Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj
📅 2025-01-20
Peste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar pe module aduce avantaje pentru pregătirea pentru examenele naționale, potrivit studiului „Evaluarea măsurilor de implementare a structurii anului școlar pe intervale de cursuri (module)” publicat pe 31 decembrie, fără a fi promovat în vreun fel de Ministerul Educației. Au fost chestionați și părinți care au precizat și motive. Cei care cred că reprezintă un avantaj aduc ca argumente faptul că „există un echilibru mai bun între perioadele de odihnă și cele de învățare”. Este de remarcat că aceleași argumente enunțate ca avantaje de unii părinți, au fost privite ca dezavantaje de către cei consideră că structura pe module nu aduce beneficii elevilor.

Peste 12.000 de elevi (adică 55% dintre cei chestionați) consideră că organizarea pe module îi avantajează în privința pregătirii pentru examenele naționale, iar aproximativ un sfert dintre aceștia declară că nu pot aprecia efectele acestei organizări asupra pregătirii lor.

„Pentru unii elevi de clasa a VII-a, de clasa a X-a sau de la școala profesională, aprecierea poate fi prematură la momentul colectării acestor date”, potrivit studiului. Aproximativ 18% dintre elevi consideră că nu îi avantajează împărțirea pe module a anului școlar pentru pregătirea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.

La chestionarul online au răspuns 22.946 de elevi, dintre care 12.293 sunt fete (53,6%) și 10.653 sunt băieți (46,4%). Mai mult de jumătate dintre participanți (53,2%) locuiesc în mediul rural, majoritatea (78,3% ) învață într-o unitate de învățământ din mediul urban, 35,5% dintre elevii respondenți urmează învățământul gimnazial, iar 64,5% sunt elevi în învățământul secundar superior. Structura pe clase de studiu a eșantionului este următoarea:

Împărțirea pe module este văzută cel mai mult ca un avantaj de către elevii din clasele a XII-a (63%) și elevii de clasa a VIII-a (60%), adică 2.392 de elevi de clasa a VIII-a și 2.512 elevi de clasa a XII.

Studiul nu intră în detalii privind motivele pentru care elevii consideră că a învăța în module este mai avantajos pentru ei din perspectiva pregătirii pentru examenele naționale.

„Acest avantaj proiectat/ sperat, este ușor relativizat de aprecierile elevilor de clasa a IX-a (cei care au avut experiența evaluării naționale anul anterior). Aceștia consideră în proporție de 55% că organizarea modulară constituie un avantaj din perspectiva examenelor, aproximativ unul din cinci elevi (21%) indicând dezacordul cu acest avantaj, iar unul din patru elevi neputând aprecia clar acest efect”, spun autorii studiului.

Un sfert dintre elevii investigați, în special dintre cei pentru care ar putea fi prematură această apreciere la momentul cercetării, consideră că nu pot aprecia în ce măsură
această organizare a anului școlar facilitează pregătirea pentru examenele naționale de sfârșit de ciclu gimnazial/ liceal.

Ce spun părinții despre impactul modulelor asupra impactului modulelor asupra examenelor naționale

Cei mai mulți dintre părinți (38%) nu pot aprecia măsura în care noua structură a anului școlar ar fi mai potrivită din perspectiva pregătirii elevilor pentru examenele naționale. Unul dintre motive este parțial explicat de structura eșantionului care include părinți ai elevilor de vârstă mai mică (clasa pregătitoare – clasa a VI). Aceștia nu pot aprecia deocamdată impactul pe care îl va avea structura anului școlar asupra pregătirii pentru examenele naționale.

Aproximativ 40% dintre părinții elevilor de clasa a XII-a și 37% dintre cei ai elevilor de clasa a VIII-a consideră mai potrivită organizarea modulară a anului școlar pentru pregătirea copiilor pentru examenele naționale, aprecierea acestora situându-se peste media de 34% înregistrată la nivelul întregului eșantion de părinți.

Motivele avute pe care părinții le-au avut în vedere când au răspuns cu DA la întrebarea dacă „este mai potrivită structura anului școlar pe module pentru pregătirea pentru Evaluarea Națională” (exprimate ca răspunsuri libere), conturează ideea că introducerea modulelor favorizează în anumite aspecte relația elevului cu școala.

Răspunsurile colectate au fost codificate și prelucrate sub forma procentelor care exprimă acoperirea unei categorii în ansamblul răspunsurilor primite. Dintre acestea, pot fi menționate următoarele aspecte:

Cei care au spus că structura pe module nu e potrivită pentru elevii care se pregătesc de examenele naționale (adică 22%) au enumerat și impactul negativ al introducerii modulelor asupra pregătirii pentru examenele naționale.

„Pentru cei care au răspuns „NU (este mai potrivită structura anului școlar pe module pentru
pregătirea pentru EN)”, argumentele (notate în răspunsuri libere) arată o anumită rezistență
la schimbarea organizării anului școlar și evidențiază aspecte care necesită ajustare/
ameliorare, în opinia părinților
. Trebuie observat că aceleași argumente enunțate anterior, privite ca avantaje de către cei care au ales varianta „Da”, au fost privite ca dezavantaje de către cei care au ales varianta „Nu”. Principalele aspecte problematice notate de părinți sunt următoarele:

Context: Amintim, anul școlar 2022-2023 a fost primul an în care a fost schimbată semnificativ structura anului școlar, din semestre în module.

Rețeaua școlară în anul 2022-2023 cuprinde un total de 18.443 unități, dintre care 9.550 unități școlare vizate de studiu. Pentru acest studiu au fost luate în considerare unitățile de învățământ de masă din învățământul preuniversitar, mai puțin învățământul preșcolar,
învățământul special și învăţământul postliceal, problematica specifică a acestora necesitând o analiză separată. A rezultat o bază de selecţie de 9.264 unităţi.

Citește și:
Școlile să aibă o mai mare autonomie în decizii precum angajarea profesorilor, organizarea orarului și alegerea vacanțelor în funcție de specificul local – propuneri ale unor directori de școală, potrivit unui raport al Ministerului Educației / Nivelul birocrației a crescut în școli după introducerea modulelor

Ultima săptămână a fiecărui modul este cea mai solicitantă, am primit lucrări în fiecare zi, spun peste jumătate dintre elevii chestionați într-un studiu al Ministerului Educației. Mai mult de două treimi dintre ei preferă modulele / Părinții ar dori întoarcerea la semestre
Peste 900 de profesori și directori de școală propun renunțarea la unul dintre programele Școala Altfel și Săptămâna Verde sau chiar la ambele – raport al Ministerului Educației

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri Edupedu

Pregătirea profesorilor de liceu pentru predarea pe competențe pe noile programe școlare și noul curriculum „va fi o chestiune de luni”, spune ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Mi-ar plăcea, cumva, poate, să începem acest lucru din toamnă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/Davd-captura.pngMinistrul Educației și Cercetării, Daniel David, spune că pregătirea profesorilor de liceu pentru a putea preda după noile planuri cadru este „o chestiune de luni”. Daniel David a spus într-un…

Aproape 5 mii de elevi de clasele a VIII-a și a XII-a consideră că împărțirea pe module a anului școlar este un avantaj în privința pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bac – raport al Ministerului Educației / Ce spun părinții

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/dreamstime_s_308660125.jpgPeste 2.300 de elevi de clasele a VIII-a și alți peste 2.500 de a XII-a, participanți la un studiu realizat de experți ai Ministerului Educației consideră că împărțirea anului școlar…

Procurorii din Buzău s-au sesizat din oficiu și fac cercetări în cazul profesorului de religie de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” care ar fi promovat idei legionare în fața elevilor. Ce pedeapsă riscă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/07/batch_Elev-Singur-Banca-Ore-Curs-Baiat-Spate-Back-Profesor-Tabla-Predare-Alone-taylor-flowe-4nKOEAQaTgA-unsplash.jpgProcurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău s-au sesizat din oficiu şi fac cercetări în cazul unui profesor de religie de ...

O parte din elevii unei școli din municipiul Sibiu au trecut în „online” din cauza frigului: „Cădeau siguranțele” / Ei învață în containere, iar încălzirea se face prin calorifere electrice

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/foto-container-turnul-sfatului.jpegDe la mijlocul săptămânii trecute, patru clase de a VIII-a din cele cinci ale Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Sibiu învață online. Motivul este faptul că, din cauza suprasolicitării rețelei…

Cel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc la Bucureşti şi va explora istoria copiilor abandonați din perioada comunistă

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/dreamstime_s_45828841.jpgCel mai lung eveniment teatral din lume va avea loc în luna februarie la Bucureşti, anunţă Asociaţia A.R.T. Fusion. „Horror Vacui” este un act artistic de amploare, o reprezentaţie de…

Pe 27 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note a instituției – document / Calendarul complet al activităților

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2024/08/dreamstime_m_326635790-e1724598854583.jpgEvaluarea externă a școlilor începe pe data de 27 ianuarie și durează până pe 17 iunie 2025, potrivit unei note ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar…

Ministerul Educației și Cercetării ignoră propriile reguli de transparență: întârziere de peste un an pentru un raport care ar trebui să detalieze cum au fost cheltuite fondurile speciale aflate la dispoziția ministrei Ligia Deca

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2023/11/dreamstime_m_163861278-e1737364833980.jpgMinisterul Educației și Cercetării întârzie de peste un an publicarea unui raport privind fondurile pentru „situații speciale” din mediul universitar, fonduri aflate la dispoziția ministrului. Întârzierea a...

„Cu cât va crește bugetul cercetării în 2025 pentru a se atinge ținta de 1% din PIB într-un orizont rezonabil”? / Acest buget „ar trebui să fie de minim 3.000.000.000 lei”, pentru o „finanțare cât de cât decentă” în domeniu – scrisoare deschisă a cercetătorului Lucian Pintilie către ministrul Daniel David

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/02/dreamstime_m_102911927-e1676888255503.jpg„România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește investițiile publice în cercetare”, cu un buget de 0,13% din PIB pentru acest sector în 2024, iar „în…

Peste 130 de elevi au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și gândire critică, organizate de studenți

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/workshop.jpgPeste 130 de elevi din două licee bucureștene au participat în luna decembrie la ateliere de educație media și combatere a dezinformării organizate de Studenții Facultății de Administrație și Afaceri…

Simulare Bacalaureat 2025. DESCARCĂ Subiectele și baremele la Istorie, din județul Giurgiu

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2025/01/subiecte-simulare-bac-2025-istorie.jpgElevii de clasa a XII-a din județul Giurgiu au susținut simularea examenului de Bacalaureat 2025. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii la Istorie și baremele publicate de Inspectoratul Școlar…

Good News

Only good and positive news.