Citirea Bibliei, învățarea limbii latine și învățarea unor poezii pe de rost ar putea să fie reintroduse în programa școlară la nivel de școală primară și gimnaziu, în Italia, în cadrul unui plan de reformă curriculară promovat de guvernul Georgiei Melonii, scrie publicația britanică The Guardian.
Aceasta citează un interviu acordat de ministrul italian al Educației, Giuseppe Valditara, ziarului de dreapta Il Giornale, interviu în care oficialul spune că schimbările ar urma să fie introuse din anul școlar 2026-2027. Obiectivul este ca elevii să descopere „gustul cititului” și ”să învețe să scrie mai bine”.
- Este citată și Paola Frassinetti, subsecretar în cadrul ministerului italian al Educației, care a spus pentru agenția de presă Ansa că Biblia va fi prezentă „într-o formă sau alta” în programa școlară, având în vedere că „a inspirat numeroase lucrări literare, muzicale și picturi și a influențat moștenirea culturală a multor civilizații”.
Potrivit lui Valditara, latina – materie obligatorie sau opțională în anumite tipuri de licee din această țară – va fi reintrodusă ca materie opțională la nivel de gimnaziu, iar la Istorie prioritate vor avea Italia, Europa și spațiul occidental. Sursa citată mai scrie că oficialul a pledat pentru recitarea poeziilor învățate pe de rost, începând cu texte simple, urmând ca elevii mai mari să înceapă să citească texte mai dificile, inclusiv epopeile scandinave. Potrivit The Guardian, această ultimă opțiune „a fost asociată de unii observatori cu fascinația premierului Giorgia Meloni față de romanul fantastic al lui JRR Tolkien, Stăpânul Inelelor”.
The Guardian notează că susținătorii guvernului au apreciat „curajul” ministrului Valditara, dar relatează pe larg critici aduse acestuia de către oponenții acestuia, inclusiv printr-o declarație politică prin care se arată: „În loc să îi însoțească pe elevi în noul mileniu, el [ministrul Educației – n.red.] pare chitit să îi trimită înapoi în anii ’50. Ce urmează? Să readucă televizorul alb-negru?”