Profesoara Lavinia Betea se întreabă cum „este cu putință să obligi un copil” de clasele primare și gimnaziale să aibă un program care să-l depășească pe cel al unui adult. Aceasta a spus, la DCNews, că elevul „are 6 ore, în general, la școală, pe care le petrece acolo, în bancă, apoi vine acasă și se dau o sumedenie de teme”.
„Și printre alte chestiuni pe care noi le dezbatem acolo, una este că aceia care fac manualele, programele de învățământ, planurile de învățământ nu țin seama de psihologia copilului. Cum este cu putință să obligi un copil în ciclul primar și, mai ales, în ciclul gimnazial, la un regim de muncă, depășindu-l pe cel al adultului? El are 6 ore, în general, la școală, pe care le petrece acolo, în bancă, apoi vine acasă și se dau o sumedenie de teme”, a precizat Lavinia Betea.
Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, a declarat, la prezentarea raportului săptămânal, referitor la temele elevilor, ca dirigintele să aibă grijă de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca, într-adevăr, mai mult decât este cazul copiii”. Acesta a afirmat că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal.”
Recent, Ministrul Educației și Cercetării le-a transmis părinților îngrijorați că elevii primesc prea multe teme „să sesizeze dirigintele, directorul școlii”. Dacă nu primesc răspuns, să se îndrepte spre inspectorat și abia apoi la minister, a spus acesta.
Adriana Iancu, profesoară de Limba română și directoare a Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, a declarat, pentru Prima TV, că „temele nu trebuie privite numai din perspectiva aceasta a formării, a învățării imediate”. Aceasta este de părere că temele sunt „un exercițiu, în primul rând, pentru gestionarea timpului, pentru gestionarea atenției”.
Profesorul Flavian Georgescu a povestit că o mamă i-a cerut ajutorul în legătură cu programul copilului, deoarece elevul intrase într-o perioadă stresantă și nu se mai putea concentra. Potrivit profesorului, mama elevului i-a mărturisit că elevul are următoarele activități: „Lunea, de la 16 la 18, are engleză, imediat după ce se întoarce de la școală, de la 18 la 20 are germană, de la 20 la 21:30 face matematică și apoi pe la 10 se apucă de teme”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
Amintim că psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar și pot să mai aibă și scăpări”. Referitor la programul elevilor de clasa a VIII-a, aceasta a spus că ei „stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme”.
„Unii copii reușesc să ia niște note foarte bune, își ating obiectivele și intră cu multă muncă la liceele pe care ei și le-au dorit și-și urmează parcursul lor, dar pierd cumva alte elemente, pierd interacțiuni sociale”, a menționat psihologul.