Psihoterapeutul Radu Tănase a vorbit la emisiunea Educația la putere de la TVR 2 despre timpul pe care ar trebuie să-l ofere părinții copiilor: „Avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu copilul dimineața, la 7:30-8:00, și ajung înapoi la 18-19”. Aceasta a spus că a văzut „copii în comunități de la gropile de gunoi de lângă orașele mari din România mult mai satisfăcuți afectiv.”
Radu Tănase: Dacă ne uităm în urmă cu 50 de ani, lucrurile stăteau un pic diferit. Și mă refer doar la disponibilitate, nu că făceau ceva mai bine sau mai rău decât facem acum. A fost un schimb. Avem o generație de părinți care au trăit cu lipsuri, ca și copii, care n-au avut adidași, care n-au avut televizor, care n-au avut jucării destule, care n-au avut foarte multe lucruri materiale. Și în mod natural, după 90, generațiile de părinți au pus cumva în vârful piramidei nevoia de a rescrie istoria pentru copiii lor: să le dăm cât mai multe lucruri, să nu cumva să retrăiască experiența traumatizantă prin care am trecut eu. Însă au trebuit să dea la schimb ceva și s-au dat pe sine. Și de aceea avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu copilul dimineața, la 7:30-8:00, și ajung înapoi la 18-19.
Moderatoare: Se sacrifică.
Radu Tănase: Îi puteți spune un sacrificiu, dar eu îl văd ca un schimb. Au tranzacționat prezența alături de copilul lor pentru resursa de a le oferi ceea ce ei nu au avut ca și copii.
Moderatoare: Au dat-o pe foloase materiale.
Radu Tănase: Ceea ce nu este deloc fericit, pentru că am văzut copii în comunități de la gropile de gunoi de lângă orașele mari din România mult mai satisfăcuți afectiv.
Moderatoare: Mai fericiți dintr-un anumit punct de vedere.
Radu Tănase: Fericiți în sensul că părinții aveau o disponibilitate mai mare, cu toate carențele educaționale, sanitare. Copilul nu are nevoie, în opinia mea, de atât de multe lucruri pe cât are nevoie de foarte mult timp.