Procesul de evaluare a directorilor și directorilor adjuncți din școlile de stat se desfășoară anual, începând cu autoevaluarea și finalizându-se prin acordarea unui calificativ ce le poate influența direct cariera, potrivit procedurii operaționale publicată de către inspectoratele școlare.
- Pentru evaluarea activității manageriale, perioada minimă de ocupare a funcției de conducere este de 90 de zile calendaristice.
Evaluarea activității manageriale desfăşurate de directorii și de directorii adjuncți din unităţile de învăţământ de stat este realizată de către o comisie de evaluare, organizată pe subcomisii, constituită la nivelul inspectoratului scolar, prin decizie a inspectorului şcolar general, în următoarea componență:
- președinte — inspectorul şcolar general adjunct care răspunde de domeniul Management;
- 4 membri în fiecare subcomisie — inspectori şcolari;
- 1-2 secretari, care asistă la activitățile comisiei, dar nu se implică în evaluarea candidaților — personal din aparatul propriu al inspectoratului şcolar.
Etapele evaluării:
- Autoevaluarea
Este realizată de fiecare persoană care ocupă/a ocupat o functie de conducere pe o perioadă mai mare de 90 de zile, prin completarea fişei de (auto)evaluare, elaborarea Raportului argumentativ prin care se motivează punctajele înscrise în rubrica autoevaluare din fișa de (auto)evaluare, scanarea și inscripționarea pe CD a documentelor justificative pentru punctajele înscrise în rubrica autoevaluare din fisa de (auto)evaluare. Raportul argumentativ, Fișa de (auto)evaluare, în format letric, o copie a fişei postului, împreună cu CD-ul se depun la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean.
2. Evaluarea de etapă
Este realizată de fiecare inspector scolar, în unităţile de învăţământ arondate, conform calendarului de desfăşurare a evaluării. În această etapă inspectorul școlar realizează consultări cu personalul didactic şi nedidactic al unităţii de învățământ, cu organizația sindicală, cu autoritățile locale şi cu directorul unității de învățământ, în cazul evaluării directorului adjunct. În urma acestei evaluări de etapă, inspectorul școlar elaborează un Raport de etapă, pentru fiecare director, respectiv pentru fiecare director adjunct din unitățile de învăţământ arondate.
În realizarea acestui raport sunt consemnate aspecte relevante constatate cu ocazia monitorizării pe parcursul anului școlar.
3. Stabilirea punctajelor și acordarea calificativului
Pentru activitatea managerială desfășurată de directorii şi de directorii adjuncti din unităţile de învăţământ de stat este realizată de Comisia de evaluare pe baza fișelor de (auto)evaluare, a rapoartelor argumentative, a documentelor scanate şi inscripționate pe CD şi a rapoartelor de etapă. Comisia de evaluare stabileşte punctajele si calificativele aferente și le consemnează într-un raport justificativ. Raportul de etapă și raportul justificativ, împreună cu fișele de (auto)evaluare completate și semnate de toți membrii comisiei sunt înaintate spre aprobare inspectorului școlar general.
În procesul de evaluare pot fi luate in considerare şi rezultate ale altor evaluări externe din perioada analizată prin diferite tipuri de inspecție (inspecție şcolară tematică, inspecție școlară generală, evaluare instituțională, rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului Educației, note informative etc.), dacă acestea există și sunt corelate-cu atribuțiile din fișa postului.
Calendarul desfăşurării activității de evaluare a activității manageriale a directorilor si a directorilor adjuncţi, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit ISJ Alba:
- Detalierea punctajelor aferente criteriilor de performanță din Fișa-cadru de (auto)evaluare și realocarea punctajelor în funcție de specificul unității de învățământ. Elaborarea Procedurii de evaluare a activității manageriale a directorilor și a directorilor adjuncți.
- Termene: Noiembrie 2024
- Responsabilități: Consiliul consultativ al Domeniului management instituțional, de la nivelul I.Ș.J. Alba
- Aprobarea în CA al I.Ș.J. Alba a Procedurii de evaluare a activității manageriale a directorilor și a directorilor adjuncți și a Fișelor de (auto)evaluare.
- Termene: Noiembrie 2024
- Responsabilități: CA al I.Ș.J. Alba
- Emiterea deciziei de constituire a comisiei de evaluare.
- Termene: Iunie 2025
- Responsabilități: Inspectorul școlar general al I.Ș.J. Alba
- Comunicarea, în teritoriu, prin adresă de înștiințare, a Fișelor de (auto)evaluare, a Procedurii de evaluare a activității manageriale a directorilor și a directorilor adjuncți.
- Termene: Iunie 2025
- Responsabilități: Inspectorul școlar pentru management instituțional
- Anunțarea în scris la adresa de domiciliu a persoanelor care nu mai îndeplinesc funcții de conducere, dar care au deținut funcția minim 90 de zile calendaristice, asupra demarării procedurii de evaluare a activității manageriale.
- Termene: Iunie 2025
- Responsabilități: Inspectorul școlar pentru management instituțional
- Realizarea evaluării de etapă și elaborarea Raportului de etapă de către inspectorii școlari, în școlile arondate.
- Termene: Iunie – August 2025
- Responsabilități: Inspectorii școlari din cadrul I.Ș.J. Alba
- Completarea și semnarea, de către directorii și directorii adjuncți, a Fișelor de (auto)evaluare, întocmirea și semnarea Rapoartelor argumentative, scanarea și înscripționarea pe CD a documentelor justificative și depunerea acestora în dosar plastifiat, împreună cu o copie a Fișei postului, la Secretariatul I.Ș.J. Alba, pentru a fi înregistrate.
- Termene: 1 – 5 septembrie 2025
- Responsabilități: Directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar de stat; Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
- Stabilirea punctajelor și acordarea calificativelor pentru activitatea managerială desfășurată de directorii și de directorii adjuncți din unitățile de învățământ de stat de către Comisia de evaluare pe baza Fișelor de (auto)evaluare, a Rapoartelor argumentative (CD – cu documentele justificative) și a Rapoartelor de etapă. Comisia de evaluare stabilește punctajele și calificativele aferente și le consemnează într-un Raport justificativ.
- Termene: 8 – 22 septembrie 2025
- Responsabilități: Membrii comisiei de evaluare
- Aprobarea Raportului de etapă, a Raportului justificativ, a Fișelor de (auto)evaluare completate și semnate de toți membrii comisiei, de către inspectorul școlar general.
- Termene: 23 septembrie 2025
- Responsabilități: Inspectorul școlar general al I.Ș.J. Alba
- Transmiterea către directorii și directorii adjuncți a adreselor de comunicare a calificativelor acordate pentru activitatea desfășurată în anul școlar 2024-2025, însoțite de copii ale Fișelor de (auto)evaluare.
- Termene: Până în data de 30 septembrie 2025
- Responsabilități: Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
- Înregistrarea eventualelor contestații, adresate CA al I.Ș.J. Alba, asupra punctajului și calificativului acordat, la Secretariatul I.Ș.J. Alba.
- Termene: 1 – 7 octombrie 2025
- Responsabilități: Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
- Emiterea deciziei de constituire a Comisiei de contestații.
- Termene: 8 octombrie 2025
- Responsabilități: Inspector școlar general I.Ș.J. Alba
- Comisia de contestații preia toată documentația aferentă de la comisia de evaluare și reevaluează activitatea managerială a contestatarilor. Punctajul acordat se consemnează în Fișa de (auto)evaluare.
- Termene: 9 – 10 octombrie 2025
- Responsabilități: Comisia de soluționare a contestațiilor
- CA al I.Ș.J. Alba aprobă punctajul final și calificativul, în prezența directorului/directorului adjunct contestatar.
- Termene: 13 octombrie 2025
- Responsabilități: CA al I.Ș.J. Alba
- Comunicarea, în scris, contestatarilor, a punctajului și calificativului final, împreună cu o copie a Fișei de (auto)evaluare.
- Termene: 14 – 15 octombrie 2025
- Responsabilități: Consilier – secretariat I.Ș.J. Alba
Directorii trebuie să depună la inspectorat:
- Fişa de (auto)evaluare, completată la rubrica „Autoevaluare” și semnată, în două exemplare;
- Raportul argumentativ, semnat;
- CD-ul cu documentele justificative;
- O copie, conform cu originalul, a fișei postului.
Evaluarea anuală a directorului si directorilor adjuncti se realizează de către o comisie numită de conducerea persoanei juridice fondatoare, constituită din doi membri, dintre care unul are calitatea de președinte, un reprezentant al inspectoratului școlar și un secretar care asistă la activitățile comisiei, dar nu se implică în evaluarea candidaților.
Rezultatul evaluării se concretizează în acordarea calificativului anual conform art. 6 alin. (1) din Metodologie, şi anume:
- 85 — 100 puncte: calificativul „foarte bine ”;
- 70 – 84,99 puncte: calificativul „bine ”;
- 60-69,99 puncte: calificativul “safisfăcător”, situație în care va avea loc monitorizarea-reevaluarea la un interval de 3-6 luni;
- sub 60 puncte: calificativul “nesatisfăcător ”.
„În situaţia acordării la evaluarea anuală a calificativului „nesatisfăcător” unui director/director adjunct, acesta este eliberat din funcție si îi încetează de drept contractul de management educațional încheiat cu inspectorul şcolar general. Persoana care a primit calificativul anual “nesatisfăcător ” nu va fi numită prin detaşare în interesul învăţământului în funcția de director/director adjunct”, mai este precizat în document.