Ce faci atunci să îți fidelizezi clienții, dar să îți și rotunjești profitul, în același timp? Simplu – apelezi la schema clasică a unei promoții false. Așa a procedat și Petrom, care a derulat până de curând campania Căpitanul Pământ, prin care vindea clienților jucării de pluș cu o reducere 70%. Atât prețul redus, cât și cel întreg erau însă scose „din burtă” de Petrom, care a încălcat legea și și-a tras pe sfoară clienții. Pentru această campanie, Petrom a apelat la o companie specializată în promoții „la cheie”.
De la bun început, prețurile practicate de Petrom în campania Căpitanul Pământ păreau neverosimile. Clienții puteau cumpăra păpușile din material textil de 20 de centimetri la prețul redus de 20 de lei, sau întreg de 66 de lei. Asta în condițiile în care animăluțele de pluș cu ochi mari și dimensiuni de 30-40 de centimetri – la modă anul acesta – se vând în supermarketuri și magazine de profil cu 30-40 de lei. Pentru a beneficia de reducere, clientul Petrom trebuia să acumuleze un număr de 15 abțibilduri ale promoției, ceea ce însemna alimentarea cu benzină sau motorină de 375 de lei sau achiziționarea altor produse vândute de magazinele Petrom în valoare de circa 100 RON.
Reduceri inventate – taxate de OPC
Regula de bază a unei vânzări promoționale este ca reducerea afișată să fie reală, să fie aplicată prețului întreg, practicat în acealși magazin înainte de începerea campaniei de reduceri. E o regulă pe care Petrom a fentat-o. Păpușile textile din seria „Căpitanul Pământ” nu au fost la vânzare înainte de promoție și nici nu vor mai fi disponibile după încheierea ei, lucru confirmat și de angajații unei benzinării Petrom (vezi video). Așadar, Petrom a scos „din burtă” atât prețul întreg al produsului, cât și cel redus, chipurile, cu 70%. Conform legislației, pentru a fi validă, reducerea trebuie să fie raportată la prețul de referință al produsului (care este cel mai mic preț practicat la același produs în același magazin, pe o perioadă de 30 de zile înainte de începerea promoției). Aplicarea unor reduceri inventate, care nu se raportează la prețul de referință, este considerată „practică comercială înșelătoare”, prin care clienții sunt păcăliți să aleagă între un preț mic – presupus redus – și unul întreg nerealist de mare, care nu a fost practicat anterior promoției. În aces sens, am sesizat Oficiul pentru Protecția Consumatorilor. Din informațiile pe care le deținem, Petrom a fost deja amendat pentru înșelarea clienților, ancheta continuând pentru ca OPC să se lămurească dacă promoția Petrom încalcă și alte prevederi legale.
Jucării produse de o firmă… de marketing
Păpușile vândute de Petrom cu ocazia promoției „Căpitanul Pământ” sunt produse în China de compania TCC Global. V-ați aștepta probabil ca aceasta să fie o companie care se ocupă cu producția și vânzarea de jucării. Este, în schimb, vorba de o companie specializată în marketing și loializarea clienților. Site-ul oficial al firmei ne-o prezintă ca având ca obiect de lucru crearea de campanii promoționale cu scopul retenției și fidelizării clienților și al creșterii vânzărilor. Având în portofoliu clienți ca McDonalds, Auchan, Kaufland și OMV (compania-mamă a Petrom) TCC Global stă în spatele multor campanii promoționale prin care clienții magazinelor sunt încurajați să cumpere cât mai mult pentru a acumula puncte-bonus și a putea oferi – de obicei copiilor – produsele-minune comercializate la preț redus sau oferite gratuit în cadrul campaniei.
Alătură-te echipei Căpitanului Pământ ca să înveți despre țepe!
Produse în China cu numele Natural Powerz (puterile naturii), jucăriile sunt vândute de Petrom sub titulatura „echipa Căpitanului Pământ”, care seamănă binișor cu titlul unui cunoscut serial de desene animate difuzat în urmă cu 20 de ani (Captain Planet – Căpitanul Planetă). Chinuindu-se să dea capaniei o tentă Eco, Petrom a schimbat numele comercial al jucăriilor, sloganul campaniei fiind „Ei sunt Echipa Căpitanului Pământ! Ia-i cu tine la drum și împrietenește-te cu natura!” Campania de marketing și prostirea clienților a fost deghizată în campanie de mediu, Petrom invitând clienții să cumpere jucării no-name la o promoție falsă, pentru a „învăța despre natură”. De învățat nu prea aveam de unde să învățăm – păpușile erau însoțite de o etichetă pe care scria că trebuie să înlături eticheta, în stațiile Petrom nu era niciun material informativ, iar cartonul promoției îi învăța pe părinți cum să-și cheltuiască banii, natural, în beneficiul Petrom.
La alibi, compania a postat câteva infomații pe site-ul oficial (după sesizarea noastră și ancheta OPC, campania a dispărut de pe site) și pe rețelele de socializare. Întrucât campania despre „puterile naturii” fusese transformată de Petrom într-una despre cum ne ajută natura pe noi, a fost nevoie ca cineva să se chinuie (foarte tare, pe alocuri) să găsească niște explicații sau justificări. Unele au fost mai ușor de găsit – copacii, de exemplu, produc oxigen, deci Copăcescu chiar ajută planeta să respire. Cu altele a fost mai greu, geniile Petrom venind cu explicații trase de păr. De exemplu, despre nori ni se spune că „hotărăsc cum va fi vremea” (cineva a confundat marfa cu ambalajul, se pare). Și mai greu a fost cu fulgerul, care, în contextul originar, de „putere a naturii” își avea sens. Cum trebuia însă ca Petrom să scoată cu forcepsul o justificare ecologică, jucăria-fulger era însoțită de textul „Eu sunt Fulgeraș (…) și am grijă de creșterea plantelor” (?!?) Cine a avut curiozitatea să caute filmulețul campaniei, a aflat că fulgerul „ajută azotul din atmosferă să ajungă pe pământ și să se fixeze”. Deși e adevărat că fulgerul are o contribuție la fixarea azotului atmosferic, aceasta este una extrem de mică, fiind cel puțin exagerat să spui că plantele au nevoie de fulger ca să crească. Iar restul enunțului din film de-a dreptul fals – azotul, principala componentă a aerului, e deja prezent în sol, iar până și nitrații și nitriții produși de fulger au nevoie să se combine cu apa de ploaie ca să ajungă pe pământ.
Hai să învățăm tâmpenii cu Petrom!
În goana de a găsi justificări eco pentru jucăriile de la promoție, Petrom a venit cu explicații – unele dintre ele aiuristice, altele de-a dreptul periculoase.
Membrii echipei Căpitanului Pământ nu s-au vorbit între ei: În timp ce Flăcărilă știe că românilor le place să facă grătare în natură (n. r. – eventual cu cărbuni și lemne vândute de Petrom). Copăcescu, în schimb, o dă Eco – nu e bine să faci grătare în natură, pentru că arde pădurea cu tot cu plante și animale.
Focul – care nici în cele mai turbate vise nu ar avea ce să caute într-o campanie de mediu – este prezentat ca benefic, pentru că ajută la topirea metalelor, din care se fabrică mașinile (n.r. – alimentate cu benzină de la Petrom, evident), dar și pentru că incendiile de vegetație lasă solul „mai bogat în nutrimente”. În realitate, incendiile de vegetație au o contribuție semnificativă la creșterea efectului de seră, iar arderea vegetației nu e permisă decât pentru distrugerea speciilor invadatoare sau pentru oprirea dezvoltării incendiilor. În rest, este o practică interzisă în lumea civilizată (și în România), studiile arătând că incendiile nu numai că nu lasă solul mai bogat în nutrimente, ci și distrug animalele și flora bacteriană cu rol benefic pentru culturi și vegetație.
De departe, cea mai nocivă înformație este aceea din clipul despre fulger, prin care copiii și părinții sunt sfătuiți să „își găsească repede un adăpost dacă sunt la plimbare în câmp deschis și e furtună”. În realitate, în caz de furtună, sfatul este de a intra în casă. Iar, în cazul în care vă aflați „în câmp de deschis”, de a NU căuta repede un adăpost. În câmp deschis, adăpostul, orice formă va fi având el (copac, stâncăriș, glugă de coceni etc.) funcționează ca un paratrăsnet natural, atrăgâng trăsnetul. Anual, la nivel global, sute de oameni mor loviți de trăsnet, după ce au procedat exact așa cum ne sfătuiește Petrom și și-au găsit repede un adăpost în câmp deschis pe timp de furtună.
Un articol de Răzvan PETRE