Săptămâna trecută, plajele din Eforie Nord și Eforie Sud au fost luate cu asalt – nu de turiști, ci de câteva tone de deșeuri aruncate de pe o navă aflată în tranzit prin dreptul coastelor românești ale Mării Negre. Pe lângă mâncare expirată, sticle de plastic și alte ambalaje, marea a scos la țărm și recipiente de la deferite substanțe și materiale utilizate la întreținerea navelor – unele dintre ele marcate ca fiind deosebit de toxice pentru mediul acvatic.
Deșeuri periculoase
Alături de sticlele de apă minerală și cojile de lămâie, cele mai frecvente în această maree de deșeuri sunt fragmentele de spumă poliuretanică. Dacă inițial am considerat că ele nu pot fi puse în legătură neapărat cu celelalte gunoaie scoase pe plaja de la Eforie (putând proveni, de exemplu, de la lucrări de construcții efectuate pe Litoral), această îndoială ne-a fost spulberată, pe secțiunea de plajă de la vechea tabără de copii.
Aici, pe lângă celelalte deșeuri, valurile au scos la mal mai multe tuburi de spumă consumate – toate de fabricație turcească, după denumirile inscripționate pe ambalaj. Cum și majoritatea plasticelor scoase la mal (sticle de apă, recipiente pentru lichid de vase, sos de rodii, murături etc.) purtau majoritar inscripții în turcă sau arabă, am ajuns la concluzia că și acestea proveneau de pe aceeași navă responsabilă de restul poluării.
Suplimentar, pe plajă au eșuat si recipiente de medicamente (unele neconsumate), uleiuri minerale, precum și găleți mari de substanțe chimice, marcate vizibil ca fiind periculoase pentru mediul acvatic.
Un indiciu despre vinovat
Pe lângă toate aceste deșeuri, spre capătul sudic al plajei dintre Eforie Nord și Sud, apele mării au scos la mal un deșeu mai special – un panou folosit pe nave, de obicei postat pe exteriorul ambarcațiunii pentru ca autoritățile să ia cunoștință de la distanță despre nivelul de securitate al navei. Deși informațiile privind securitatea nu erau completate, panoul (care face parte din „recuzita” obișnuită a unei nave) era împăturit în două și avea inscripționat numele vaporului pe care fusese cândva afișat – „BMO River”.
O căutare pe internet ne-a arătat că între timp numele navei a fost schimbat, în „LBC Oyku”, înregistrat cu pavilion de complezență Palau. Schimbarea de nume este probabil motivul pentru care vechiul panou, inscripționat cu numele care nu mai e de actualitate, a ajuns la gunoi, alături de celelalte deșeuri.
Tot pe internet am aflat că LBC Oyku s-a aflat în week-end-ul 7-8 decembrie în portul ucrainean Izmail, de unde a plecat către Famagusta (Cipru). În perioada dinaintea celei în care am găsit deșeurile pe plajă, nava de mici dimensiuni LBC Oyku a tranzitat aproape de coastele românești, gunoiul putând fi aruncat noaptea, în timpul marșului, când vaporul se afla travers de Constanța/Eforie.
Un articol de Răzvan PETRE
Doru COPOȚ