„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în România mai sunt, cu indulgență, aproximativ 20.000 de cercetărori”, cel mai mic număr raportat la un milion de locuitori, atrage atenția, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației și Cercetării, cercetătorul Lucian Pintilie de la Institutul Național pentru Fizica Materialelor. El avertizează în scrisoarea citată – transmisă și redacției Edupedu.ro – că, fără o suplimentare a bugetului, România nu va putea să recupereze decalajele față de celelalte țări europene.
Lucian Pintilie, director științific al institutului menționat, care semnează scrisoarea în calitate de președinte al Patronatului Român din Cercetare și Proiectare, își transmite punctul de vedere în contextul în care zilele acestea se finalizează proiectul de buget pentru 2025.
El amintește că programul de guvernare promite 1% din PIB pentru cercetare, dar pe baza unei majorări graduale pe parcursul următorilor ani. Drept urmare, cercetătorul se întreabă: „Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil de timp?”
Și solicită măsuri menite să protejeze „resursa umană din cercetare”, care, arată el, „numără aproximativ 20.000 de cercetători, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), situându-ne din nou pe ultimul loc în UE cu cel mai mic număr de cercetători raportat la un milion de locuitori”.
Lucian Pintilie apreciază că „bugetul pentru anul 2025 ar trebui sa fie de minim 3,000,000,000 lei. Ar fi un semnal pozitiv pentru cercetători, iar un astfel de buget ar permite o finanțare cât de cât decentă a programelor de cercetare aflate în derulare (inclusiv Programele Nucleu) sau care urmează a fi contractate, precum și lansarea unor noi competiții de proiecte.” Altfel, în condițiile unei finanțări minime, „România nu va putea recupera decalajul față de celelalte țări membre ale UE; dimpotrivă, acest decalaj va continua să crească, iar puținii tineri cercetători care mai sunt în țară vor fi tot mai tentați să plece, din cauza finanțării inadecvate și a lipsei de predictibilitate și stabilitate pe termen mediu și lung”.
Scrisoarea deschisă, integral:
Citește și: