar prin demisia mea și a președintei ne-am dorit să tragem un semnal de alarmă la nivelul Consiliului Elevilor asupra jocurilor de culise și a alienării de principalul nostru scop: reprezentarea elevilor”.

Întrebat cum răspunde acuzațiilor lui Theodor Irimia conform cărora ar fi mințit în legătură cu locul liber lăsat de acesta în delegație și ocupat de vicepreședinta CJE Iași, Theodor Giurcanu a spus: „Referitor la acest conflict pueril componența delegației a fost decisă în cadrul Biroului executiv al CNE, iar costurile de transport au fost suportate individual de către fiecare delegat. Nu acesta a fost principalul motiv pentru care mi-am depus demisia, tocmai ce v-am spus anterior de ce eu și președintele CNE ne-am înaintat demisia”.

Demisiile au venit la finalul unor tensiuni și mesaje contondente pe grupurile de comunicare ale CNE, au fost inclusiv acuzații din partea demisionarilor că cei care au contestat ar încerca un puci pentru preluarea conducerii organizației, potrivit surselor Edupedu.ro.

Theodor Irimia a dezmințit asemenea intenții, dar spune că feedback-ul oferit de el în cadrul conducerii CNE a fost percepus adeseori ca o „agresiune” de către majoritatea celor din Biroul executiv. „Am solicitat ca aceștia să-și retragă demisiile pentru a-și finaliza mandatul și pentru a evita o blocare completă a activității, deoarece scopul nostru nu este să paralizăm structura, ci să reprezentăm elevii și să ne facem treaba bine. Consider că este important ca aceștia să își retragă demisiile, astfel încât să putem organiza adunarea generală și să predăm mandatul altor persoane care să continue ceea ce am început, fără a abandona”, spune Theodor Irimia.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Irimia ar fi fost de la bun început cel care a pus cel mai abrupt problemele în conducerea CNE, însă pe cele mai multe teme liderii organizației ar fi ajuns la acord.

În demisia președintei CNE, Bianca Ivan, document obținut de Edupedu.ro, aceasta invocă „motive personale”.

Contactată de Edupedu.ro, Bianca Ivan a declarat că: „Mandatul meu urma oricum să se încheie în luna februarie, odată cu Adunarea Generală. Totuși, din motive personale, fiind în clasa a XII-a și având de gestionat agitația legată de bacalaureat și admiterea la facultate, am reflectat de ceva timp asupra acestei decizii. În cele din urmă, după anumite conversații cu colegi din Adunarea Generală și Biroul Executiv, am ajuns la concluzia că, pentru binele meu și sănătatea mea mentală, ar fi mai bine să îmi dau demisia mai devreme și să îmi canalizez energia la un nivel mai sustenabil”.

Bianca Ivan a preluat funcția de președinte a structurii reprezentative la nivel național a elevilor din România în ianuarie 2024, după demisia Mirunei Croitoru, aflată atunci în clasa a XII-a.

După cele două demisii, mandatele Biroului Executiv expiră în 10 zile, potrivit regulamentului CNE. După care Adunarea Generală va alege o nouă structură de conducere.

De remarcat, sub conducerea Biancăi Ivan, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a fost mult mai vocal și critic față de autorități față președințiile Mirunei Croitoru și lui Robert Avram. Printre pozițiile marcante se numără sprijinul pentru introducerea educației sexuale obligatorii în școli și reglementările clare cerute pentru utilizarea supravegherii audio-video în școli, pe lângă critica față de implementarea superficială a măsurilor privind siguranța în instituțiile de învățământ.

Totodată, organizația a atras recent atenția asupra organizării defectuoase a examenelor naționale, a divulgării frauduloase a subiectelor și a carențelor din proiectul „România educată”. Alte poziții din ultimul an au mai fost privitoare la susținerea acordării notei la purtare pentru fiecare modul și abordarea „camerei de detenție” ca măsură controversată. De asemenea, CNE s-a raliat campaniei inițiate de organizațiile studențești și de tineret „Noi știm ce vrem, dar cine își asumă?” prin care au solicitat candidaților politici să ia măsuri concrete.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Sindicatele FSLI reacționează față de transferul profesorilor itineranți și de sprijin, de la 1 ianuarie, către CJRAE / Cinci etape propuse de sindicaliști Ministerului Educației, pentru ca activitatea cadrelor didactice să nu fie bulversată

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/10/Simion-Hancescu.jpgFederația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a reacționat în urma publicării noului regulament de funcționare a Centrelor de resurse și asistență educațională CJRAE/CMBRAE. Conform regulamentului, profesorii de sprijin ar...

Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, nu se va aplica nici în 2025, potrivit unui draft de ordonanță de urgență – surse

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_s_221947383.jpgArticolul 134 din legea învățământului preuniversitar 198/2023, car prevede că Educației primește o alocare bugetară anuală de 15% din Bugetul General Consolidat, nu se va aplica nici în 2025, potrivit…

Extinderea programului național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii, principala măsură pentru reducerea abandonului școlar în România, ar urma să se amâne din nou, până la 1 ianuarie 2026 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/09/Masa-calda-in-scoli-Foto-Facebook-World-Vision-Romania.jpegExtinderea Programul național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din noiu până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (numită…

DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_339211751-e1734704807557.jpgGuvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea…

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/dreamstime_s_192176045-e1687251975724.jpgPersonalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro...

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/12/dreamstime_m_112833871-e1695280791830.jpgInstitutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-t...

Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_323006859.jpgDesființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogar...

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, arată spre profesori pentru încărcarea materiei la matematică: Foarte mulți colegi, din păcate, fac lucrurile cum le făceau odată. În loc să urmeze programa școlară și manualul, care sunt identice, se duc spre auxiliare care uneori nu sunt adaptate copiilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Matematica-Freepik.webpBogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre încărcarea materiei la matematică: „Foarte mulți colegi, vorbesc de matematică, din păcate, fac lucrurile cum le făceau…

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/02/Edusal-captura.jpgAplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…

Grecia va implementa modelul australian pentru a reduce timpul copiilor pe social media: verificarea vârstei devine obligatorie, iar sub 15 ani este necesar acordul părinților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/10/pexels-brian-ramirez-8488289.jpgGrecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, potrivit G4Media.ro. Propun...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.