Aș începe reforma Educației de la sistemul de evaluare. Evaluarea are efect de backwash: ce nu se evaluează, nu se învață, iar ce se evaluează, se învață, spune Șerban Iosifescu / Evaluarea are potențial de a influența ce se întâmplă în curriculum și în pregătirea profesorului

Aș începe reforma Educației de la sistemul de evaluare. Evaluarea are efect de backwash: ce nu se evaluează, nu se învaț
📅 2024-12-20
Evaluarea în domeniul educației ar trebui să fie independentă, a declarat Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al Agenției Române de Asigurare a calității în școli (ARACIP), în cadrul unei dezbateri despre Legea Învățământului Preuniversitar, organizată de Asociația „Ține de noi”. Acesta a propus înființarea unei agenții naționale de evaluare în educație, care să nu fie influențată de sfera politică. Printre alte propuneri ale acestuia se numără și fundamentarea sistemului educațional în jurul procesului de învățare, nu al elevului și introducerea unor proceduri de colectare a date mai riguroase, cu accent pe datele și evaluările de impact.

Expertul în educație a punctat, în cadrul dezbaterii, slăbiciunile sistemul de învățământ și a propus o serie de reforme, printre care se numără și înființarea unei agenții naționale independente de evaluare în educație.

„Ca sistem de evaluare, ea trebuie să fie independentă. Eu aș înființa o agenție națională independentă de evaluare în educație, care să se ocupă de toate formele de evaluare, la toate nivelurile, cu un statut similar cu cel al Consiliului Național al Audiovizualului sau Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, deci cu o guvernare de tip corporativ, dar în afara influenței politicului pe cât se poate”.

În plus, acesta a explicat că este important ca sistemul educațional să fie axat nu pe elev, ci pe procesul de învățare în sine.

„N-aș fundamenta sistemul pe elev, ci pe învățare. Deci nu pe o categorie de stakeholders, ci pe o activitate, care este, de fapt, misiunea școlii. Misiunea școlii este învățarea. Cine trebuie să învețe? Toată lumea: elevul, profesorul, școala și sistemul, pe ciclul bine-cunoscut al calității: îți planifici învățarea, o realizezi, o evaluezi și o revizuiești pentru a o îmbunătăți la fiecare nivel și intercorelare.”

Esențială este și colectarea de date, procedură deficitară în România, a explicat fostul președinte al agenției care acreditează școlile.

„[N. red. O altă propunere ar fi] fundamentare pe date complexe. Aici colectarea de date este absolut esențială: date de context, de input, de proces, de output, outcome și impact, evident. La noi lipsesc aproape cu desăvârșire datele și evaluările de impact.”

Mai mult, Șerban Iosifescu a catalogat lipsa obligativității profesorilor de a folosi teste standardizate ca fiind un lucru negativ: „Nu există obligația profesorilor de a folosi teste standardizate, măcar pentru un număr limitat de elemente ale competențelor cheie, ca să ne putem compara cu rezultate de la testările PISA și așa mai departe.”

Evaluarea profesorilor este și ea deficitară, a mai atras atenția acesta: „Evaluarea profesorului este administrativă și nu de creștere, de învățare. Nu există corelații și condiționării ale acestor trei tipuri de evaluare: elevi, profesori, școli. Toată evaluarea este spre trecut și nu are vreo funcție de tip forward, de a alimenta decizia viitoare de îmbunătățire la nivel de sistem și de școală.”

Redăm explicațiile integrale ale lui Șerban Iosifescu:


Șerban Iosifescu:Avem multe forme de evaluare, dar nu există comunicare între evaluarea curentă, făcută de profesori, și sintetizarea datelor – Evaluările Naționale sunt la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a și examene la clasa a VIII-a și Bacalaureat, pentru că la VIII-a nu este Evaluare Națională, ci examinare. Nu există obligația centralizării, prelucrării și analizei rezultatelor, mai ales pentru a face progresul de la o etapă la alta. Nu există obligația profesorilor de a folosi teste standardizate, măcar pentru un număr limitat de elemente ale competențelor cheie, ca să ne putem compara cu rezultate de la testările PISA și așa mai departe. Ar mai fi multe de spus.

Evaluarea profesorului este administrativă și nu de creștere, de învățare. Nu există corelații și condiționării ale acestor trei tipuri de evaluare: elevi, profesori, școli. Toată evaluarea este spre trecut și nu are vreo funcție de tip forward, de a alimenta decizia viitoare de îmbunătățire la nivel de sistem și de școală.

Evaluarea de sistem este aceeași raportare anuală, fără niciun fel de urmare. Deci e practic o nebunie. Faci aceleași lucruri, dar cu altă pălărie și vrei rezultate deosebite. Propuneri: n-aș fundamenta sistemul pe elev, ci pe învățare. Deci nu pe o categorie de stakeholders, ci pe o activitate, care este, de fapt, misiunea școlii. Misiunea școlii este învățarea. Cine trebuie să învețe? Toată lumea: elevul, profesorul, școala și sistemul, pe ciclul bine-cunoscut al calității: îți planifici învățarea, o realizezi, o evaluezi și o revizuiești pentru a o îmbunătăți la fiecare nivel și intercorelare.

[N. red. O altă propunere este] fundamentare pe practici dovedite. Avem foarte multe rapoarte McKinsey din 2007-2010 și acum unul mai recent. Cercetarea științifică oferă dovezi inclusiv pentru acele elemente (…) care pot fi adoptate prin pilotare sistematică.

[N. red. O altă propunere ar fi] fundamentare pe date complexe. Aici colectarea de date este absolut esențială: date de context, de input, de proces, de output, outcome și impact, evident. La noi lipsesc aproape cu desăvârșire datele și evaluările de impact.

[N. red. O altă propunere ar fi] stabilirea clară a atribuțiilor pe cele trei niveluri: mai puține sus și mai multe jos, pentru că într-o lume fluidă numai așa merge, să ai mai multe decizii jos, unde ești mai aproape de firul ierbii. Aș spune ca principii, descentralizarea și consorțializarea, cred că este un cuvânt nou. Este vorba despre posibilitatea de alianțe și de consorții pe diverse modele și pentru rezolvarea unor probleme comune, inclusiv financiare, resurse umane, transport ș.a.m.d.

[N. red. O altă propunere este] finanțarea pe bază de granturi. Pun accent pe necesitatea păstrării unui nivel intermediar anume – că îi spunem inspectorat, că îi spunem directorat, că îi spunem altfel, acest nivel intermediar este necesar, mai ales dacă vrei să dezvolți, să crești repede performanțele sistemului de la slab la mediocru, cum îmi spune studiul McKinsey din 2010.

Ca sistem de evaluare, ea trebuie să fie independentă. Eu aș înființa o agenție națională independentă de evaluare în educație, care să se ocupă de toate formele de evaluare, la toate nivelurile, cu un statut similar cu cel al Consiliului Național al Audiovizualului sau Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, deci cu o guvernare de tip corporativ, dar în afara influenței politicului pe cât se poate.

[N. red. Încă o propunere ar fi] folosirea datelor evaluării pentru finanțare și încadrare, mai mult la cei cu rezultate mai slabe, cu obligația de progres.

[N. red. Importantă este și] obligația comunicării între bazele de date de evaluare, elevi, profesori, școli și între centru și local ș.a.m.d. De unde aș începe reforma? De la sistemul de evaluare. Evaluarea are efect de backwash. Ce nu se evaluează, nu se învață, iar ce se evaluează, se învață, pentru că are potențial de a influența ce se întâmplă în amonte și în curriculum, și în pregătirea profesorului ș.a.m.d. Cum se face evaluare și ce se face cu rezultatele evaluării? Astea ar fi lucrurile cu care aș începe – cu sistemul de evaluare”.

VIDEO Dezbatere – Legea Învățământului Preuniversitar


Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Sindicatele FSLI reacționează față de transferul profesorilor itineranți și de sprijin, de la 1 ianuarie, către CJRAE / Cinci etape propuse de sindicaliști Ministerului Educației, pentru ca activitatea cadrelor didactice să nu fie bulversată

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/10/Simion-Hancescu.jpgFederația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a reacționat în urma publicării noului regulament de funcționare a Centrelor de resurse și asistență educațională CJRAE/CMBRAE. Conform regulamentului, profesorii de sprijin ar...

Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, nu se va aplica nici în 2025, potrivit unui draft de ordonanță de urgență – surse

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_s_221947383.jpgArticolul 134 din legea învățământului preuniversitar 198/2023, car prevede că Educației primește o alocare bugetară anuală de 15% din Bugetul General Consolidat, nu se va aplica nici în 2025, potrivit…

Extinderea programului național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii, principala măsură pentru reducerea abandonului școlar în România, ar urma să se amâne din nou, până la 1 ianuarie 2026 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2022/09/Masa-calda-in-scoli-Foto-Facebook-World-Vision-Romania.jpegExtinderea Programul național „Masă sănătoasă“ pentru 1 milion de copii ar urma să fie amânată din noiu până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (numită…

DRAFT Guvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu cea a salariului minim / Plafonare și a celorlalte burse în anul școlar 2025-2026

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/12/dreamstime_m_339211751-e1734704807557.jpgGuvernul se pregătește să penalizeze elevii olimpici în 2025 și să oprească creșterea burselor de excelență odată cu creșterea salariului minim brut. Executivul urmează să modifice în acest sens legea…

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/03/dreamstime_s_192176045-e1687251975724.jpgPersonalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro...

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/12/dreamstime_m_112833871-e1695280791830.jpgInstitutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-t...

Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/dreamstime_s_323006859.jpgDesființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogar...

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, arată spre profesori pentru încărcarea materiei la matematică: Foarte mulți colegi, din păcate, fac lucrurile cum le făceau odată. În loc să urmeze programa școlară și manualul, care sunt identice, se duc spre auxiliare care uneori nu sunt adaptate copiilor

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/11/Matematica-Freepik.webpBogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre încărcarea materiei la matematică: „Foarte mulți colegi, vorbesc de matematică, din păcate, fac lucrurile cum le făceau…

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou modificată: actualizări în validarea planificării concediului de odihnă pentru profesori, printre noutăți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/02/Edusal-captura.jpgAplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document publicat de mai multe inspectorate școlare. Printre noutăți se află și actualizările în validarea planificării…

Grecia va implementa modelul australian pentru a reduce timpul copiilor pe social media: verificarea vârstei devine obligatorie, iar sub 15 ani este necesar acordul părinților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/10/pexels-brian-ramirez-8488289.jpgGrecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, potrivit G4Media.ro. Propun...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.