Mai mulți elevi care au participat la Olimpiada Națională de Fizică, desfășurată în perioada 10-15 aprilie la Slobozia, acuză condițiile în care a fost organizat evenimentul de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ialomița. Elevii au trimis redacției Edupedu.ro mai multe fotografii cu micul dejun, despre care spun că a fost insuficient și reclamă condițiile de cazare: o cameră de hotel „cu miros de mucegai”, unde un calorifer vechi curgea, iar apa era adunată într-un pahar.
- Contactați de Edupedu.ro, reprezentanții ISJ Ialomița susțin că au verificat împreună cu Direcția de Sănătate Publică cele două hoteluri unde urmau să fie cazați toți participanții, inclusiv membrii comisiei județene. „Mi-e foarte greu să cred că DSP ar fi dat aviz dacă erau probleme”, spune șefa ISJ Ialomița, Steluța Mitrea.
- Referitor la micul dejun, șefa ISJ se contrazice în declarații: Inițial a spus că „fotografia aceea poate a fost făcută după ce elevul s-a săturat de mâncat”, pentru ca apoi să declare că nu știe exact care a fost meniul, dar „dacă la micul-dejun sunt două felii de cașcaval, două de șuncă presată și brânză topită, ce ar mai fi trebuit să fie?”
Mai mulți elevi care au participat la Olimpiada Națională de Fizică, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Ialomița la Slobozia, ne-au transmis fotografii cu camera de hotel în care au fost cazați, unde „mirosea a mucegai și canalizare”, „ușa de la baie nu stătea decât dacă puneam o sticlă de apă în dreptul ei”.
La Olimpiadă au participat în jur de 700 de elevi, profesori și membrii ai comisiilor centrale care au fost cazați în trei hoteluri, ambele de 3 stele, spune șefa ISJ.
- Ulterior publicării articolului, ISJ Ialomița ne-a transmis avizul DSP care atestă că hotelurile verificate de inspectori pot „asigura buna desfășurare a evenimentelor stabilite”
Contactați de Edupedu.ro, reprezentanții inspectoratului școlar spun că toate camerele de hotel au fost verificate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ialomița înainte ca elevii și profesorii să se cazeze.
Sursa: Cititori Edupedu.ro Sursa: Cititori Edupedu.ro„Eu vă asigur că înainte să vină participanții, înainte de data de 10 aprilie, toate unitățile hoteliere în care au fost cazați participanții, profesorii și comisia centrală au avut control de la DSP Ialomița. Mi-e greu să cred că DSP ar fi dat aviz dacă nu erau condițiile conforme”, a spus pentru Edupedu.ro șefa ISJ Ialomița, Steluța Mitrea.
Aceasta mai precizează că „nu putem avea certitudinea că aceste fotografii au fost făcute în acel hotel. Puteau fi făcute oriunde, de oricând”, mai spune inspectorul general școlar.
Cât privește mâncarea, elevii spun că la micul dejun mâncarea a fost insuficientă și au trimis o fotografie.
„La micul dejun, am fost serviți cu câte 2 felii de șuncă presată, 2 de cașcaval și 2 felii de ardei, pâine, margarină și dulceață. Mesele dimineților următoare au fost asemănătoare.
Comparați cu alte olimpiade sau cu orice alt hotel de 3 stele din tara asta care oferă dacă nu bufet suedez, așa cum este firesc, cel puțin un ou. La prânz și cina, mâncarea erau fără gust, ceafa de porc atât de tare încât nu putea fi tăiată”, spune un elev.
Sursa: Cititori Edupedu.roMeniul transmis de reprezentanții ISJ Ialomița confirmă faptul că în prima zi acesta a fost meniul, iar în zilele următoare au avut în plus la micul dejun omletă (în data de 12 aprilie) și pateu și ou fiert (în data de 13 aprilie). Pe 14 aprilie elevii au avut la micul dejun brânză telemea, salam săsesc 2 bucăți de brânză topită unt și gem, iar în ultima zi salam de vară, cașcaval, cabanos, unt și gem.
Șefa ISJ Ialomița a avut declarații contradictorii. Inițial, Steluța Mitrea a spus că „poate fotografia aceea a fost după ce elevul s-a săturat de mâncat”, iar la scurt timp, tot ea a sugerat că mâncarea ar fi fost suficientă: „Și dacă la micul sunt două felii de cașcaval, două de șuncă presată și brânză topită, ce ar mai fi trebuit să fie?”.
La rândul său, inspectoarea șefă a trimis fotografii cu mâncarea copiilor și în tipul meselor.
Sursa: ISJ Ialomița Sursa: ISJ Ialomița Sursa: ISJ IalomițaTransportul elevilor
Elevii acuză și probleme legate de transport.
„Inspectoratul județean școlar nu a pus la dispoziție microbuz, iar drumul cu trenul ar dura de trei ori mai mult decât cu mașina. Astfel, elevii din județ au fost obligați să meargă cu mașinile personale”, spune un elev.
Întrebat de Edupedu.ro, inspectorul școlar adjunct de Ialomița, Marian Baboi, a spus că au rămas chiar multe microbuze neocupate pentru că unii elevi au venit cu mașini însoțiți de părinți.
„Am avut 36 de microbuze școlare la dispoziție. La un moment dat vă spun sincer că ne-au rămas niște microbuze neocupate și nu înțelegeam de ce. Pentru că eu aveam o rezervă, nu aveam șase rezerve. Din ce am înțeles, cel puțin la prima probă au venit și părinții, nu puteam să le refuzăm accesul și presupun că i-au luat părinții”, a spus inspectorul școlar adjunct.
„În ziua în care am mers spre festivitatea de deschidere, autobuzul județului nostru trebuia să aibă un număr desemnat, pe care l-am căutat în ninsoare timp de jumătate de oră. După ce l-am găsit în cele din urmă, șoferul a zis ca nu a primit niciun număr și nu a fost informat de organizatori”, mai semnalează elevii.
„Fiecare lot a avut unul sau doi profesori coordonatori în funcție de câți participanți au fost. Dacă au fost, de exemplu, dintr-un județ, patru elevi, un profesor, am avut un singur coordonator. La un lot mai mare, am avut doi. Când i-am transportat la festivitatea de deschidere au primit toți numerele microbuzelor”, a spus șefa ISJ Ialomița.
Sursa: ISJ Ialomița Sursa: ISJ Ialomița„Noi am organizat Olimpiada, au fost în jur de 700 de oameni, cu tot cu elevi, profesori, însoțitori și comisia centrală. A fost o mobilizare de forță. Au fost 4 zile de probă în trei unități de învățământ. Le-am asigurat transportul dus-întors, fără să existe absolut nicio problemă. E păcat să arunce cu noroi peste munca unui județ întreg, doar pentru că unii au fost nemulțumiți de rezultate. Au fost foarte mulți implicați în organizarea acestei olimpiade”, mai spune inspectoarea generală.
Lipsa fondurilor nu ar fi fost o problemă, mai spune Steluța Mitrea.
„Noi nu ne-am rezumat doar la fondurile primite din partea ministerului. Am avut fonduri alocate și prin de la Consiliul Județean (CJ) Ialomița au primit copiii și ghiozdănele cu materiale care le vor utiliza pe viitor”, spune inspectoarea generală Ialomița.
„Noi nu am avut plângeri, ba din contră, am primit multe mesaje de mulțumiri, chiar și în cartea oaspeților”, spune adjunctul ISJ Marian Baboi.
Sursa: ISJ Ialomița Sursa: ISJ IalomițaDe remarcat că și la olimpiadele naționale din anul 2022 au existat nereguli semnalate de elevi și profesori, la Limba engleză de la Pitești și Limba franceză de la Craiova.
Chiar dacă au existat mesaje de mulțumiri față de organizatori din partea elevilor și a profesorilor – vezi scrisoarea de susținere a profesorilor din județul Dolj -, reacțiile din partea majorității participanților au fost de respingere și de protest față de condițiile de cazare și masă.