Daniel David, despre tăierea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele I-IV: În ciclul primar important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil

Daniel David, despre tăierea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele I-IV: În ciclul primar important este să c
📅 2025-01-20
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a decis prin ordin de ministru să nu organizeze olimpiade și concursuri școlare naționale pentru clasele I-IV în 2025, iar ministrul Daniel David a explicat decizia prin necesitatea de a pune accent pe dezvoltarea elementelor de bază ale competențelor-cheie în ciclul primar, subliniind importanța ca acest proces să se desfășoare în ritmul fiecărui copil. El a atras atenția că dacă aceste fundații nu sunt consolidate, întreg parcursul educațional al elevilor poate fi afectat.

Daniel David a argumentat că olimpiadele organizate la nivel de minister în clasele primare pot încuraja o focalizare prematură pe anumite domenii, în detrimentul unei dezvoltări echilibrate a tuturor competențelor, într-un text publicat pe blogul său, reacție la articolul Edupedu.ro în care am prezentat noutatea din anul școlar 2024-2025.

„Acest lucru [excluderea elevilor de clasele primare de la competițiile școlare naționale] este acum asumat mai ferm de mine deoarece: a. În clasele I-IV important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie. b. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a”, scrie ministrul Educației și Cercetării în poziția sa.

Potrivit demnitarului, această abordare riscă să distorsioneze procesul educațional, reducând atenția acordată cooperării și lucrului în echipă, aspecte esențiale în această etapă de formare. În plus, el a avertizat că o astfel de competiție poate stimula dezvoltarea unei industrii a meditațiilor și poate genera presiuni inutile asupra copiilor, ceea ce afectează atât stima de sine, cât și încrederea în propriile capacități. Daniel David este profesor universitar psiholog, rector suspendat pe perioada mandatului de ministru al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Un alt argument esențial invocat de ministru este necesitatea de a avea politici educaționale congruente, care să nu deruteze copiii și să nu genereze efecte contradictorii. În acest sens, măsura eliminării olimpiadelor se aliniază cu alte decizii luate la nivelul învățământului primar, cum ar fi înlocuirea notelor cu calificative. Aceste politici urmăresc să reducă segregarea timpurie între elevi și să asigure un mediu în care fiecare copil să se poată dezvolta în ritmul său, fără a fi expus la comparații și competiții premature.

David a mai subliniat că, la nivel european, astfel de olimpiade organizate în ciclul primar nu reprezintă o practică generalizată și că experiențele internaționale indică faptul că o competiție mai bine calibrată ar trebui introdusă la vârste mai mari, după ce bazele competențelor-cheie au fost bine stabilite. „Foarte important pentru mine, astfel de olimpiade organizate la nivel de minister la acest nivel educațional nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene”, susține oficialul.

Chiar dacă Ministerul nu va organiza astfel de competiții, școlile rămân libere să inițieze concursuri locale sau regionale, cu acordul părinților, atâta timp cât acestea sunt congruente cu politicile generale ale ministerului, mai spune David. În același timp, evaluările obligatorii de la clasele a II-a și a IV-a sunt considerate instrumente esențiale pentru monitorizarea progresului elevilor și personalizarea procesului de învățare, fiind o alternativă mai potrivită la olimpiadele timpurii.

Mesajul integral al ministrului Educației și Cercetării despre interzicerea olimpiadelor și concursurilor școlare în anul școlar 2024-2025:

Văd că este primită în spațiul public cu multă curiozitate vestea că Ministerul Educației și Cercetării nu organizează olimpiade școlare pentru clasele I-IV în anul 2025.

Din respect pentru această preocupare, ca să punem acest lucru în context, iar apoi în profunzime psihoeducațională, iată cum stau lucrurile, pentru o înțelegere mai clară a acestei decizii:

(1) Adevărul este că ministerul nu a organizat olimpiade școlare pentru clasele I-IV nici anul trecut (2024), așa că nu este chiar o premieră.

(2) Este drept însă că acest lucru este acum asumat mai ferm de mine deoarece:
a. În clasele I-IV important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie.
b. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a.
c. Participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie.
d. Este important să fim congruenți în politicile educaționale, pentru a nu deruta copiii și a nu avea politici cu efecte care se anulează reciproc. Am înlocuit la nivelul învățământului primar evaluarea prin note cu evaluarea prin calificative tocmai în lumina lucrurilor descrise mai sus, pentru a nu produce prea devreme segregare între copii (și școli) și afectarea stimei de sine, important fiind aici să dezvoltăm nivelul elementar al tuturor competențelor cheie, în ritmul personal al fiecărui copil, nu să facem diferențieri prea fine (și adesea nerelevante) și prea devreme între copii. În același spirit, la aceste vârste se urmărește mai ales dezvoltarea cooperării și a lucrului în echipă, competiția, importantă și ea, trebuind însă gândită la acest nivel în acest context.
e. Foarte important pentru mine, astfel de olimpiade organizate la nivel de minister la acest nivel educațional nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene.

(3) În fine, pentru a stimula competiția adecvată, ministerul nu interzice derularea unor concursuri locale, regionale, naționale asumate autonom și responsabil de școală (și cu consultarea părinților), congruente însă cu politicile ministerului (și monitorizate de acesta), care pot pătrunde într-un portofoliu educațional mai extins, dar nu au greutatea și mesajul unei olimpiade organizate de minister. Tot aici amintesc că avem deja evaluările obligatorii la clasa a II-a și a IV-a, pe care ar trebui să le folosim mult mai atent în procesul de învățare personalizată a elevului. 

Așadar, hai să ne focalizăm în clasele I-IV pe dezvoltarea riguroasă și în ritmul personal, la cât mai mulți copii, a tuturor aspectelor elementare necesare competențelor-cheie, fără să distorsionăm acest proces prea devreme prin focalizarea pe olimpiade organizate de minister, cu accente prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se alte (ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie), dar lăsând școlilor posibilitatea să facă comparații responsabile și voluntare prin concursuri locale/regionale/naționale ce pot intra într-un portofoliu educațional extins”.

Informații de context

Elevii de clasele primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministerul Educației și Cercetării (MEC). În ordinul de ministru care aprobă aceste liste, instituția reglementează că aceste competiții sunt dedicate doar elevilor din învățământul secundar (clasele V – XII / XIII).

Dacă anul trecut în luna februarie ministerul Educației a anunțat profesorii printr-o adresă că trebuie să modifice regulamentele concursurilor școlare pe care le-au elaborat la nivel județean, regional sau național încât elevii de clasele P-IV să nu poată participa la etapele superioare ale acestora, în 2025 interdicția este introdusă acum în ordinul de ministru. Este primul ordin de ministru semnat de Daniel David.

Mai mult, în ceea ce privește concursurile și olimpiadele școlare naționale, adică competiții școlare elaborate și organizate centralizat de ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevii de clasele primare nu pot participa deloc la acestea. Încercările de interzicere a lor au apărut tot de anul trecut, când Edupedu.ro a scris despre mai mulți elevi de clasele a III-a și a IV-a care, după ce au participat la etapele locale ale unor olimpiade de științe exacte, nu au mai fost lăsați să concureze la etapele județene.

Citește și:
Premieră: Elevii de clasele primare sunt excluși de la olimpiadele și concursurile școlare 2025. Ministerul Educației le-a interzis să participe prin primul ordin de ministru semnat de Daniel David. Elevii nu pot să treacă în etapele finale din CPEENI
Ministrul Educației, despre interzicerea concursurilor și olimpiadelor școlare la clasele primare 2025: Stimulează prea devreme industria meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele tot de bază

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în ”online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Vineri, 24 ianuarie 2025, zi liberă pentru elevi și profesori, de ziua Unirii Principatelor Române

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/06/dreamstime_m_4995728-e1717338001810.jpgVineri, 24 ianuarie 2025, este zi liberă pentru elevi și profesori, de ziua Unirii Principatelor Române, potrivit Codului Muncii. Ziua liberă apare și în contractul colectiv de muncă. În articol…

Profesorul Flavian Georgescu: Cred că învățăm lucrurile foarte abstractizat. Rolul matematicii nu este să învățăm o teoremă pe de rost

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/01/Flavian-Georgescu-ICHB.jpgProfesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la Euronews, că „rolul matematicii nu este să învățăm o teoremă pe de rost”. Acesta a explicat că degeaba am învățat o carte…

Good News

Only good and positive news.