Andrei Puiu și Denisa Andreea Ionescu, ambii elevi la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Bucureşti au vorbit despre activitățile extrașcolare și dotările din școală care i-au ajutat să realizeze proiectul de colonie spaţială autosustenabilă, cu care au reușit să obțină un premiu la o competiție în SUA. În cadrul emisiunii Viitor Pentru România, de la Prima TV, directoarea Colegiului a spus că „fiecare spațiu școlar, fiecare laborator, fiecare smart lab din școala aceasta este deschis elevilor”.
- Amintim, o echipă formată din 12 elevi din clasele a X-a şi a XI-a de la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti a obţinut premiul al II-lea la competiţia internaţională Gerard K. O’Neill Space Settlement Contest, organizată anual de National Space Society.
- De precizat, competiția nu este a NASA, ci este un concurs de proiectare spațială al unei asociații spațiale din SUA (NSS).
Cei doi elevi, Andrei Puiu și Denisa Andreea Ionescu au spus că resursele puse la dispoziție de Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti i-au ajutat foarte mult să pună la punct proiectul de colonie spaţială autosustenabilă cu care au câștigat premiul II.
„Activitățile extrașcolare joacă un rol crucial în educație, mai ales în educația viitorului, pentru că acum skillurile se modifică. Nu este suficient să cunoști informația, ce este esențial este să operezi cu ea, să o filtrezi, să lucrezi într-un mod eficient și ca timp, și ca resurse”, spune Andrei Puiu, elev la Colegiul Naţional „Grigore Moisil”.
„Câțiva dintre colegii noștri vor în viitor să urmeze o carieră în acest domeniu și ce este foarte interesant în cadrul acestor activități extrașcolare”, spune eleva Denisa Andreea Ionescu.
Echipă a fost formată din 12 elevi din clasele a X-a şi a XI-a de la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti. Elevii au lucrat zilnic timp de 6 luni la proiectul lor.
„Inițial ai impresia că nu poți să faci față și că este foarte mult după ce vii de la școală să începi o a doua școală, însă e o școală pe care o faci din pasiune și pentru care ești determinat să muncești, știi că ai un scop și vrei să ajungi acolo, să ajungi la succes”, mai spune Denisa Andreea Ionescu.
Redăm ideile principale din emisiune
Directoarea Colegiului Grigore Moisil, București, Dana Bobocea: Fiecare spațiu școlar, fiecare laborator, fiecare smartlab din școala aceasta este deschis lor (n. red elevilor). Ei pot utiliza întreaga bază materială astfel încât aptitudine lor, interesele lor să se poată dezvolta cu resursele materiale ale școlii. Le punem la dispoziție, eu sunt pe principiu că tot ceea ce avem în școală, de la logistica de secretariat până la tot ceea ce conține un smart lab. Fiecare fieță în această școală trebuie să fie la dispoziția copilului, să utilizeze, să veste ce să facă cu acest obiect până la urmă existent în școală.
Până la urmă asta înseamnă a dezvolta competență la elevi, înseamnă a da informație științifică și de asta ne ocupăm noi părinții, dar a procesa informația științific că tu a utiliza diverse contexte poate realiza nu numai la clasă ce și în aceste tipuri de activități extrașcolare. De aceea vocea lor este importantă pentru că ei pot dezvolta aceste activități extrașcolare și pot veni cu idei. Așa cum acești 12 copii au venit cu o idee extraordinară de o stație spațială care să permită viața în afara mediului terestru.
Să ne gândim un pic ce înseamnă pentru voi activitățile extrașcolare, cum se desfășoară ele în mod obișnuit la școală și cum aveți voi nevoie să se desfășoare și cum ați ajuns aici în punctul acesta în care ați venit cu propuneri?
Andrei Puiu, elev: Din punctul meu de vedere, activitățile extrașcolare joacă un rol crucial în educație, mai ales în educația viitorului, pentru că acum skill-urile se modifică. Nu este suficient să cunoști informația, ce este esențial este să operezi cu ea, să o filtrezi, să lucrezi într-un mod eficient și ca timp, și ca resurse. Și noi, practic, cu acest proiect am învățat să valorificăm resursele puse la dispoziție, de la școală, de la smart lab-uri, de la profesori cu expertiză până la experți din anumite institute. Noi am avut mentori, inclusiv la Institutul Național pentru Fizică a Materialelor, la Facultatea de Psihologie.
Noi am creat echipa împreună cu adjunctul meu, Ana Chițea. Noi ne-am ocupat de managementul echipei și am selectat echipa astfel încât să știm că ne putem desfășura pe anumite domenii de activitate. Am fost împărțiți în mai multe departamente, fiecare cu expertiza lui, pentru că noi, de fapt, la bază suntem un grup de olimpici pe informatică, pe chimie, pe fizică, pe biologie, olimpici la nivel național și chiar internațional. Și atunci, la început am fost mici, dar deschiderea către persoanele la care am apelat a fost foarte mare și nu ne-a refuzat nimeni. Ne-am dus, i-am rugat frumos pentru a ne sprijini cu materiale, cu răspuns la întrebări și oamenii au fost foarte dispuși să-și aloce o oră-două din timpul personal din timpul liber, să ne răspundă și să ne ajute.
Nicoleta Călugăreanu, moderator: Denisa, de când ești tu preocupată de activități extrașcolare. Cum a început?
Denisa Andreea Ionescu, elevă: De când am început liceul, pentru că eu înainte eram o persoană foarte timidă, retrasă, care stătea în banca ei la școală și nu avea obiceiul de a se implica în foarte multe activități. Acest lucru posibil și pentru că la nivel de gimnaziu nu sunt atât de multe oportunități în care te poți implica. Însă odată ți-am intrat la liceu, am aflat de Consiliul Elevilor, care este la noi în școală și am fost uimită să văd că elevi ca și mine, organizează activități de elevi pentru elevi, activități care din completarea orelor de curs, care ajută pe elevi să se dezvolte atât pe plan personal, cât și profesional. Și aflând acest consiliu mi-am dorit să mă implic. Am candidat și acum, în clasa 11, am reușit să obțin și funcția de președinte în acest CNE de la noi din liceu.
Moderator: Ce vă influențează vouă alegerile?
Denisa Andreea Ionescu, elevă: Aș spune că activitățile pe care noi le desfășurăm zi de zi pentru că intrăm în contact cu diverse persoane care ne pot influența într-un fel sau altul spre un anumit domeniu, cum am avut și acest proiect despre domeniul spațial. Câțiva dintre colegii noștri vor în viitor să urmeze o carieră în acest domeniu și ce este foarte interesant în cadrul acestor activități extrașcolare se pune foarte mult accentul pe învățare continuă și învățare mai mult de unul singur sau sprijinit de alți elevi. Nu neapărat să fii învățat de un profesor, cu o lecție normală, așa cum este de cele mai multe ori la școală. Și cumva consider că aceste aceste activități extra-școlare contribuie la luarea unei decizii în ceea ce privește viitorul nostru.
Moderator: Vă întâlniți practic o experiență directă, practică?
Denisa Andreea Ionescu, elevă: Da, avem contact cu domenii sau carii de activitate cu care la nivel școlar nu ne-am întâlni în cadrul unei ore normale
Andrei Puiu, elev: Și pe mine mă ajută cel mai mult practica, a pune efectiv lucrurile în practică, să văd care e diferența între a ști ceva teoretic și a implementa ceva, pentru că de multe ori poate te gândești vreau să fiu doctor, vreau să fiu avocat. Dar odată ce ajungi acolo și faci un job shadow day sau ai un o cunoștință apropiată care lucrează în acest domeniu, încep să descoperi domeniul dintr-o altă perspectivă. Și aici m-a ajutat foarte mult tot așa extra-școlarul, pentru că am reușit să pun în practică pasiunile mele și să-mi valorific potențialul în această direcție.
Moderator: Ce obstacole ați avut? Ce ați simțit?
Andrei Puiu, elev: Pentru noi au fost destul de multe obstacole peste care mă bucur că am trecut împreună printr-un efort colectiv. Au fost multe obstacole, în primul rând pe partea de informații, pentru că este un domeniu foarte nișat și este greu să găsești anumite informații. De aceea ne-am documentat din lucrări științifice de la NASA, de la ESA, de la Agenția Spațială Indiană. Au și proiecte extraordinare de spațiu și de aceea practic am căutat și mentori care să ne ajute și să ne potențeze în partea asta de research. Noi avem foarte multă romgleză integrată în proiect, dar odată ce am studiat tot în engleză, atunci cred că este firesc.
Denisa Andreea Ionescu, elevă: Eu voiam să mai adaug și îmbinarea activităților extra-școlare cu programul pe care îl avem noi într-o zi obișnuită, pentru că eu consider că și acesta este un obstacol pe care-l depășim la un moment dat. Însă inițial ai impresia că nu poți să faci față și că este foarte mult după ce vii de la școală să începi o a doua școală, însă e o școală pe care o faci din pasiune și pentru care ești determinat să muncești, știi că ai un scop și vrei să ajungi acolo, să ajungi la succes.
Moderator: Voiam să vă întreb cum reușiți voi să vă gestionați timpul? Aveți și voi 24 ore ca toată lumea sunteți adolescenți…
Andrei Puiu, elev: Eu am ajuns la concluzia că nu cred acum când cineva îmi spune că n-are timp, toată lumea are 24 de ore și consider că este vorba de a prioritiza lucrurile. Odată ce lucrezi din pasiune, cumva îți vine o motivație și o prioritate emoțională, cumva, vine o motivație interioară și atunci te ajută și te propulsează să-ți gestionezi timpul astfel încât să reușești.
Noi, în primul rând, suntem generația supra-saturată de informație. Avem atât de multe informații încât poate fi copleșit ori câteodată. Și atunci acesta cred că este un factor care de multe ori poate genera mult cu timpii morți. Pentru că dacă este să ne uităm obiectiv pe niște statistici, pe ce aplicații stai, cât stai pe telefon, o să descoperi că poate ai stat mai mult decât ai crezut sau ți-ai dat seama. Și atunci cum un pic de autocontrol și auto-disciplină poți să gestionezi timpul mai bine.
Denisa Ionescu, elevă: Cred că cel mai important, cred eu, este să nu uiți care este dorința ta și să nu uiți că pentru a ajunge acolo unde îți dorești trebuie să muncești și nu o să vină nimeni să muncească în locul tău, pentru că nu este visul al cuiva. Trebuie să înveți să muncești în ritmul tău pentru visul tău și să găsești cumva un echilibru. Și noi primim foarte mult sprijin și din partea profesorilor, dar și din partea părinților, care ne ajută să ne continuăm atât parcursul școlar cât și parcursul pe partea aceasta extrașcolară”.