Toată lumea care a ajuns la Spitalul Județean Constanța în ultimii 30 de ani știe cum stăteau lucrurile acolo. Cu toții am întâlnit liftiere „acre” care se poartă de parcă să apeși pe un buton e cea mai grea meserie din lume, asistente ce te privesc cu superioritate și indiferență până bagi mâna în portofel sau femei de serviciu care mimează că fac curățenie.
Dar și medici depășiți de volumul de muncă, care niciodată nu au chef să îți spună de ce suferi, ce trebuie să faci mai departe sau cum se traduce în limba română ce scrie în rețeta pe care o scriu.
În același timp, în spital se fuma pe holuri, în unele cabinete ale medicilor sau ale asistentelor, personalul medical ieșea în hainele de spital până la chioșcurile din apropiere, riscând să ducă microbi în saloane. De fapt chiar îi duceau, de vreme ce mulți dintre noi au mers la spital pentru o afecțiune și s-au întors acasă cu o alta.
Acum însă, ceva pare că se schimbă. Până acum despre aceste lucruri vorbeam doar noi, jurnaliștii și cei care își povesteau pe Facebook pățaniile din spita. E pentru prima dată când un oficial județean vorbește cu voce tare despre asta.
Și tot pentru prima dată când un președinte al Consiliului Județean Constanța face controale pe bune în Spitalul Județean. Sau în alte instituții sanitare din județ. Și merge în aceste controale în mod inopinat, la 6 dimineața, ca să vadă cu ochii lui ce se întâmplă.
Schimbări vizibile la Spitalul Județean Constanța
Controalele lui Florin Mitroi au produs schimbări rapide și vizibile la Spitalul Județean Constanța, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean. În doar două luni de mandat, au fost adoptate măsuri pentru asigurarea respectării fișei postului pentru fiecare angajat și au fost implementate soluții strategice care să îmbunătățească semnificativ serviciile medicale, spune sursa citată.
🔹Reorganizarea personalului – Verificarea activității personalului auxiliar și intervenția rapidă în caz de nereguli.
🔹 Condiții mai bune pentru pacienți – Renovarea spațiilor comune și îmbunătățirea accesului pacienților în diferite secții.
🔹 Investiții strategice – Lansarea construcției Spitalului „Mama și copilul” și extinderea compartimentului de radiologie.
Proiecte implementate și rezultate notabile
📌Reînființarea laboratorului de analize
🔹 Activitatea laboratorului pentru pacienții internați a fost reluată.
🔹 S-a început recrutarea personalului medical necesar.
📌Extinderea și modernizarea radiologiei
🔹 Compartimentul de radiologie a fost extins și reorganizat pentru pacienții internați și cei din ambulatoriu.
🔹 În cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU), au fost achiziționate două computere tomograf și un aparat X-ray, urmând recrutarea personalului specializat pentru operarea acestora.
📌Extinderea programului ambulatoriului integrat
🔹 Programul de consultații a fost prelungit la 12 ore pe zi, între orele 08:00 – 20:00, în conformitate cu cerințele legislative.
📌Reabilitarea infrastructurii pentru pacienți și vizitatori
🔹 Lucrările de renovare a spațiilor comune sunt în desfășurare.
🔹 Casa scării a fost reabilitată în proporție de 50%, oferind condiții mai bune pentru pacienți și vizitatori.
📌Identificarea și rezolvarea problemelor tehnice
🔹 S-au remediat deficiențele tehnice care afectau circuitele interne ale spitalului.
🔹 Au fost implementate măsuri de control al accesului și asigurarea securității.
📌Reparații la Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea
🔹 Lucrările de reparații au creat condiții optime pentru desfășurarea actului medical.
📌Construcția Spitalului „Mama și copilul”
🔹 Proiect major destinat să ofere servicii medicale de întraltă calitate.
Cum va arăta viitorul sistemului de sănătate din Constanța?
Cu toate aceste măsuri, Consiliul Județean Constanța dorește să creeze un model de parteneriat public-privat pentru sănătate. Președintele Florin Mitroi a subliniat că scopul său este de a reda încă o dată încrederea pacienților în sistemul public de sănătate.
👉„Esențial este să construim un parteneriat echilibrat între mediul public și cel privat, orientat exclusiv spre binele comunității”, a spus Mitroi.
Mihai Răzvan ROTARU