Georgică Giurgiucanu este unul dintre complicii lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu din dosarul retrocedărilor. Acum este la pușcărie unde își ispășește o pedeapsă de cinci ani și șase luni. El este de fapt „săgeata” clanului Mazăre, un interpus care a avut zeci de terenuri din retrocedarea ilegală a averii familiei Movilă. Giurgiucanu a avut falsa calitate de mandatar al Ivonnei Movilă, una din nepoatele lui Jules Movilă. În perioada lui de glorie, Giurgiucanu a vândut multe din terenurile primite. A cheltuit pe măsură, printre altele amintim că și-a făcut nunta la Paris, la clubul hotelului Ritz, unde și-au făcut veacul celebrități ca Hemingway și Coco Chanel. Sentința definitivă din celebrul dosar al „Retrocedărilor” l-a lăsat sărac. Terenurile rămase pe numele său ar trebui recuperate de Primăria Constanța pentru că așa a stabilit instanța.
Responsabil de această operațiune ar trebui să fie actualul primar al orașului Constanța, Decebal Făgădău. Numai că Făgădău, locotenentul lui Radu Mazăre, nu se grăbește să recupereze aceste terenuri. Unele au fost vândute de câteva ori și sunt ocupate cu clădiri. Decebal Făgădău a tărăgănat cât a putut crearea unui nou Plan Urbanistic General și în cinci ani nu a reușit să întocmească Registrul spațiilor verzi. Menționăm că Făgădău a preluat prerogativele de primar în iunie 2015, după demisia lui Radu Mazăre, fiind apoi a fost ales primar. Singura oază de verdeață din Constanța este Parcul Tăbăcăriei. În cei 15 ani de administrație Mazăre, cel mai mare parc s-a tot micșorat. City Mall a fost construit pe terenuri retrocedate ilegal de Mazăre. Așa a dispărut sub betoanele actualului mall 25 % din spațiul verde al parcului constănțean. Ce este revoltător este că în prezent o suprafață de 12 129 de metri pătrați din Parcul Tăbăcăriei a devenit un maidan insalubru ocupat de gunoaie, bălării și de oamenii străzii. Cele 1,2 hectare au fost retrocedate prin Dispoziția de primar nr. 1344 din 31/05/2004, lui Georgică Giurgiucanu și societății Habitat și Ambient în proporții de 50/50%. Habitat și Ambient era controlată de fostul coleg de facultate al lui Radu Mazăre, pe numele său Valentin Ionescu (condamnat și el în dosarul retrocedărilor). Habitat și Ambient a cumpărat în 2014 dreptul de creanță asupra a 50% din moștenirea Movilă, de la Cristi Borcea și Giurgiucanu, contra sumei de 100.000 de dolari. Așa a ajuns Habitat și Ambient să devină proprietar alături de Georgică Giurgiucanu pe 1,2 hectare de parc.
Decebal Făgădău își bate joc de Parcul Tăbăcărie doar ca să-i protejeze afacerile lui Giurgiucanu
Înainte de 1989 Parcul Tăbăcăriei din Constanța avea o arhitectură unitară. Erau alei care înconjurau parcul, podețe și spații verzi bine delimitate și îngrijite. În jurul parcului circula un trenuleț pe cale ferată, cu tunele, două podețe și trei stații amenajate în punctele-cheie ale traseului. Acesta asigura în egală măsură amuzamentul călătorilor, cât și un mijloc eficient de transport între zonele de promenadă și parcul de distracții. Trenulețul a fost cumpărat de Florin Munteanu, apoi a ajuns în proprietatea oamenilor lui Elan Schwartzenberg, care dețin în acte atât City Park Mall, cât și 5,2 hectare aferente fostului trenuleț. Cu ocazia construirii mall-ului, linia ferată a fost desființată, iar trenulețul tăiat la fier vechi. Nu a mai rămas decât peronul fostei stații din parcul de distracții, o ruină năpădită de buruieni și gunoaie, la câțiva pași de Vila Sky. Ce șochează însă și mai tare este porțiunea de parc care a rămas în posesia lui Giurgiucanu.
Pe proprietatea lui Georgică Giurgiucanu spațiul verde tinde să devină o junglă desprinsă din Jurassic Park. Singura diferență e că pe proprietatea lui Giurgiucanu gunoaiele sunt peste tot. Primăria și Făgădău se scuză că nu pot salubriza locul pentru că este privat. Iar proprietarul, aflat în pușcărie, evident că nu face niciun efort pentru a ridica gunoaiele.
Făgădău, fă-te că muncești!
Din partea sa, primarul Făgădău se face că muncește din greu pentru binele parcului și sănătatea constănțenilor. În februarie 2017, instanța i-a condamnat pe Mazăre și Giurgiucanu, iar lui Făgădău i-a pus în vedere să recupereze terenul din parc, împreună cu altele din Dosarul Retrocedărilor.
Cu decizia definitivă a Înaltei Curți în spate, acest demers ar fi trebuit să meargă ca pe roate. În schimb, Făgădău, care are în subordine o armata de juriști și o armata de avocați plătiți cu milioane de euro, nu mișcat un deget în această direcție.
Rămânea de asemenea problema gunoaielor și a parcului distrus, iar Făgădău trebuia să facă ceva pentru a putea spune oamenilor că se preocupă de terenul lui Giurgiucanu și de spațiul verde. În consecință, în septembrie 2017 el promovează un proiect de hotărâre de consiliu pe tema terenului. Nu e un proiect prin care parcul să revină în proprietatea primăriei, ci unul prin care se majorează cu 300% impozitul pe teren, pe motiv că acesta este lăsat în neîngrijire.
Hotărârea de consiliu e o nouă șmecherie ”marca Făgădău” – aparent primarul se preocupă, dar rezultatul concret al demersului său e zero barat. În loc să recupereze terenul, Făgădău îi confirmă lui Giurgiucanu statutul de proprietar, pentru că doar proprietarilor li se poate cere să plătească impozit. În plus, la final, primăria și constănțenii se aleg cu praful de pe tobă: Terenul din parc rămâne o junglă insalubră – așa cum este și în ziua de azi; Făgădău are scuza perfectă pentru a nu igieniza terenul – nu e vina primarului, ci a proprietarului; terenul nu e recuperat, iar Giurgiucanu – care e în pușcărie, tehnic falit – nu poate plăti niciun impozit. În loc să recupereze terenul Făgădău ne-a dat o porție de praf în ochi. Nu avem nici teren, nici bani, nici curățenie. Întrebat recent care e stadiul recuperării terenurilor din dosarul retrocedărilor, Făgădău a declarat înțelept: ”Am întreprins demersuri!”
La vremuri noi, tot noi!
Terenul are sechestru pus și trebuia să ajungă înapoi în proprietatea Primăriei, dar Făgădău nu s-a învrednicit să facă acest lucru pentru a readuce orașului bucata de parc furată de Radu Mazăre. Actualul primar al orașului Constanța, Decebal Făgădău, nu face nimic altceva decât să protejeze afacerile imobiliare ale mentorului său aflat în pușcărie, Radu Mazăre.
Un alt exemplu elocvent este blocul construit de firma care aparține lui Radu Merlă, soțul lui Ani Merlă – directoarea executivă la Primăria Constanța. Ani Merlă este directoare din mandatul lui Radu Mazăre și și-a menținut poziția și pe timpul lui Decebal Făgădău. Radu Merlă este acționar la firma SC Oil Depol Service SRL, alături de omul de afaceri Dănuț Florescu. Oil Depol a cumpărat terenul de pe malul lacului Tăbăcăriei, din vecinătatea celui deținut de Giurgiucanu, pe 20 septembrie 2013. Pe 23 februarie 2016, când Făgădău era primar interimar, prin HCL nr. 51, Consiliul Local Constanţa a adoptat un Plan Urbanistic Zonal, în care este inclusă şi suprafaţa deţinută de firma lui Merlă. PUZ-ul a permis un grad de ocupare a terenului de 78%. Pe 14 martie 2016, în baza PUZ-ului, Primăria lui Făgădău a emis Certificatul de urbanism nr. 832. Documentul semnat de primarul Decebal Făgădău arată că terenul se supune unei hotărâri a Consiliului Local din anul 2014, prin care s-a aprobat „metodologia de vânzare a bunurilor imobile (terenuri şi/sau clădiri) aparținând domeniului privat al Municipiului Constanţa. De aici, deducem că terenul, integral sau în parte, a fost cumpărat chiar de la municipalitatea constănţeană. Același certificat de urbanism lămureşte că terenul este situat într-o zonă protejată peisagistic şi urbanistic. Blocul cu 6 etaje este gata și o parte din gunoaiele rezultate din construcții zac pe terenul lui Giurgiucanu, fostul parc…
D.I.