Sâmbătă 3 august 2019, Constanţa şi zona Litoralului au fost lovite de o furtună puternică, ce a smuls copaci şi a trântit acoperişuri. Aceeaşi zonă a mai fost lovită de un alt fenomen bizar – două alerte cu cod portocaliu şi roşu, venite la o oră DUPĂ ce furtuna măturase Litoralul. Pentru că a panicat inutil 700.000 de români, ofiţerul ISU care a încurcat codurile a fost sanţionat cu 0 (zero lei) amendă. Cât despre faptul că alarma a fost dată după producerea evenimentului, reprezentanţii ISU au explicat că ofiţerului i-a luat 67 de minute ca să scrie 25 de cuvinte şi de aia nu s-a putut anunţa la vreme.
Cum funcţionează RoAlert – întâi te păleşte furtuna, apoi vine avertizarea
Furtuna ce a devastat Constanţa a făcut ravagii începând cu ora 18.20-18.30. La 18.20 a căzut alimentarea cu curent electric în mai multe zone, inclusiv în zona centrală, la Casa de Cultură din Constanţa. La 18.30, furtuna ajungea deja pe ţărmul mării, după ce traversase tot judeţul Constanţa. La 18.56 vine primul mesaj RoAlert cu Cod Roşu – în oraş furtuna deja trecuse, mai ploua mărunt, iar vântul se domolise de tot. La 19.07 iese soarele, iar pe telefoane vine un nou mesaj RoAlert – Cod Portocaliu, pentru aceleaşi fenomene. Reacţiile oamenilor din restaurantul în care mă adăpostisem de ploaie sunt mixte – unii fac haz de necaz şi spun că trăim într-o ţară în care nimic nu merge, alţii interpretează mesajul ca fiind avertizarea că urmează să fim loviţi de o a doua furtună…
De venit, nu a mai venit nicio furtună. Mesajele RoAlert de la 18.56 şi 19.07 erau aferente prognozei de la ora 18.00. S-a bătut astfel recordul de incompetenţă stabilit la Caracal. Acolo, pentru întârzierea cu care au reacţionat, poliţiştii au avut scuzele că nu ştiau adresa exactă şi că s-au încurcat în hăţişul Codului Penal. La Constanţa, în schimb, pompierilor le-au trebuit 67 de minute ca să scrie un SMS de 25 de cuvinte…
Sancţiune: Pentru un român obişnuit – 10 ani de puşcărie; pentru ofiţerii ISU – mustrare scrisă
Dacă un cetăţean obişnuit alertează inutil instituţiile din sistemul de urgenţă, el riscă o amendă substanţială. Chiar săptămâna trecută, un adolescent a fost sancţionat cu 1.000 RON pentru că a anunţat în fals un atac armat în staţiunea Mamaia. În România, răspândirea de panică se pedepseşte, în funcţie de gravitatea faptei şi efectele ei, cu închisoare de la 3 la 10 ani de puşcărie sau cu amendă penală.
Mesajele RoAlert prin care se anunţa Cod Roşu/Portocaliu şi se panicau inutil cetăţenii care se întrebau dacă alerta se referă la furtuna trecută sau la alta mai rea care urma să se petreacă au fost difuzate către sute de mii de oameni. Ele vizau telefoanele mobile ale tuturor celor prezenţi pe Litoral, dar şi înspre Medgidia şi Cernavodă, inclusiv cel puţin 100.000 de turişti aflaţi la acel moment în staţiuni.
După harababura de sâmbătă, Daniel Popa, şeful ISU Dobrogea a declarat pentru Mediafax: „A fost sancţionat disciplinar ofiţerul de serviciu, cu mustrare scrisă. Va avea repercusiuni vizavi de evaluarea anuală şi nu va putea participa la eventuale concursuri sau examene de promovare într-un viitor apropiat.”
Aşadar, pentru aceeaşi faptă pentru care un om obişnuit riscă de la 1.000 de lei amendă, la 10 ani de puşcărie, ofieţerul buclucaş a primit… o mustrare. Dureros!
ISU Dobrogea nu ştie ce s-a întâmplat, după 4 zile de anchetă!
Dar povestea nu se încheie aici! Încercând să ne lămurim în ce constă sancţiunea sau dacă ea este una reală, am contactat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Aceasta nu ne-a mai menţionat nimic despre nicio mustrare scrisă. În schimb, ne-a declarat că ofiţerul nu va lua „foarte bine” la evaluarea anuală, respectiv interzicerea participării la examene de promovare. Am întrebat pe ce perioadă se va aplica această interdicţie – o lună, un an, etc.?, iar răspunsul ne-a lămurit pe deplin: „…În viitorul apropiat…” Întrebarea îşi avea rost, mai ales în contextul în care la ISU Dobrogea doar ce au fost promovaţi 144 de ofiţeri şi subofiţeri, iar în cazul în care angajatul în cauză ar fi fost printre ei, oprirea lui de la o nouă promovare „în viitorul apropiat” ar fi fost mai degrabă o glumă, decât o sancţiune reală. Purtătoarea de cuvânt ne-a asigurat că ofiţerul sancţionat nu se află pe lista celor recent promovaţi, dar nu a putut da mai multe detalii.
Dacă şeful ISU Dobrogea declara Mediafax că motivul pentru care mesajele RoAlert au fost emise cu întârziere a ţinut de greutatea în redactarea mesajul, purtătoarea de cuvânt a infirmat această variantă. Reamintim – mesajele RoAlert au venit cu 56, respectiv 67 de minute întârziere faţă de prognoza meteo, la un moment în care furtuna măturase deja toate localităţile vizate de codul portocaliu.
Conform purtătoarei de cuvânt, nici în acest moment ISU Dobrogea nu a aflat motivul acestei întârzieri! Ea ne-a declarat că la nivelul Inspectoratului se desfăşoară o anchetă, că toate persoanele din dispecerat au fost puse să scrie câte un raport şi că rapoartele vor fi analizate de către inspectorul şef şi se vor dispune măsuri… Partea cea mai amuzantă este că, deși nu a finalizat ancheta și nu știe ce s-a întâmplat, inspectorul-șef a dat deja sancțiuni (prin urmare, fără să știe pentru ce le-a dat)…
Purtătoarea de cuvânt a promis să se intereseze despre mersul anchetei şi locaţiile în care a fost transmis alerta tardivă, şi să ne sune în cinci minute. Cele cinci minute au expirat în urmă cu 24 ore, fără ca purtătoarea de cuvânt să revină cu informaţiile promise.
După un an şi zeci de teste, mesajele RoAlert sunt emise după ora la care se produce fenomenul vizat
Harababura de la Constanţa nu a fost unică, decât prin faptul că a fost încurcat codul portocaliu cu roşu. Altel, nu este prima oară când mesajele RoAlert ajung după evenimentul asupra căruia avertizează.
După tornada de la Drajna, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Administraţia de meteorologie (ANM) au intrat în zodia „aspectului tornadic”, trimiţând avertismente prin RoAlert prin care să se acopere, inclusiv în cazul în care ar fi urmat să se producă tornade.
Primul avertisment, un ditamai cod roşu pentru toate fenomenele posibile şi imposibile, a vizat zona Mun. Călăraşi, pe 6 mai 2019. Avertizarea ANM a plecat cu ora 17.00 şi se referea la fenomene care urmau să se producă începând cu ora 17.25. Mesajul RoAlert a fost transmis ulterior de către ISU Călăraşi, la ora 17.40 – la cel puţin 15 minute după sosirea furtunii asupra căreia ne avertiza. Acest fapt ne-a fost confirmat de către purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi.
Şi înainte, şi după codul de tornadă de la Călăraşi, DSU a desfăşurat zeci de teste, românii fiind bombardaţi de mesaje-test. Nici până în ziua de azi, responsabilii de aceste mesaje nu ne-au explicat care a fost rostul acestor teste. În schimb, aşa cum ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Constanţa, niciodată pe parcursul testelor nu s-a descoperit faptul că operatorilor le ia o mie de ani să transmită un amărât de SMS.
Raed Arafat: În caz de tornadă, purtaţi centura de siguranţă!
Prin mesajul RoAlert transmis sâmbătă la Constanţa, ISU Dobrogea a bifat un singur lucru – s-a acoperit, în caz că verifică cineva dacă au transmis sau nu avertizarea. De protecţia publicului nici nu poate fi vorba, de vreme ce furtuna trecuse deja.
În speranţa (iluzorie?) că asemenea cascadorii nu se vor repeta şi pe viitor, am întrebat ce ar fi trebuit să facă cei care au primit mesajul RoAlert de vijelie. După un moment de gândire, purtătoarea de cuvânt ISU Dobrogea s-a oferit să ne trimită pe email o listă cu sfaturi – dovadă în plus că mesajul ROAlert a fost trimis ca să fie trimis. Practic, pentru a afla cum să îşi apere viaţa, cei care primesc mesajul RoAlert trebuie să sune la ISU sau la altcineva, care să le transmită o listă de sfaturi pe care ei să o citească – toate astea în timp ce sunt trăzniţi, înecaţi de viitură, sau luaţi pe sus de vijelie… Purtătoarea de cuvânt ne-a declarat că acesta a fost un alt aspect care nu a fost descoperit cu ocazia nenumăratelor teste – care e utilitatea avertizărilor ROAlert? Ce ar trebui să facă oamenii pentru a se feri de pericol? Abia acum, după ce testele s-au terminat și i-a luat pe sus Viața Reală, cei de la ISU s-au prins că mesajele trebuie să conţină şi sfaturi pentru destinatari.
Partea şi mai proastă e că aceste sfaturi vor fi date de ne-specialiştii de la ISU şi DSU. Raed Arafat – care până la proba contrarie nu credem că ştie să deseneze o tornadă – ar trebui să ne spună ce să facem, în funcţie de fenomenul meteo prognozat. De exemplu, cu ocazia codului roşu de la Călăraşi, Raed Arafat (gândindu-se probabil la tornada de la Drajna, care a luat pe sus un autobuz) i-a sfătuit pe cei care s-ar afla în calea unei tornade să poarte centura de siguranţă şi să circule cu prudenţă. Cineva ar trebui să îl anunţe pe Arafat că în România portul centurii de siguranţă e obligatoriu…
Un articol de Răzvan PETRE
(foto: Plaja Modern, după trecerea furtunii, la ora la care a sosit Codul Portocaliu. Ultimii nori de furtună se văd în dreapta, deasupra mării)