Inspectoratul școlar Timiș a început o anchetă la Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara, după ce poliția Locală a descoperit luni seară, în urma unui control, că în căminul destinat elevilor, locuiesc de 3-4 ani mai mulți muncitori care lucrează la reabilitarea clădirii școlare: „Cred că se poate merge până la desfacerea contractului de management cu doamna director”, a spus inspectorul școlar adjunct, Cosmin Hogea pentru Edupedu.ro. Ancheta vine în contextul în care viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a publicat pe pagina sa de Facebook, o înregistrare video din care reiese că în internatul Colegiului locuiesc cetățeni străini, care nu vorbesc limba română, cu greu înțeleg limba engleză și care spun că locuiesc de 3-4 ani.
- UPDATE 17:10 Contactată de G4Media, directoarea Georgeta Horelu a declarat că își va da demisia. „O să-mi dau demisia de onoare, așa cum se spune. Asta este, mă sacrific eu, în loc să sufere copiii. Am greșit. Nu am ținut cont de o literă de lege, 146/15, care spune că nu avem voie să cazăm alte persoane în afară de elevi și studenți. Banii erau folosiți pentru bugetul școlii, erau venituri proprii. Nu am băgat banii în buzunar, avem contracte, chitanțe, facturi. Asta se va vedea în urma controlului care se face acum”, a declarat Georgeta Horelu.
Continuarea știrii inițiale: Inspectoratul școlar Timiș deschide o anchetă internă pentru a stabili circumstanțele în care mai mulți bărbați, care nu sunt elevi, au fost cazați în căminul Colegiului Tehnic de Vest. Acest lucru s-ar fi întâmplat cu acordul conducerii Colegiului, reiese din informații, a spus șefa ISJ Timiș, Aura Danielescu, într-o informare de presă.
Verificările vin în contextul în care luni seara, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău și Poliția Locală au controlat cine locuiește în căminul Colegiului. Din imagini reiese că mai mulți bărbați străini locuiesc în câteva camere din internat. Întrebați de când locuiesc în cămin au răspuns: „De 3-4 ani”. Potrivit inspectorului școlar adjunct, Cosmin Hogea, este vorba despre muncitori care lucrează la reabilitarea clădirilor școlare.
„Într-adevăr au fost identificate câteva camere, mai exact pe un etaj diferit față de etajul unde erau cazați elevi sau studenți, școala avea contracte cu firma care reabilita clădirea școlii și am fost informați că unii muncitori care n-aveau unde să locuiască erau cazați în internat”, a spus Hogea.
Căminul Colegiului Tehnic de Vest Timișoara are o capacitate de 80 de locuri și sunt cazați în prezent 36 de elevi ai școlii și 16 studenți, potrivit informațiilor furnizate de ISJ Timiș.
„Cred că se poate merge până la desfacerea contractului de management cu doamna director”, a mai spus inspectorul școlar adjunct, Cosmin Hogea pentru Edupedu.ro.
„Dacă se confirmă că persoane străine de procesul educațional au fost cazate în internatul Colegiului Tehnic de Vest, fără să existe baza legală corespunzătoare, avem de-a face cu o încălcare clară a legislației și a normelor de funcționare a instituțiilor de învățământ. Din perspectivă administrativă și etică, situația semnalată pune în lumină importanța gestionării responsabile a spațiilor școlare și necesitatea unor controale periodice care să asigure respectarea regulilor. Nerespectarea destinației internatului școlar, prin cazarea unor persoane care nu au legătură cu procesul instructiv-educativ sau cu activitățile autorizate de unitatea de învățământ și de Inspectoratul Școlar, constituie abatere disciplinară gravă și se sancționează potrivit legislației în vigoare. În situațiile în care se constată că spațiile de cazare au fost folosite în mod ilegal, se poate dispune tragerea la răspundere administrativă a directorului și/sau a persoanelor implicate (consiliul de administrație, administratorul internatului)”, a spus Aura Danielescu, șefa ISJ Timiș, într-o informare de presă.
Conform Ordinului nr. 5726/2024, actualul regulament-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, se interzice în mod expres cazarea unor persoane care nu au calitatea de elevi (sau nu sunt implicate în activități educative/școlare avizate) în internate, fără o aprobare specială și fără respectarea procedurilor legale.
Viceprimarul Ruben Lațcău spune că mai multe eleve s-au plâns că „se întâlnesc pe holurile internatului cu bărbați dezbrăcați doar cu un prosop în jurul taliei”.
„Am auzit acest lucru de la mai multe eleve și am considerat absolut necesar să facem o verificare cât mai rapidă. De aceea am fost aseară, împreună cu Poliția Locală. Din cele patru etaje ale internatului, două sunt ocupate în întregime de diverși muncitori, iar în anumite spații funcționează firme cu activitate comercială. Am văzut oameni care locuiesc în școală de ani de zile — unii de patru, cinci ani. Înțeleg acum de ce, în ultimii trei ani, orice tentativă de-a mea de a muta acest colegiu dintr-un internat într-o școală adevărată a eșuat: pentru că, de fapt, conducerea școlii este dependentă de aceste surse de bani ilicite. Aceste închirieri sunt ilegale. Ceea ce se întâmplă în această școală este evaziune fiscală. Nu există cadru legal pentru așa ceva”, a spus viceprimarul.
„Unul dintre motivele pentru care legislația este strictă în privința accesului în internate este protecția elevilor minori. Aceștia au dreptul la un mediu sigur, supravegheat și lipsit de factori externi neautorizați”, mai spune șefa ISJ Timiș, Aura Danielescu.
Primăria Timișoara a decis mutarea colegiului într-un alt spațiu, mai adecvat, decizie care a determinat mai mulți elevi să protesteze luni, 14 aprilie, scrie G4media.ro.
„Elevii acestui liceu nu beneficiază de condiții propice; atelierele sunt departe de ei. Am înțeles acum care este motivul pentru care conducerea școlii — doamna director Vorelu și contabilul-șef Rosenblum — insistă atât de mult ca instituția să rămână în această locație, fără nicio schimbare. Pentru că acolo funcționează o rețea care are ca scop stoarcerea de bani din resurse publice, bani despre care nu știm unde ajung, dar vom afla. Sunt în jur de 40 de persoane care locuiesc acolo, sunt chiriași. Aștept demisia doamnei directoare. Dacă nu are onoare să demisioneze, mă aștept ca Inspectoratul Județean Școlar să o demită de urgență”, a mai spus Ruben Lațcău.