BREAKING Regulile făcute în birourile Ministerului Educației pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025, trimise în școli: elevii de a XII-a nu au liber în zilele de examen și deși Proba C durează cel puțin 140 de minute, oficialii ministerului transmit că elevii pot reveni la cursuri după doar 2 ore / Directorii trebuie să găsească profesori

BREAKING Regulile făcute în birourile Ministerului Educației pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025, trimis
📅 2025-01-20
Într-o notă privind organizarea programului scolar în perioada sustinerii probelor A, B, C, D din cadrul examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, de către elevii claselor a XII-a/ a XIII-a, reprezentanții Ministerului Educației trimit școlilor indicațiile promise pentru organizarea Bacalaureatului 2025 – probele de competențe. În document apar planificări clare despre cum să facă școlile orarul de examen și cum să modifice orarul elevilor care dau probele, plus al celor care sunt în alte clase, afectate de susținerea acestor probe.

Ministerul Educației organizează de la diastață probele de competențe de la Bacalaureat din școli, conform documentului publicat mai jos, în articol. Concret, oficialii susțin că probele de competențe vor avea loc după cursurile elevilor de a XII-a care învață dimineața sau înaintea orelor, dacă aceștia învață după-amiaza. Asta înseamnă că elevii vin normal la program și rămân după ore să dea bacul sau că vin dimineața să dea bacul și apoi au orele normale în continuare.

Nicio vorbă despre cum vor putea fi ținuți elevii de dimineața până seara la școală.

În privința profesorilor, responsabilitatea este pasată directorilor, cărora ministerul le transmite sec: „Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune”.

Ce recomandă Ministerul Educației:

„În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin aceste probe, va aproba programul școlar al unității de învățământ pentru perioada respectivă, având în vedere desfășurarea probelor de evaluare a competențelor astfel:

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A, a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B, respectiv a competențelor digitale — Proba D:

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C:

Recomandările sunt scrise în birourile de la Ministerul Educației, fără să aibă legătură practică cu situația din realitate, autorii neștiind nici măcar cât durează proba C a acestui examen, indicând desfășurarea în intervalul 8:30-10:30. Iar la fix 10:30 documentul recomandă ca elevii care au terminat proba de competențe să și revină la cursurile pe care le aveau în orarul acelei zile, ca și cum numic nu s-ar fi întâmplat, fără să ia în considerare organizarea profesorilor, a elevilor și a claselor.

Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. ”, transmite Ministerul Educației.

În realitate Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – durează mult mai mult. Lucru scris chiar în procedura emisă tot de Ministerul Educației și care prevede clar: 20 de minute pentru proba de înțelegere audio, 120 de minute pentru proba scrisă și 10-15 minute pentru fiecare candidat pentru competențele de comunicare.

Documentul de la Ministerul Educației este aprobat de președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2025 Florian Lixandru, secretar de stat și semnat de doi directori generali – Alin Păunescu, Alexandru Szepesi și doi directori Tania Irimia și Liliana Fedorca-Toderiuc, plus inspector Luminița Stoian.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_308660125.jpgPeste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar…

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în „online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Peste 130 de elevi au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și gândire critică, organizate de studenți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/workshop.jpgPeste 130 de elevi din două licee bucureștene au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și combatere a dezinformării organizate de Studenții Facultății de Administrație și Afaceri…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Lista liceelor și colegiilor din București unde se organizează probele orale de la BAC 2025, publicată de ISMB – document

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/dreamstime_s_108954677-e1636458476332.jpgInspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat lista celor 120 de licee și colegii în care se vor organiza probele orale ale examenului național de Bacalaureat 2025. În perioada 27…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Matematică, profilurile Real, Tehnologic, Științele Naturii și Pedagogic, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-mate.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Matematică și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Good News

Only good and positive news.