Pentru ultimul Revelion înaintea alegerilor locale din 2020, primăria Constanţa a anunţat un concert cu artiştii cei mai scumpi ai show-biz-ului românesc, precum şi un magistral foc de artificii. Există însă şi o mică chichiţă – aşa cum a explicat primarul Făgădău, artificiile vor fi trase destul de jos „din raţiuni de securitate”, iar pirotehniştii vor monta spectacolul în Portul Tomis. Deci cine nu vine la petrecerea organizată de Făgădău&Co în Piaţa Ovidiu se linge pe bot de artificii, sau cel mult poate să le vadă parţial peste acoperişurile şi blocurile Peninsulei. De asemenea, cu ocazia evenimentului, zona Pieţei Ovidiu va fi blocată timp de cinci zile. Reprezentanţii primăriei nu au putut explica de ce la concertele pe stadioane sau din alte oraşe scena se montează şi demontează în câteva ore, dar la Constanţa trebuie blocată toată zona până pe 3 ianuarie. (foto sus – Artificii de Anul Nou la Sidney)
Cine nu vine în piaţă, să-şi ia pocnitori
Aşa cum am scris şi alte dăţi, Primăria Constanţa preferă să înghesuie toate evenimentele în Piaţa Ovidiu, după ce toate locaţiile mult mai favorabile au fost parcelate şi vândute apropiaţilor sau date peste cap cu reguli şi organizări urbanistice. Spaţiul de la Poarta 1 a fost dat peste cap şi a devenit singura parcare publică după desfiinţarea locurilor de parcare de pe Şoseaua Portului, spaţiul din Portul Tomis a fost anulat prin ridicarea blocului de beton deţinut de italianul-fantomă al lui Mazăre, iar parcarea de la plaja Modern a fost dată unei firme private care nici nu o foloseşte, nici nu permite accesul publicului (aşteptând probabil condiţii favorabile să trântească 2-3 blocuri peste acea singură parcare de lângă plajă). Prin urmare, şi de această dată, petrecerea de Revelion va fi organizată tot printre stâlpii Pieţei Ovidiu. Iar focul de artificii va fi tras din parcarea privată din apropiere, din spatele restaurantelor-container din bazinul portuar.
Întrucât Portul Tomis se profilează ca o adâncitură în linia ţărmului, spectacolul de artificii va putea fi vizionat în condiţii optime doar de cetăţenii care vor veni la petrecerea primăriei. Restul vor putea privi partea de sus a jocurilor de artificii peste acoperişuri (dacă se află în zona peninsulară), sau peste clădirile Peninsulei (dacă se află destul de departe şi destul de sus ca să vadă ceva).
Am întrebat la primărie dacă s-a luat în considerare o altă locaţie pentru tragerea artificiilor. Am indicat ca exemplu Poarta 1 a portului, unde e spaţiu berechet pentru asigurarea unei zone de securitate, şi în plus spectacolul de artificii ar putea fi admirat – aşa cum se întâmplă în toate oraşele din lume şi din România – de toată lumea, nu doar de câţiva oameni aşezaţi într-un loc anume. Răspunsul a fost simplu – Nu, nu s-a luat în considerare acest lucru.
La Londra, artificiile sunt trase de-a lungul Tamisei, în Dubai sunt trase de pe clădirile cele mai înalte, la Bucureşti sunt trase în Piaţa Constituţiei, de unde pot fi admirate cale de 5 kilometri de jur împrejur. La Constanţa, artificiile se trag la capătul orașului și se vor vedea bine doar din Piaţa Ovidiu şi din Portul Tomis, punct. Cine nu vine la petrecerea primăriei se uită cu binoclul.
Ca o notă amuzantă, trebuie precizat că purtătoarea de cuvânt a primăriei a încercat iniţial să ne convingă că artificiile vor fi vizibile, pentru că vor fi trase deasupra pieţei. După ce am insistat că acest lucru nu e posibil din raţiuni de securitate, a revenit şi ne-a confirmat că artificiile vor fi trase din Portul Tomis.
Lenea organizatorilor – mai importantă decât traficul din oraş
O altă tradiţie împământenită în Epoca Făgădău e aceea că pentru orice eveniment din oraş pregătirile durează de două ori mai mult decât evenimentul propriu zis. Pentru cele câteva magherniţe de lemn şi becurile din copaci puse la Orăşelul Copiilor, singurul mare loc de joacă din Constanţa a fost închis trei săptămâni şi va mai fi închis încă două la încheierea evenimentului. Şi în cazul petrecerii de revelion se petrece acelaşi fenomen, cu diferenţa că de data aceasta e perturbat inutil traficul rutier. Astfel, în zona din jurul Pieţei Ovidiu restricţiile de trafic au intrat în viguare din 30 decembrie, traficul fiind interzis până pe 3 ianuarie 2020. Am întrebat la primărie de ce e nevoie de aproape trei zile ca să demontezi o scenă care s-a montat în mai puţin de o zi iar răspunsul a fost: „Din motive logistice. Este o construcţie destul de elaborată…”
Am întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt cum se face că la concertele marilor trupe organizate inclusiv în România, scena este demonatată, pusă pe TIR sau avion şi deja remontată într-un alt oraş, totul în 24 de ore. Evident, purtătoarea de cuvânt nu a avut replică. Dacă ar fi avut, ar fi trebuit probabil să ne spună că nimeni nu are chef de demontat scena după beția de Revelion, sau că pentru primarul Făgădău contează mai mult să-i iasă petrecerea și mai puțin condițiile în care se circulă cu mașina în oraș….
Un articol de Răzvan PETRE
(foto – la Budapesta artificiile se trag în cetrul orașului, nu la capătul orașului, după colț…)