Efactura scoate contabilii și antreprenorii în stradă: Se reclamă „teroarea fiscală”

Efactura scoate contabilii și antreprenorii în stradă: Se reclamă „teroarea fiscală”
📅 2024-09-08

Efactura scoate contabilii și antreprenorii în stradă – astăzi, 8 iulie aceștia protestează la București. De la 1 iulie au intrat în vigoare noile măsuri fiscale: Creșterea salariului minim (adică a contribuțiilor și a amenzilor), noua acciză pe combustibil, precum și obligativitatea folosirii Efacturii și E-TVA. Previzibil, noile modificări privind Efactura și E-TVA au cauzat haos și angoasă: Din prima zi, sistemul de raportare al ANAF a picat, cauzând panică în rândurile contabililor și patronilor, iar experții au descoperit că sistemul a fost conceput prost, pe genunchi, existând situații în care o firmă să poată să fie sancționată de două ori pentru aceeași faptă, sau situații în care contribuabili nevinovați să fie pasibili de amendă. Referitor la modificările legate de Efactura există și punctul de vedere al Corpului Contabililor (CECCAR), emis pe 27 iunie. Conform acestora, Efactura a devenit o povară suplimentară pentru firmele mici și mijlociii, care vor suporta costurile introducerii noului sistem de raportare – fără a avea vreun beneficiu.

Na-ți-o frântă, că ți-am dres-o!

Legea privind obligativitatea Efactura de la 1 iulie 2024 a fost promulgată de președintele Iohannis în 2022. În stil pur românesc, nu s-a deranjat nimeni – nici înainte de promulgarea legii, nici în cei doi ani scurși de atunci – să testeze dacă proiectul de lege are probleme ce pot fi atenuate.
Sistemul electronic ce asigură raportarea digitală a facturilor – la fel ca cel al cardului de sănătate sau restul infrastructurii digitale guvernamentale – a picat din prima zi. Mii de contabili și patroni panicați și-au strigat nemulțumirea pe internet, sau au postat mesajul oferit de ANAF: „Serverele ANAF nu raspund. Incercati mai tarziu”. De remarcat că ANAF e certat cu diacriticele (și cu limba română, în general). De altfel – așa cum știu deja cei care au experimentat pe propria piele noul sistem – folosirea unui „ș”, „ț” sau „ă” dă peste cap orice Efactură și face aproape imposibilă exportarea facturii în programele de contabilitate.
Tot cu ocazia implementării măsurii, experții au constatat că în unele situații, agenții economici care se încurcă în utilizarea Efacturii pot fi sancționați de două ori pentru aceeași faptă…

De parcă prevederile existente nu creau destul haos, Guvernul a ales să le modifice, pe ultima sută de metri, prin două ordonanțe de urgență publicate recent. Ambele au stat în consultare publică 1-2 zile, fără ca cineva să poată formula obiecții, și au fost trecute și publicate „pe șest”, cu aviz negativ de la CES – Consiliul Economic și Social.

CECCAR latră, ursul guvernamental doarme…

Printre organismele luate la țintă de miile de contabili și patroni lăsați în ofsaid de noile măsuri economice a fost și Corpul Contabililor (CECCAR) – organizația profesională cea mai în măsură să sesizeze problemele create de acestea.
În apărarea CECCAR, aceștia și-au manifestat (e drept, cam tardiv) nemulțumirile și au prezentat guvernului o serie de propuneri. Politicos, și adesea ascunzându-se în spatele unui set de recomandări propuse de Uniunea Europeană, ei au sugerat o serie de modificări ale legislației. Sub rezerva admiterii că CECCAR nu își poate aroga dreptul de a crea sau modifica politicile fiscale, propunerile CECCAR pot fi rezumate într-o singură propoziție – „să se amâne toate până la anul” – timp în care, teoretic, problemele ar putea fi rezolvate. Propunerile CECCAR au fost transmise Ministerului Finanțelor, fără vreun rezultat – cel puțin până la acest moment. Oricum – având în vedere că am avut deja doi ani și nu s-a rezolvat nimic, greu de crezut anul în plus cerut de CECCAR ar aduce vreo îmbunătățire…
Dincolo de sesizarea problemelor și ceva soluții propuse, din punctul de vedere al CECCAR merită subliniat un pasaj, pus strategic pe la finalul comunicatului Corpului Contabililor: „O abordare precipitată riscă să submineze beneficiile teoretice ale e-facturării, transformând ceea ce ar trebui să fie un instrument de simplificare, într-o povară suplimentară. Întreprinderile mici și mijlocii sunt deosebit de vulnerabile în fața acestor schimbări abrupte, având resurse limitate pentru a face față cerințelor adesea complexe și costisitoare.”

Încă un pumn în burtă dat firmelor mici

Practic, de la 1 iulie, singura factură valabilă este cea electronică. Firmele au de asemenea un termen foarte scurt pentru raportarea electronică a facturilor emise – în caz contrar riscând o amendă usturătoare.
Măsura nu are aduce aproape niciun beneficiu firmelor mici, în schimb le afectează aproape exclusiv pe acestea. Firmele mari au contabili angajați și programe de facturare, în plus nu lucrează de obicei cu clienți mici și problematici (alte firme mici, PFA-uri sau persoane fizice etc.) Deci nu vor avea de suportat costuri noi.
În schimb, firmele mici trebuie acum să achiziționeze programe de facturare (care să le permită să transmită Efactura în timp util), sau să își streseze suplimentar contabilii – cu costurile aferente. Nefiind implicate în schimburi comerciale cu alte țări UE, cele mai multe firme mici și mijlocii nu vor avea oricum niciun beneficiu de pe urma noilor schimbări fiscale referitoare la Efactură și E-TVA.
Și în privința amenzilor – lucru sesizat inclusiv de CECCAR – acestea sunt disproporționat de mari pentru contribuabilii mici. În cazul netransmiterii Efacturii în termen de cinci zile, o firmă cu mii de angajați și cifră de afaceri de sute de milioane de euro e pasibilă de o amendă de 10.000 de lei. Un IMM cu cifra de afaceri de câteva mii de ori sub cea a unui „mare contribuabil” e pasibil de o amendă de doar patru ori mai mică – 2.500 de lei.

Protestatarii reclamă „teroarea fiscală” și măsuri promovate „noaptea, ca hoții”

Luni, 8 iulie, asociațiile patronale și cele din domeniul contabilității organizează un protest, din Piața Victoriei, către ANAF și Ministerul Finanțelor. Protestatarii reclamă „teroarea fiscală” instituită prin lipsa de transparență, promovarea peste noapte a unor modificări ce dau peste cap legislația fiscală, perpetuarea obiceiului de a se modifica legi organice prin Ordonanță de Urgență – fără dezbatere în Parlament și fără consultare cu partenerii sociali, precum și încălcarea dreptului la viață privată, prin prelucrarea abuzivă a datelor personale instituită prin ultimele modificări ale legislației.

Totodată, CECCAR a emis un nou comunicat, referitor la situația actuală și propunerile făcute, în legătură cu ceea ce inspirat au numit „E-urile fiscale”.

Guvernul și-a tras (încă) un glonț în cap?

În urmă cu un an scriam de închiderea termocentralelor și de condamnarea la dispariție (inclusiv prin votul europarlamentarilor români) a industriei auto românești – măsuri prin care România s-a autosabotat cu succes.
Prin noile măsuri economice introduse de la 1 iulie, guvernul face un nou pas în aceeași direcție. Conform statisticilor, circa 3.000 de companii din România produc 60% din bunuri și servicii. Restul de circa un milion de companii – cele mici și mijlocii, produc doar 40% din bunuri și servicii – dar raportează 60% din profit!
Principala explicație a acestui paradox este aceea că marii contribuabili își permit să întrețină și să exploateze găurile din legislație care să le permită să ascundă sau să exporte profitul către paradisuri fiscale, în timp ce micii contribuabili nici nu își propun și nici nu sunt capabili să fenteze obligațiile fiscale.
Noile măsuri fiscale nu afectează aproape deloc activitatea marilor contribuabili – care oricum sunt adesea iertați sau păsuiți când nu își îndeplinesc datoriile către buget. Ba chiar – prin piedicile puse în calea micilor contribuabili – firmelor mari li se facilitează eliminarea concurenței și acapararea pieței.
Pentru companiile mici și mijlocii – așa cum a constatat chiar Uniunea Europeană când ne-a băgat pe gât facturarea și raportarea electronică – beneficiul noilor măsuri este zero, dar costurile sunt maxime. De aceea, UE a propus aplicarea treptată, pe o perioadă de cinci ani, a noilor măsuri – ca micii contribuabili să nu sesizeze că sunt călcați pe cap, sau măcar să aibă timp să se obișnuiască…
Guvernul nostru, în schimb, a optat pentru politica „Dacă apa e rece, te arunci, nu stai o oră să te obișnuiești cu frigul!”
Alegerea aceasta s-ar putea să aibă un efect negativ: Unele firme vor fi împinse spre faliment, iar altele se vor orienta către piața neagră. Cât despre evazioniști, putem sta liniștiți: Ei oricum nu se încurcă în facturi, deci slabă șansă să fie afectați de o e-factură…

Un articol de Răzvan PETRE

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri dezvaluiri

Informare RAA – Se blochează traficul auto pe strada Ion Rațiu din municipiul Constanța

În perioada 09 septembrie 2024 – ora 08:00, până pe 16 septembrie 2024 – ora 20:00, traficul rutier de pe strada Ion Rațiu, între Bulevardul Mamaia și Strada Unirii din municipiul Constanța, va fi restricționat complet. Această măsură este necesară pentru efectuarea lucrărilor de reab...

Asfaltarea drumurilor din Kogălniceanu intră în Faza III

În 2023, Ancuța Belu (primarul comunei Mihail Kogălniceanu) a semnat contractul de finanțare pentru lucrările de asfaltare în comună. Împărțite în trei etape, acestea au fost demarate la finalul anului trecut, faza a doua debutând în primăvara lui 2024.Momentan, a venit rândul Fazei a III-a, care...

Avarie RAJA – Lipsă apă în mai multe zone din Constanța

În cursul zilei de astăzi – 06 septembrie 2024, s-a înregistrat o avarie la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de la intersecția străzilor Meșterul Manole cu Pandurului, din municipiul Constanța. Pentru executarea lucrărilor de reparații, echipele RAJA întrerup furni...

Informare RAJA – Pe strada Baba Novac se continuă lucrările în regim non-stop

Pe 19 august 2024, au început lucrările de reabilitare a magistralelor de apă pe strada Baba Novac din municipiul Constanța. Aceste investiții fac parte din contractul CL 33, intitulat „Reabilitarea conductelor de aducțiune și magistrale, stațiilor de pompare și refulare din municipiul Constanța”...

Start Rowmania – Conferința punctelor gastronomice locale, la Satul Pescăresc din Tulcea

Administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a participat, astăzi, începând cu ora 11.00, la deschiderea Conferinței Naționale a Punctelor Gastronomice Locale din România. Evenimentul este înscris în calendarul Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania, organizat de Asociația Ivan ...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..