Făgădău și Parcul Arheologic Constanța, studiu de caz despre amnezia la români

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța, studiu de caz despre amnezia la români
📅 2024-04-19

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța, acesta poate fi începutul unui studiu de caz despre amnezia la români.

Există la români o ciudată amnezie legată de greșelile și prostiile din trecut ale politicienilor. Acest sindrom e adesea dublat și de o nostalgie a timpurilor trecute. Această nostalgie îi face pe unii să plângă la mormântul lui Ceaușescu, iar pe alții, mult mai mulți, să schelălăie pe Facebook că „înainte era mai bine”!

În mod ciudat, există astăzi în Constanța un început de simpatie față de Decebal Făgădău. Publicul începe să uite cum a fost în acea perioadă în care orașul stătea pe loc. Oamenii par a fi uitat poticnelile sale în realizarea unor proiecte simple, haosul administrativ sau faptul că el a fost omul lui Radu Mazăre. Făgădău s-a rebranduit și pare pregătit azi să urce pe un cal alb imaculat și să profite de această amnezie a constănțenilor.

Făgădău și Parcul Arheologic Constanța

Treceam zilele trecute prin Parcul Arheologic de lângă primărie și mi-am amintit cum a pierdut Decebal Făgădău finanțarea europeană pentru reabilitarea lui. Și cum a fost făcută lucrarea până la urmă, cu mari întârzieri, din bani de la bugetul local, de către două firme de casă ale fostei administrații Mazăre.

Reabilitarea Parcului Arheologic trebuia să fie finanțată prin POR – axa prioritară „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere”. Valoarea proiectului ar fi fost de 15,5 milioane lei, din care contribuția UE trebuia să fie aproape 12 milioane lei.

A pierdut 12 milioane de lei, fonduri europene

Proiectul a demarat în vara anului 2015, când Primăria Constanța a organizat o procedură de achiziții publice pentru atribuirea contractului.

Licitația a fost câștigată de Mobitom SA, în asociere cu SC Pomacost SA. Două societăți despre care presa a relatat în trecut că aveau legături strânse cu administrația Mazăre.

O firmă participantă la licitație a contestat rezultatul și a cerut reluarea procedurii. În ianuarie 2016, instanța i-a dat dreptate și a cerut Primăriei Constanța să facă o altă procedură de achiziție.

După această nouă procedură, ce să vezi: a câștigat aceeași asociere de firme, Mobitom și Pomacost!

Din cauza acestei contestații, termenul de execuție a fost depășit și a fost pierdută finanțarea de 15.576.652 de lei din bani europeni. Cum proiectul era demarat, a trebuit să fie continuat, dar pe banii noștri, de data asta.

Pe data de 18.11.2016, Primăria a încheiat contractul cu noul – vechi câștigător al lucrării. Termenul de finalizare era martie 2017, deja întârziat. Dar nici acesta nu avea să fie respectat.

Intră în scenă Dorel

Proiectul a trebuit să fie refăcut pentru că preluarea apei pluviale de către rețeaua de canalizare RAJA nu era dimensionată pentru volumul ce provenea de la fântânile arteziene din parc.

Poate că veți spune că nu e mare lucru, e vorba doar de un parc și că astfel de probleme mai apar. Poate, însă succesiunea de bâlbe, incompetențe și modul în care au fost pierduți acei bani europeni ne arată câte ceva din modul de lucru, capacitatea de management și performanța administrativă a unei echipe.

Vă las mai jos câteva linkuri de la alte articole scrise de noi despre Mobitom, la care a lucrat chiar și tatăl lui Decebal Făgădău.

M.R.R.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri dezvaluiri

Se oprește apa în Lazu, Agigea și Eforie Nord

La nivelul sistemului de distribuție apă potabilă din județul Constanța se vor executa lucrări de racordare a noilor conducte la rețeaua existentă în localitățile Lazu, Agigea, și Eforie Nord. Pentru realizarea acestor operațiuni, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile timp de 36 de ore,...

OMD Mamaia Constanța vă oferă un vibrant și inegalabil – 1 Mai și Paște pe litoralul românesc

OMD Mamaia Constanța vă oferă un vibrant și inegalabil – 1 Mai și Paște pe litoralul românesc, într-o explozie de culoare și muzică. Litoralul românesc își întâmpină vizitatorii cu o ofertă de neegalat pentru minivacanța de 1 Mai și sărbătorile pascale. Organizația de Management al Destinației Ma...

Primăria Negru Vodă – Anunț privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu U.A.T. oraș Negru Vodă

U.A.T. oraș Negru Vodă, cu sediul în Negru Vodă, Șos. Constanței, nr. 13, județul Constanța, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în Orașul Negru Vodă, Județul...

Horia Constantinescu (primar) și Felicia Ovanesian (administrator) – noua combinație de succes pentru Primăria Constanța?

Horia Constantinescu (primar) și Felicia Ovanesian (administrator) este cea mai recentă combinație pentru primăria Constanța, vehiculată deocamdată pe surse. Dincolo de gura lumii, există numeroase argumente pentru acest tandem: Cei doi au în comun foarte multe lucruri și au păstrat o relație bun...

Neversea caută peste 1000 de voluntari pentru cea de-a șasea ediție de festival care va avea loc între 4-7 iulie la Constanța

Neversea caută peste 1000 de voluntari pentru cea de-a șasea ediție de festival. Fiind cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, Neversea se apropie, iar fanii acestuia se pot bucura de una dintre cele mai tari ediții anul acesta, între 4-7 iulie, pe plaja Neversea Beach din Constanța. Orga...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..