Avalanșă de proiecte de acte normative publicate în dezbatere de Ministerul Educației la terminarea campaniei electorale, în care ministra a candidat / Noile planuri-cadru pentru liceu, ținute în continuare la sertar de Ligia Deca

Avalanșă de proiecte de acte normative publicate în dezbatere de Ministerul Educației la terminarea campaniei electorale
📅 2024-12-20
În patru zile Ministerul Educației a pus în dezbatere publică 11 proiecte de ordine de ministru și hotărâri de guvern, săptămâna aceasta, mai multe decât a publicat în cele 30 de zile din întreaga lună noiembrie. Avalanșa de documente puse în consultare are loc în primele zile de după alegerile parlamentare, în condițiile în care în perioada campaniei electorale, 1-30 noiembrie, instituția a pus mai rar asemenea drafturi.

Potrivit surselor Edupedu.ro, tot la începutul lunii decembrie ar fi existat o tentativă de a lansa în dezbatere publică noile planuri-cadru pentru liceu, amânate de mai bine de 6 luni de către ministra Ligia Deca, dar acest demers a fost blocat din nou tot de către demnitar. Secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru declara că toate aceste amânări ar fi avut considerente politice și dădea de înțeles că reforma curriculară de la liceu ar fi lăsată pentru viitorul ministru.

În perioada 2-6 decembrie 2024, Ministerul Educației a lansat în consultare publică următoarele proiecte de acte normative:

  1. Ordin pentru constituirea și utilizarea fondului pentru finanțarea situațiilor speciale care nu pot fi integrate în formula de finanțare a instituțiilor de învățământ superior de stat pentru anul 2025
    Acest proiect stabilește modalitățile de constituire și utilizare a fondului destinat finanțării situațiilor speciale în universitățile de stat, care nu pot fi acoperite prin formula standard de finanțare.
  2. Ordin privind aprobarea Metodologiei de alocare și utilizare a fondului pentru dezvoltarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior de stat pentru anul 2025
    Proiectul propune metodologia de alocare și utilizare a fondurilor destinate dezvoltării instituționale a universităților de stat, cu scopul de a îmbunătăți calitatea educației și infrastructura acestora.
  3. Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 3.020/2024
    Acest proiect vizează actualizarea regulamentului-cadru pentru studiile doctorale, introducând modificări menite să îmbunătățească calitatea și eficiența programelor de doctorat.
  4. Ordin privind aprobarea Metodologiei de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România pentru anul 2025
    Proiectul stabilește criteriile și procedurile de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și suplimentară a universităților de stat, asigurând o distribuție echitabilă a resurselor financiare.
  5. Ordin privind aprobarea Metodologiei de organizare a Programului „Învățare remedială”
    Acest proiect propune metodologia de organizare a programului de învățare remedială, destinat elevilor care au nevoie de sprijin suplimentar pentru a atinge standardele educaționale.
  6. Hotărâre de Guvern privind instituirea Programului național „Masă sănătoasă”
    Proiectul prevede implementarea unui program național care asigură o masă sănătoasă pentru elevi, cu scopul de a îmbunătăți nutriția și performanța școlară.
  7. Ordin pentru aprobarea criteriilor pentru includerea unităților de învățământ în Programul Național Masă Sănătoasă (PNMS)
    Acest proiect stabilește criteriile pe baza cărora unitățile de învățământ pot fi incluse în Programul Național „Masă Sănătoasă”, asigurând transparența și eficiența selecției.
  8. Ordin privind modificarea și completarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație
    Acest proiect reintroduce obligativitatea susținerii atât a lucrării de licență, cât și a examenului de licență pentru absolvenți, similar cu prevederile de acum 10 ani.
  9. Ordin pentru aprobarea Metodologiei privind recunoașterea certificatelor dobândite în sistem formal, nonformal și informal la furnizori de formare profesională autorizați/acreditați
    Stabilește procedurile prin care certificatele obținute în diverse sisteme de formare profesională sunt recunoscute oficial, facilitând mobilitatea profesională și educațională.
  10. Ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a programelor de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar
    Reglementează organizarea programelor de conversie profesională pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, oferindu-le posibilitatea de a-și diversifica competențele și specializările.
  11. Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Majoritatea acestor ordine de ministru sunt întârziate cu lunile, față de calendarul aprobat tot prin ordin de ministru de Ligia Deca, în februarie 2024.

Informații de context. Elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis. Ministerul Educației condus de aceeași Ligia Deca ce a promovat Legea nu a pus, însă, în dezbatere nici până acum vreo propunere de programă școlară liceală.

Planurile-cadru, care conțin disciplinele pe care trebuie să le urmeze elevii din România și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei materii, pentru fiecare an de studiu, filieră, profil și specializare, au fost amânate succesiv de ministrul Ligia Deca în anul 2024, an cu patru rânduri de alegeri.

Planurile-cadru noi ar fi trebuit finalizate și aprobate de peste jumătate de an, potrivit calendarului oficial stabilit prin ordinul de ministru semnat de Ligia Deca, ce conține termenele legislației subsecvente legilor educației Deca-Iohannis. Cel mai recent termen stabilit oficial a fost de 31 martie – și el amânat declarativ – când planurile-cadru nu au mai fost puse în dezbatere.

Primele două termene avansate de ministra Ligia Deca și încălcate de instituția pe care o conduce au fost consemnate în acte normative semnate chiar de aceasta – un ordin de ministru din luna septembrie care stabilea termenul de 29 februarie și un ordin de ministru din luna februarie, prin care amână termenul de 29 februarie pentru finalul lunii martie.

Ligia Deca a răspuns pe 5 septembrie la TVR Info că noile planuri-cadru de liceu „o să le vedem în dezbatere publică în curând”. Tot „în curând” estima ministra că vor fi puse în dezbatere publică și acum un an și jumătate, în Senat.

Ministra Ligia Deca, care a amânat în iulie pentru luna septembrie publicarea în dezbatere a planurilor-cadru, cele actuale de liceu fiind nereformate din anii 2000, a spus în prima zi de cursuri din septembrie, la Digi24, că până la finalul anului calendaristic „trebuie să avem planurile-cadru”. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic cu acestea, între timp Deca devenind candidată PNL Vâlcea la Senatul României.

Amintim că în acest an școlar (2024-2025), elevii care au început clasa a XII-a sunt prima generație pentru care reforma curriculară a fost oprită de politicieni în 2021, care a învățat pe curriculum nou în clasele P-VIII și, când a intrat la liceu, practic s-a întors în timp, la curriculumul neactualizat din 2004/2009.

Nimeni nu va avea de pierdut, chiar dacă planurile-cadru vor fi cumva regândite și vor apărea schimbări structurale, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru pe 16 septembrie. Oficialul a vorbit despre faptul că vor fi puse în dezbatere publică în curând noile planuri-cadru, documente ce vor genera temeri din partea profesorilor, a spus el.

Precizările lui veneau după ce Edupedu.ro a relatat că planurile-cadru sunt în analize de impact, după cum a declarat în prima zi de cursuri ministra Ligia Deca, ceea ce înseamnă că Ministerul Educației măsoară câte ore și posturi dispar sau sunt adăugate pe noile organizări ale disciplinelor în școală.


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, nu se va aplica nici în 2025, potrivit unui draft de ordonanță de urgență – surse

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_s_221947383.jpgArticolul 134 din legea învățământului preuniversitar 198/2023, car prevede că Educației primește o alocare bugetară anuală de 15% din Bugetul General Consolidat, nu se va aplica nici în 2025, potrivit…

Extinderea programului național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii, principala măsură pentru reducerea abandonului școlar în România, ar urma să se amâne din nou, până la 1 ianuarie 2026 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/09/Masa-calda-in-scoli-Foto-Facebook-World-Vision-Romania.jpegExtinderea Programul național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din noiu până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (numită…

DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_339211751-e1734704807557.jpgGuvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea…

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/dreamstime_s_192176045-e1687251975724.jpgPersonalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro...

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/12/dreamstime_m_112833871-e1695280791830.jpgInstitutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-t...

Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_323006859.jpgDesființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogar...

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, arată spre profesori pentru încărcarea materiei la matematică: Foarte mulți colegi, din păcate, fac lucrurile cum le făceau odată. În loc să urmeze programa școlară și manualul, care sunt identice, se duc spre auxiliare care uneori nu sunt adaptate copiilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Matematica-Freepik.webpBogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre încărcarea materiei la matematică: „Foarte mulți colegi, vorbesc de matematică, din păcate, fac lucrurile cum le făceau…

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/02/Edusal-captura.jpgAplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…

Grecia va implementa modelul australian pentru a reduce timpul copiilor pe social media: verificarea vârstei devine obligatorie, iar sub 15 ani este necesar acordul părinților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/10/pexels-brian-ramirez-8488289.jpgGrecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, potrivit G4Media.ro. Propun...

Elevii din Brazilia nu vor mai putea folosi telefoanele la școală – legea merge la promulgare / Ministrul Educației: Experienţele din lumea întreagă au arătat că produc deficit de atenție

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_121531407.jpgElevii brazilieni nu vor mai avea voie să utilizeze telefoanele mobile la şcoală, după adoptarea, miercuri, a unei legi de către Congres, menită să sensibilizeze tinerii cu privire la efectele…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.