Concurs național de creat materiale video pentru social media, pentru elevii de gimnaziu și liceu, pe tema prevenirii violenței școlare și a consumului de droguri

Concurs național de creat materiale video pentru social media, pentru elevii de gimnaziu și liceu, pe tema prevenirii vi
📅 2024-11-18
Elevii din toată țara, de clasele a VI-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a pot participa la concursul de creație virtuală „Vocea ta e soluția”, cu tema prevenirii violenței școlare și a consumului de substanțe interzise. Competiția, desfășurată în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025 presupune ca elevii să creeze videoclipuri scurte (short-uri sau reel-uri), care transmit mesaje puternice pentru un mediu școlar mai sigur, potrivit unei adrese transmise de Ministerul Educației.

„Comportamentul violent în spațiul şcolar este produsul influenței combinate dintre factorii individuali şi cei contextuali. Prevenirea violenței școlare nu poate fi o verigă izolată a prevenirii violenței în societate, ci pentru combaterea violenţei școlare este nevoie de strategii şi mecanisme declanșate la nivel naţional şi susținute de toți decidenții educaționali.

În acest context și având ca reper prevederile Planului național de combatere a violenței școlare P.N.C.V.S., aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1065/28.08.2024, pe parcursul anului școlar 2024-2025, se derulează Campania pentru conştientizarea necesității creșterii gradului de siguranță în mediul școlar Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, transmit organizatorii, potrivit adresei de la minister.

Concursul se adresează elevilor din clasele a VI-a – a VII-a, respectiv elevilor din clasele a IX a – a XI-a, se desfăşoară între echipe mixte (fete și băieți) formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă și constă în realizarea:

– de către elevii de gimnaziu a unui un short/reel, având ca temă „Prevenirea si combaterea violenței școlare”;

– de către elevii de liceu a unui short/reel, având ca temă ,,Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”.

Participarea la Concurs este condiționată de înscrierea unităților de învățământ preuniversitar prin completarea şi trimiterea formularului de înscriere, iar videoclipul realizat de elevi va reprezenta rezultatul efortului întregii echipe sub îndrumarea profesorului coordonator.

Mesajele transmise, prin intermediul short-urilor / reel-urilor create, trebuie să încurajeze copii, părinții şi comunitățile să acționeze, să se implice şi să ia atitudine împotriva violenţei școlare, precum și a traficului şi consumului de substanțe interzise.

Pentru stabilirea echipei câştigătoare se vor organiza trei etape de jurizare:

Din comisiile de jurizare vor face parte reprezentanți ai structurilor de poliție partenere, reprezentanți din cadrul Ministerului Educației, reprezentanți din cadrul Agenției Naționale Antidrog, dar si din cadrul Corpului Național al Polițiștilor şi al asociaţiilor partenere.


Regulamentul de organizare și desfăşurare a Concursului national de creatie virtuală „Vocea ta e solutia”:


Scopul concursului este stimularea și dezvoltarea gândirii critice, creativității, spiritului de competiție și fair-play, precum și a comunicării interpersonale.

Obiective

Ciclul gimnazial (Învățământul secundar inferior)

Ciclul liceal (Învățământul secundar superior)

Locul și perioada desfășurării concursului

Concursul va avea loc în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025 și se va desfășura la nivel național.

Înscrierea

Participarea unităților de învățământ preuniversitar este condiționată de completarea formularului de înscriere.

Formularul este atașat prezentului regulament, dar poate fi descărcat de pe site-ul sigurantascolara.ro și depus la Serviciul/Biroul de Siguranță Școlară până la data de 15.11.2024, conform Calendarului de desfășurare a concursului.

Modalitatea de transmitere a formularului de înscriere va fi stabilită la nivelul fiecărui județ.

Numărul echipelor participante la faza locală va fi stabilit de fiecare unitate de învățământ înscrisă.

Participanții

Concursul se adresează elevilor claselor a VI-a – a XII-a din cadrul unităților de învățământ preuniversitar, organizat între echipe mixte (fete și băieți) formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă.

Nu se percep taxe de participare.

Numărul maxim de unități de învățământ înscrise în concurs la nivel județean este de 30.

Modul de desfășurare

Concursul constă într-o singură probă care presupune realizarea unui scurtmetraj/clip video („short/reel”).

Stabilirea câștigătorilor

Faza locală
La nivelul fiecărei unități de învățământ, short-urile/reel-urile vor fi centralizate cu sprijinul profesorului de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, iar comisia de jurizare va desemna 3 videoclipuri câștigătoare, corespunzătoare locurilor 1, 2 și 3.

Faza județeană
Videoclipul câștigător la nivel local (locul 1) va fi înaintat/preluat de structurile pentru siguranță școlară, în format electronic.

Faza națională
La nivelul Direcției Siguranță Școlară vor fi formate două comisii centrale pentru fiecare ciclu educațional, care, pe baza criteriilor de jurizare stabilite, vor decide short-urile/reel-urile câștigătoare la nivel național.

Organizarea comisiilor de evaluare

Comisiile de jurizare vor fi formate din reprezentanți ai instituțiilor relevante și vor avea rolul de jurizare a lucrărilor, stabilirea câștigătorilor și asigurarea diplomelor și a premiilor oferite elevilor din clasa câștigătoare.

Nu se admit contestații.

Criterii de evaluare a lucrărilor

Evaluarea short-urilor/reel-urilor va fi realizată pe baza următoarelor criterii:

  1. Realizarea short-ului (aspect vertical, durata între 15-60 secunde, rezoluție 1080/1920 pixeli) – 30 puncte
  2. Conținut video (originalitate, reflectarea temei, claritate și simplitate) – 60 puncte
  3. Punctaj de participare – 10 puncte

În caz de egalitate, departajarea se va face pe baza criteriului „Claritate și simplitate”.

Clasamentul final și premiile

La etapa națională se vor acorda Premiul I, Premiul II și Premiul III echipelor câștigătoare pentru fiecare ciclu educațional.

Calendarul de desfășurare a concursului

04-10.11.2024 — Mediatizarea Concursului

11-15.11.20224 — Înscrierea unităților de învăţământ preuniversitar care doresc participarea la concurs.

18-29.11.2024 — Organizarea de întâlniri de lucru cu profesorii care îndeplinesc funcția de diriginte în unităților scolare participante la concurs și a profesorilor de tehnologia informației și a comuniațiilor, precum si cu reprezentanți ai consiliilor de elevi, pentru stabilirea tuturor detaliilor cu privire la modalitatea de desfășurare a Concursului.

02-15.12.2024 — Realizarea lucrărilor.

16-20.12.2024 — Realizarea jurizării §i stabilirea short-urilor / reel-urilor câștigătoare la nivel local.

08-10.01.2025 — Înaintarea /preluarea short-urilor/reel-urilor câștigătoare de la unitățile de învățământ de către Serviciile / Birourile pentr siguranta şcolară în vederea jurizării la nivel judetean.

13-15.01.2025 — Constituirea comisiilor pentru fiecare ciclu educațional, evaluarea lucrărilor şi stabilirea câștigătorilor de la nivel județean.

16-17.01.2025 — Înaintarea short-urilor/reel-urilor desemnate câștigătoare la nivel județean către Direcția Siguranță Şcolară.

20-23.01.2025 — Constituirea comisiilor centrale, evaluarea lucrărilor şi stabilirea câştigătorilor de la nivel national pentru fiecare ciclu educațional.

30.01.2025 — Mediatizarea short-urilor/ reel-urilor desemnate câștigătoare la nivel national (1 short / reel pentru ciclul gimnazial pe tema „Prevenirea și combaterea violenței școlare”, 1 short / reel pentru ciclul liceal pe tema „Prevenirea si combaterea consumului de substanțe interzise”) și premierea elevilor.

Formularul de înscriere:

Formular de însoțire short/reel câștigător faza locală


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care părinții pot cumpăra rechizite și haine, au început să fie încărcate

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_s_74225921.jpgCardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe, anunță părinți prin mesaje primite de Edupedu.ro. Printre județele unde au intrat banii…

Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Cel mai mare punctaj obținut la Rezidențiat 2024 a fost de 931 de puncte la Medicină / Urmează alcătuirea ierarhiei pe domenii la nivel național

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/01/Anca-Buzoianu.jpg„Cel mai mare punctaj obținut pe domeniul Medicină a fost de 931 de puncte, pe domeniul medicină dentară 905 puncte, iar la Farmacie 849 de puncte, la concursul de Rezidențiat…

Bacalaureat obligatoriu la Matematică pentru toate specializările, în Franța, din 2026, anunță ministra Educației

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Anne-Genetet-YTB-12-11.pngO nouă probă anticipată de Bacalaureat la Matematică va deveni obligatorie pentru toți liceenii din Franța începând cu 2026, potrivit unui anunț făcut recent de ministra Educației, Anne Genetet. Această…

Până marți, 19 noiembrie, inspectoratele școlare au de trimis Ministerului Educației activitățile planificate de Ziua Internațională a Profesorilor de Franceză – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/05/dreamstime_s_33382514.jpgInspectoratele școlare au de transmis, până marți, 19 noiembrie, Ministerului Educației situația cu activitățile planificate de Ziua Internațională a Profesorilor de Limba franceză, după cum se arată într-un document obțin...

Webinar gratuit pentru profesori, joi de la ora 18:00: Cum menținem elevii motivați și implicați / Metode eficiente și strategii corecte de învățare

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/02/dreamstime_s_14661710.jpgUn atelier gratuit pentru participanți are loc joi, 21 noiembrie, anunță proiectul Merito. Tema este „Cum menținem elevii motivați și implicați?”, iar organizatorii spun pe pagina evenimentului că vor fi…

Profesorul de Matematică Marius Perianu, director de școală: Noi, în școală, vrem să creăm oameni dezvoltați în foarte multe direcții. E ca și cum ai vrea să crești pești mari și frumoși într-un lac cu adâncime foarte mică, dar acolo nu va crește nimic / Să ai puterea să iei decizii în școala ta și pentru elevii tăi ar fi un mare plus adus educației

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/04/Marius-Perianu-TVR-Iasi-18-04-e1713780399800.pngElevii învață prea multe materii în școală, fără să să aibă timp să aprofundeze cunoștințele dobândite, atrage atenția profesorul Marius Perianu, coordonatorul lotului olimpic de juniori la Matematic...

Atac la profesori al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care spune că sunt mulți și muncesc „doar 6 luni pe an” / Ministra Educației, Anne Genetet, le ia apărarea: „Profesorii noștri lucrează mult, uneori în condiții foarte dificile”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_m_12233674-e1731866701492.jpgMinistra Educației din Franța, Anne Genetet, a luat apărarea profesorilor după ce fostul președinte Nicolas Sarkozy a afirmat, în cadrul unei conferințe, că „profesorii nu lucrează decât șase luni pe…

Consumatorii „reticenți la cultură” sunt cel mai numeros segment de public în România, potrivit Barometrului de consum cultural 2023: E necesară elaborarea unor strategii coerente de promovare a accesului la cultură pentru grupurile vulnerabile

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_m_3214559.jpgBarometrul de consum cultural realizat de IRES și publicat săptămâna trecută a analizat publicul român din perspectiva a cinci categorii de consumatori de cultură: omnivori, elitiști, sociali, reticenți la cultură…

Filmul acuzațiilor de plagiat aduse lui Nicolae Ciucă, lider PNL și candidat la președinție după ce scandalul a fost îngropat în justiție – descris în documentarul Recorder despre cei 10 ani de președinție Iohannis / „O întreagă punere în scenă care îți arată că sunt niște mâini nevăzute care apasă pe niște butoane”

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/02/Nicolae-Ciuca-la-PNL_INQUAM_Photos_Saul_Pop.jpgCazul acuzațiilor că fostul premier, actual lider PNL și candidat la președinție Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea sa de plagiat, acuzații formulate la începutul anului 2022 și îngropate între…

Orele de educație civică din gimnaziu nu au un impact semnificativ asupra participării active în viața politică a viitorilor adulți sau a dorinței acestora de a vota în viitor – studiu UNESCO / Rata de participare la alegeri a scăzut în ultimii 50 de ani

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/10/dreamstime_s_82311035-e1603982609693.jpgOrele de educație civică din gimnaziu nu au un impact semnificativ asupra participării active în viața politică a viitorilor adulți sau dorinței de a vota, arată cel mai recent raport…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.