Calendarul evaluării directorilor de școli pentru anul școlar 2024-2025, publicat de Inspectoratul Școlar Alba

Calendarul evaluării directorilor de școli pentru anul școlar 2024-2025, publicat de Inspectoratul Școlar Alba
📅 2024-12-20
Procesul de evaluare a directorilor și directorilor adjuncți din școlile de stat se desfășoară anual, începând cu autoevaluarea și finalizându-se prin acordarea unui calificativ ce le poate influența direct cariera, potrivit procedurii operaționale publicată de către inspectoratele școlare.

Evaluarea activității manageriale desfăşurate de directorii și de directorii adjuncți din unităţile de învăţământ de stat este realizată de către o comisie de evaluare, organizată pe subcomisii, constituită la nivelul inspectoratului scolar, prin decizie a inspectorului şcolar general, în următoarea componență:


Etapele evaluării:
  1. Autoevaluarea

Este realizată de fiecare persoană care ocupă/a ocupat o functie de conducere pe o perioadă mai mare de 90 de zile, prin completarea fişei de (auto)evaluare, elaborarea Raportului argumentativ prin care se motivează punctajele înscrise în rubrica autoevaluare din fișa de (auto)evaluare, scanarea și inscripționarea pe CD a documentelor justificative pentru punctajele înscrise în rubrica autoevaluare din fisa de (auto)evaluare. Raportul argumentativ, Fișa de (auto)evaluare, în format letric, o copie a fişei postului, împreună cu CD-ul se depun la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean.

2. Evaluarea de etapă

Este realizată de fiecare inspector scolar, în unităţile de învăţământ arondate, conform calendarului de desfăşurare a evaluării. În această etapă inspectorul școlar realizează consultări cu personalul didactic şi nedidactic al unităţii de învățământ, cu organizația sindicală, cu autoritățile locale şi cu directorul unității de învățământ, în cazul evaluării directorului adjunct. În urma acestei evaluări de etapă, inspectorul școlar elaborează un Raport de etapă, pentru fiecare director, respectiv pentru fiecare director adjunct din unitățile de învăţământ arondate.

În realizarea acestui raport sunt consemnate aspecte relevante constatate cu ocazia monitorizării pe parcursul anului școlar.

3. Stabilirea punctajelor și acordarea calificativului

Pentru activitatea managerială desfășurată de directorii şi de directorii adjuncti din unităţile de învăţământ de stat este realizată de Comisia de evaluare pe baza fișelor de (auto)evaluare, a rapoartelor argumentative, a documentelor scanate şi inscripționate pe CD şi a rapoartelor de etapă. Comisia de evaluare stabileşte punctajele si calificativele aferente și le consemnează într-un raport justificativ. Raportul de etapă și raportul justificativ, împreună cu fișele de (auto)evaluare completate și semnate de toți membrii comisiei sunt înaintate spre aprobare inspectorului școlar general.

În procesul de evaluare pot fi luate in considerare şi rezultate ale altor evaluări externe din perioada analizată prin diferite tipuri de inspecție (inspecție şcolară tematică, inspecție școlară generală, evaluare instituțională, rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului Educației, note informative etc.), dacă acestea există și sunt corelate-cu atribuțiile din fișa postului.


Calendarul desfăşurării activității de evaluare a activității manageriale a directorilor si a directorilor adjuncţi, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit ISJ Alba:
  1. Detalierea punctajelor aferente criteriilor de performanță din Fișa-cadru de (auto)evaluare și realocarea punctajelor în funcție de specificul unității de învățământ. Elaborarea Procedurii de evaluare a activității manageriale a directorilor și a directorilor adjuncți.
    • Termene: Noiembrie 2024
    • Responsabilități: Consiliul consultativ al Domeniului management instituțional, de la nivelul I.Ș.J. Alba
  2. Aprobarea în CA al I.Ș.J. Alba a Procedurii de evaluare a activității manageriale a directorilor și a directorilor adjuncți și a Fișelor de (auto)evaluare.
    • Termene: Noiembrie 2024
    • Responsabilități: CA al I.Ș.J. Alba
  3. Emiterea deciziei de constituire a comisiei de evaluare.
    • Termene: Iunie 2025
    • Responsabilități: Inspectorul școlar general al I.Ș.J. Alba
  4. Comunicarea, în teritoriu, prin adresă de înștiințare, a Fișelor de (auto)evaluare, a Procedurii de evaluare a activității manageriale a directorilor și a directorilor adjuncți.
    • Termene: Iunie 2025
    • Responsabilități: Inspectorul școlar pentru management instituțional
  5. Anunțarea în scris la adresa de domiciliu a persoanelor care nu mai îndeplinesc funcții de conducere, dar care au deținut funcția minim 90 de zile calendaristice, asupra demarării procedurii de evaluare a activității manageriale.
    • Termene: Iunie 2025
    • Responsabilități: Inspectorul școlar pentru management instituțional
  6. Realizarea evaluării de etapă și elaborarea Raportului de etapă de către inspectorii școlari, în școlile arondate.
    • Termene: Iunie – August 2025
    • Responsabilități: Inspectorii școlari din cadrul I.Ș.J. Alba
  7. Completarea și semnarea, de către directorii și directorii adjuncți, a Fișelor de (auto)evaluare, întocmirea și semnarea Rapoartelor argumentative, scanarea și înscripționarea pe CD a documentelor justificative și depunerea acestora în dosar plastifiat, împreună cu o copie a Fișei postului, la Secretariatul I.Ș.J. Alba, pentru a fi înregistrate.
    • Termene: 1 – 5 septembrie 2025
    • Responsabilități: Directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar de stat; Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
  8. Stabilirea punctajelor și acordarea calificativelor pentru activitatea managerială desfășurată de directorii și de directorii adjuncți din unitățile de învățământ de stat de către Comisia de evaluare pe baza Fișelor de (auto)evaluare, a Rapoartelor argumentative (CD – cu documentele justificative) și a Rapoartelor de etapă. Comisia de evaluare stabilește punctajele și calificativele aferente și le consemnează într-un Raport justificativ.
    • Termene: 8 – 22 septembrie 2025
    • Responsabilități: Membrii comisiei de evaluare
  9. Aprobarea Raportului de etapă, a Raportului justificativ, a Fișelor de (auto)evaluare completate și semnate de toți membrii comisiei, de către inspectorul școlar general.
    • Termene: 23 septembrie 2025
    • Responsabilități: Inspectorul școlar general al I.Ș.J. Alba
  10. Transmiterea către directorii și directorii adjuncți a adreselor de comunicare a calificativelor acordate pentru activitatea desfășurată în anul școlar 2024-2025, însoțite de copii ale Fișelor de (auto)evaluare.
    • Termene: Până în data de 30 septembrie 2025
    • Responsabilități: Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
  11. Înregistrarea eventualelor contestații, adresate CA al I.Ș.J. Alba, asupra punctajului și calificativului acordat, la Secretariatul I.Ș.J. Alba.
    • Termene: 1 – 7 octombrie 2025
    • Responsabilități: Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
  12. Emiterea deciziei de constituire a Comisiei de contestații.
    • Termene: 8 octombrie 2025
    • Responsabilități: Inspector școlar general I.Ș.J. Alba
  13. Comisia de contestații preia toată documentația aferentă de la comisia de evaluare și reevaluează activitatea managerială a contestatarilor. Punctajul acordat se consemnează în Fișa de (auto)evaluare.
    • Termene: 9 – 10 octombrie 2025
    • Responsabilități: Comisia de soluționare a contestațiilor
  14. CA al I.Ș.J. Alba aprobă punctajul final și calificativul, în prezența directorului/directorului adjunct contestatar.
    • Termene: 13 octombrie 2025
    • Responsabilități: CA al I.Ș.J. Alba
  15. Comunicarea, în scris, contestatarilor, a punctajului și calificativului final, împreună cu o copie a Fișei de (auto)evaluare.
    • Termene: 14 – 15 octombrie 2025
    • Responsabilități: Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba

Directorii trebuie să depună la inspectorat:

Evaluarea anuală a directorului si directorilor adjuncti se realizează de către o comisie numită de conducerea persoanei juridice fondatoare, constituită din doi membri, dintre care unul are calitatea de președinte, un reprezentant al inspectoratului școlar și un secretar care asistă la activitățile comisiei, dar nu se implică în evaluarea candidaților.

Rezultatul evaluării se concretizează în acordarea calificativului anual conform art. 6 alin. (1) din Metodologie, şi anume:


„În situaţia acordării la evaluarea anuală a calificativului „nesatisfăcător” unui director/director adjunct, acesta este eliberat din funcție si îi încetează de drept contractul de management educațional încheiat cu inspectorul şcolar general. Persoana care a primit calificativul anual “nesatisfăcător ” nu va fi numită prin detaşare în interesul învăţământului în funcția de director/director adjunct”, mai este precizat în document.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, nu se va aplica nici în 2025, potrivit unui draft de ordonanță de urgență – surse

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_s_221947383.jpgArticolul 134 din legea învățământului preuniversitar 198/2023, car prevede că Educației primește o alocare bugetară anuală de 15% din Bugetul General Consolidat, nu se va aplica nici în 2025, potrivit…

Extinderea programului național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii, principala măsură pentru reducerea abandonului școlar în România, ar urma să se amâne din nou, până la 1 ianuarie 2026 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/09/Masa-calda-in-scoli-Foto-Facebook-World-Vision-Romania.jpegExtinderea Programul național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din noiu până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (numită…

DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_339211751-e1734704807557.jpgGuvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea…

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/dreamstime_s_192176045-e1687251975724.jpgPersonalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro...

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/12/dreamstime_m_112833871-e1695280791830.jpgInstitutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-t...

Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_323006859.jpgDesființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogar...

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, arată spre profesori pentru încărcarea materiei la matematică: Foarte mulți colegi, din păcate, fac lucrurile cum le făceau odată. În loc să urmeze programa școlară și manualul, care sunt identice, se duc spre auxiliare care uneori nu sunt adaptate copiilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Matematica-Freepik.webpBogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre încărcarea materiei la matematică: „Foarte mulți colegi, vorbesc de matematică, din păcate, fac lucrurile cum le făceau…

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/02/Edusal-captura.jpgAplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…

Grecia va implementa modelul australian pentru a reduce timpul copiilor pe social media: verificarea vârstei devine obligatorie, iar sub 15 ani este necesar acordul părinților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/10/pexels-brian-ramirez-8488289.jpgGrecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, potrivit G4Media.ro. Propun...

Elevii din Brazilia nu vor mai putea folosi telefoanele la școală – legea merge la promulgare / Ministrul Educației: Experienţele din lumea întreagă au arătat că produc deficit de atenție

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_121531407.jpgElevii brazilieni nu vor mai avea voie să utilizeze telefoanele mobile la şcoală, după adoptarea, miercuri, a unei legi de către Congres, menită să sensibilizeze tinerii cu privire la efectele…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.