Daniel David: Mai trebuiau făcute măriri la început de an, undeva în jur de 20-30% pentru a atinge nivelul salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți. E momentul să înțelegem că educația are nevoie de ajutor, pentru că nu mai avem profesori în școli suficient de mulți și suficient de buni

Daniel David: Mai trebuiau făcute măriri la început de an, undeva în jur de 20-30% pentru a atinge nivelul salariului me
📅 2025-01-20
Majorarea salariilor cadrelor didactice trebuie făcută cât mai curând, în special pentru profesorii debutanți, pentru a face profesia atractivă și a asigura calitatea actului educațional, a explicat ministrul Educației și cercetării Daniel David într-o emisiune la Digi24. Acesta a explicat că, deși angajamentele luate după greva profesorilor presupuneau creșteri salariale semnificative, implementarea lor a fost întârziată, iar problema trebuie rezolvată în cadrul noii legi a salarizării.

„Conform angajamentului de la sfârșitul grevei (n.red. salariul debutantului) ar fi trebuit să fie undeva în jurul salariului mediu brut pe economie. Mai trebuiau făcute măriri la început de an, undeva în jur de 20-30% pentru a atinge acel nivel”, a declarat Daniel David.

Ministrul a comparat situația educației cu cea a sistemului sanitar, unde salariile au fost crescute semnificativ în 2018 pentru a opri exodul medicilor și asistentelor medicale. „E momentul să înțelegem că educația are nevoie de acest ajutor, pentru că nu mai avem suficient de mulți și de buni profesori în școli”, a declarat Daniel David.

El a atras atenția asupra faptului că salariile mici sunt demotivante pentru absolvenții de studii superioare, care evită o carieră în învățământ. „Cei mai buni absolvenți nu mai aleg învățământul preuniversitar. Trebuie să avem un salariu decent, măcar în convergență cu zona de sănătate, păstrând relevanța socială și criteriile de formare profesională,” a explicat ministrul.

Declarația integrală a ministrului Daniel David pe subiectul salariilor profesorilor:


Moderator: Salariul debutantului astăzi cât ar trebui să fie în școala românească?

Daniel David: Conform angajamentului de la sfârșitul grevei ar fi trebuit să fie undeva în jurul salariului mediu brut pe economie. Nu se apro… adică au fost măriri. Mai trebuiau făcute măriri la început de an, undeva în jur de 20-30% pentru a atinge acel nivel. Ați văzut că lucrurile sunt înghețate, dar se discută pe legea salarizării și aici iarăși va fi important să discutăm două lucruri: care este un salariu decent pe care trebuie să-l aibă un profesor în societate, pe măsura rolului pe care vrem să-l dăm acestui profesor? S-a discutat despre o convergență, de exemplu, că nu vă dau sume, că sunt diferențe foarte mari de vechime, grade și așa mai departe, dar s-a discutat despre o convergență cu sistemele din să sănătate, pentru că sistemul educațional a înțeles de-a lungul anilor mai multe lucruri. Când am avut probleme cu medicii și cu asistentele medicale, că plecau în străinătate, nu rămâneau în țară, nu s-a prea comentat când s-a luat acea decizie politică să se crească major salariile în sănătate, fiindcă era o nevoie, într-adevăr. Când am avut intenția să dezvoltăm IT-ul, iarăși n-au fost proteste ca au fost scutiți de o serie de plăți, în ghilimele, ca să spun așa, către stat, am acceptat lucrul acesta. E momentul să înțelegem că educația are nevoie de acest ajutor, pentru că nu mai avem profesori în școli suficient de mulți și suficient de buni. Cei mai buni absolvenți de studii superioare nu mai preferă și nu aleg învățământul preuniversitar, fiindcă salariile sunt demotivante. Și atunci ar trebui să avem acest salariu decent, această convergență, măcar cu zona de sănătate, sigur, păstrând în criterii relevanța socială, numărul de ani de școală. Iar după aceea, cum a spus și premierul și cum apare și programul de guvernare, ar trebui să gândim o serie de indicatori de performanță astfel încât peste salariul mediu, în funcție de performanțele pe care le ai, cei care au performanțe mai mari la clasă să poată să câștige mai mult. Să apară și această diferențiere.

Moderator: Am să insist, în opinia dumneavoastră, un debutant în școală de la ce salariu ar trebui să plece?

Se pare că în sistem oamenii au fost mulțumiți cu această idee că dacă în legea salarizării ne raportăm la salariul mediu brut pe economie pentru un profesor debutant și după aceea de acolo apar creșterile în funcție de definitivat, grad, de vechime și așa mai departe, ar fi satisfăcător.

Moderator: Să câștige cât un medic, echivalentul unui medic?

Depinde de grade, de niveluri și de numărul de ani de școală – câți ani de școală ai făcut. Că nu uitați, pentru a ajunge la gradul I…” 

Informații de context

Salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci.

De ce mai facem legea salarizării dacă nu o aplicăm?, a replicat liderul sindical Anton Hadăr imediart după aprobarea ordonanței trenuleț. „Când dăm o lege, haideți să o aplicăm. Mai bine nu o mai facem. De ce să întreținem speranța oamenilor că ne se mărește salariul și după aia, când vine ordonanța trenuleț, să se anulează totul, să prorogă până la calendele grecești. Trebuie să facem aceste acțiuni pentru a-i determina pe politicieni să găsească și alte soluții”, a spus Hadăr.

Liderul sindical a adus în discuție și situația salarială a tinerilor asistenți universitari, care nu a fost atractivă pentru absolvenții de top până la mărirea salariilor de circa 3.000 de lei net obținută la greva din mai-iunie 2023:

„Am apreciat discuțiile de acum un an și ceva realizate cu domnul prim-ministru Ciucă și imediat cu domnul prim-ministru Ciolacu, pentru că atunci s-a schimbat prim-ministrul în România, în vara anului trecut. A fost foarte, să zic, doritor să rezolve problema și pe pentru o perioadă, precum știm, s-a venit cu un plus, pentru că altfel astăzi în România un asistent universitar ar fi avut 2.800 – 3.000 de lei, vă vorbim. Vorbim de sume nete. Deci vă dați seama cum să vină un absolvent pe care îl dorești într-o universitate, șef de promoție, liderul promoției lui? Cum să vină să ia 3000 și ceva de lei?”, a mai spus Anton Hadăr.

Articol în curs de actualizare


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_308660125.jpgPeste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar…

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în „online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Peste 130 de elevi au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și gândire critică, organizate de studenți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/workshop.jpgPeste 130 de elevi din două licee bucureștene au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și combatere a dezinformării organizate de Studenții Facultății de Administrație și Afaceri…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Good News

Only good and positive news.