Adăposturile din Constanța: Adrese false, coordonate greșite, locații inexistente

Adăposturile din Constanța: Adrese false, coordonate greșite, locații inexistente
📅 2024-10-25

O scurtă trecere în revistă a adăposturilor de protecție civilă ne-a relevat în toată splendoarea nivelul colosal al incompetenței ISU: Inspectoratul pentru Situații de Urgență are o listă „actualizată la zi” cu aceste locații, dar majoritatea adăposturilor din Municipiul Constanța sunt imposibil de localizat. Unele adăposturi au adresa greșită, altele nu există decât pe hârtie, iar coordonatele geografice care chipurile ar trebui să ne conducă fix la ușa adăposturilor au erori de ordinul kilometrilor.
Pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, în Județul Constanța au fost decretate de către ISU mai multe „alerte de pericol extrem” din cauza „posibilității căderii de obiecte din aer”. De fiecare dată, sfatul ISU Dobrogea pentru populație a fost ca cetățenii să se îndrepte către adăposturile de protecție civilă – exact același adăposturi pentru care ISU nu e în stare să dea adresa corectă.

Pompierii numără adăposturile ca Pristanda

Pentru a verifica cât de utile sunt indicațiile date de ISU cetățenilor care ar vrea să folosească adăposturile de protecție civilă, am luat la rând câteva adăposturi din zona centrală a Municipiului Constanța, în jurul Casei de Cultură. Pentru a le localiza, ne-am folosit de listele puse la dispoziție pe site-ul ISU, precum și de aplicația de Google Maps creată de Primăria Constanța în 2022.
Mai întâi am mers la adăpostul de la blocul L45. În lista pompierilor, figurau aici două adăposturi, la scara A și la scara B. În realitate, cele două adăposturi – așa cum mi-au declarat doi locatari ai blocului – erau de fapt două intrări spre același adăpost, culoarul de la ghenă permițând circulația între scări și accesarea subsolului.
Ceva mai sus, la blocul L41 din intersecția Casei de Cultură, avem aceeași situație, dar aici nu am găsit pe nimeni să confirme dacă există două adăposturi, sau e vorba de același adăpost, numărat de două ori.

Ca detaliu picant, trebuie notat că la blocul L45 cel mai vizibil semn de adăpost antiaerian era montat nu la intrarea în scară, ci la ghena de gunoi care e zăvorâtă cu un lacăt mare – o capcană perfectă pentru cetățenii care ar căuta adăpostul, în cazul unui raid aerian…

Și primăria a încurcat borcanele

Câte adăposturi antiaeriene are Municipiul Constanța? – Imposibil de spus: Pompierii și primăria avansează cifre și adrese diferite, iar numărul total se schimbă și de la o zi la alta. În ultimii patru ani, s-a vorbit mai întâi de 73 de adăposturi, apoi de 64, iar acum numărul oficial e 82. ISU Constanța are cele mai multe adăposturi în evidență (după ce ne-am apucat să dăm telefoane și să documentăm acest articol a fost revizuită lista și pompierii constănțeni au ajuns la 85 de adăposturi) – dar mai mult de jumate din ele sunt obținute prin dublare, existând și cazuri cu câte trei adăposturi care figurează cu aceeași adresă.
Culmea – deși ISU vede dublu la mai toate adăposturile – ei nu au văzut adăpostul de la blocul L118b de pe Aleea Nalbei cu Strada Baba Novac. Acesta figurează în lista Primăriei Constanța și e marcat corespunzător cu semnul de adăpost de protecție civilă, la intrarea în scara A.

La actualizarea din 23 octombrie, pe lista ISU Constanța a apărut (probabil) și acest adăpost, în timp ce pe lista IGSU lipsește în continuare. Spun „probabil” pentru că în lista ISU Constanța adăpostul figurează cu adresa greșită: „Blocul L118A, strada Baba Novac”, în loc de „L118b, Aleea Nalbei” – care este adresa reală. La blocul L118 de pe strada Baba Novac am verificat, nu există niciun adăpost. Deci ISU reușește să dezinformeze – și când încearcă să corecteze erorile!

Peste drum, la intrarea în parcul Casei de Cultură, la blocul L119, figurează pe harta primăriei un alt ditamai adăpostul, cu capacitate de 131 de persoane. Pe harta interactivă a primăriei, acesta este trecut cu adresa „Aleea Daliei bloc L119A scara B”. La fața locului, am constatat prima problemă: Blocul L118 din Aleea Daliei nu are scara B!
Scările acestui bloc sunt numerotate „A1, A2, A3” etc. Suplimentar, pe harta Google Maps creată de primărie, adăpostul figurează la prima scară – care în niciun caz nu ar fi avut cum să se numească „scara B”…

Ulterior, am intrat în vorbă cu câțiva locatari ai blocului, care s-au crucit când le-am spus de adăpostul care chipurile se afla sub imobilul lor: „La noi, nu! Poate la celelalte blocuri…”

Adăpostul de la scara C – din blocul care nu are „Scara C”!

În apărarea funcționarilor primăriei, trebuie notat că imobilele din zonă par să-și fi primit numele de la un funcționar aflat sub influența unei beții teribile: Toate blocurile dintre Casa de Cultură și Strada Baba Novac se numesc „L119”. Avem L119A pe Aleea Daliei, apoi L119, L119B și din nou L119A pe Baba Novac și… aici m-am plictisit eu să le caut, e posibil să mai fie și altele…
Cât despre adăpostul buclucaș, am reușit să îl identific – la L119A de pe Baba Novac. Marcat frumos, la scara B a imobilului și renovat recent din ce ziceau localnicii din zonă, prin grija unui cetățean care ar avea un cabinet în bloc.
Spre deosebire de funcționarii primăriei – care au greșit și adresa, și poziționarea pe hartă a adăpostului – pompierii de data asta nu au ratat: În lista ISU, adăpostul figurează cu adresa corectă: „Bloc L119a, Baba Novac, Scara B”.
Nu vă închipuiți însă că ISU a ratat ocazia de a da cu bâta în baltă! Respectând tradiția, ei au mai inventat din pix încă un adăpost, la aceeași adresă: Pe lângă adăpostul de la scara B a imobilului, de ani de zile figurează în lista IGSU încă un adăpost – la scara C! (vezi Situatia adaposturilor de protectie publicată de IGSU – pozitia 1410)

Problema e că imobilul în cauză e un bloc mic cu 4 etaje și două scări: A și B. Ca să vizualizezi scara C – împreună cu adăpostul antiaerian imaginar de sub ea – îți trebuie doar o doză de imaginație roșie, de pompier…
Avem așadar 3 liste și 5 variante de adresă – pentru același adăpost! – la scările A și B din blocul L119 de pe Aleea Daliei, respectiv la scările A, B și C din blocul L119 de pe Baba Novac. Dintre acestea, doar una e corectă – deci baftă mare, dacă ieșiți să o localizați în miezul nopții, pe timpul unui raid aerian!

Adăpostul inexistent de la adresa inexistentă

Ca să mai variez puțin, am lăsat adăposturile (reale sau imaginare) din centru și am căutat ceva mai la periferie. Am ales cele trei (!) adăposturi de la complexul Tomis Park Residence, de pe strada Ștefăniță Vodă. Pe care le-am căutat o zi întreagă, fără succes…
Pentru început, trebuie notat că adresa notată de ISU pentru aceste adăposturi – „Ștefăniță Vodă, nr. 72” – pur și simplu nu există!

După ce am parcurs toată strada de la un cap la celălalt, am identificat maternitatea Euromaterna, la numărul 32, ultimul număr par de pe această stradă. După maternitate urmează un stadion, apoi strada se termină, la intersecția cu Aurel Vlaicu. Deci numărul 72 de pe Ștefăniță Vodă există doar în imaginația celor de la ISU
Pe Google Maps, adresa aceasta te aruncă la giratoriul de pe Strada Soveja, iar pe Waze – la intersecția cu Strada Tulcei (adresa fiind inexistentă, programele încearcă practic să găsească cel mai reprezentativ loc pentru Strada Ștefăniță Vodă). Deci dacă ați încerca să localizați adresa pe timp de raid aerian, cu ajutorul dispozitivelor mobile, riscați să ajungeți la Cucuieții din Deal, în bătaia bombelor inamice…

Vițăvercea! Adăpostul de la nr. 72 care e de fapt la 27…

Cât despre complexul Tomis Park – acesta chiar există, dar la adresa Ștefăniță Vodă nr. 27 (deștepții de la ISU au inversat numărul, din 27 în 72…) Am mers la acest complex și am căutat în zadar jumate de oră. Nu există niciun semn de adăpost de protecție civilă la nicio intrare în imobile, iar singurul acces spre subteran m-a dus pe un coridor cu camere de supraveghere și câteva uși pe care era scris mare „Accesul interzis!”

În altă ordine de idei, complexul nu e finalizat: Cinci blocuri au fost date în funcțiune, dar restul nici nu au mai fost construite. În locul lor tronează o groapă de 8.000 de metri pătrați și cinci metri adâncime, săpată încă din 2021. Deci nu e clar dacă adăposturile există, dacă erau doar în plan, sau dacă lipsesc cu desăvârșire…
Mai trebuie notat că – pentru a facilita localizarea adăposturilor – cei de la ISU au pus pe listă și coordonatele GPS. Pentru adăpostul de la Tomis Park, aceștia au pus datele intersecției străzii Tulcei cu Ștefăniță Vodă, care se află la circa un kilometru de Tomis Park – într-un acces de indolență, au preluat coordonatele adresei din aplicația Waze, deși pe hartă se vede clar că sunt coordonatele unei intersecții, nu ale unui imobil…
Spuneam mai sus că, la actualizarea din 23 octombrie 2024, ISU Constanța a actualizat lista adăposturilor din municipiu, la un total de 85 (față de 82, anterior). De unde au apărut cele trei adăposturi „noi” de pe listă? – Simplu: Cineva la ISU Constanța a descoperit că adresa complexului Tomis Park Residence e la numărul 27, nu 72. În loc să corecteze lista, ei au adăugat (din pix) trei adăposturi noi cu această adresă, păstrându-le și pe cele vechi (cu adresa greșită). Practic, e vorba de un spațiu suplimentar pentru 500 până la 1.000 de persoane, care există doar în evidențele triumfale ale ISU, în realitate lipsind cu desăvârșire!

Dormi liniștit – M.A.I. doarme pentru tine!

Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație!” – declara despre situația adăposturilor, în 2022, Vasile Dâncu – pe atunci ministru al apărării.
Despre cât de serios se pregătesc autoritățile și cât de riguros sunt verificate adăposturile, m-am lămurit pe deplin: Adăposturi imaginare, inventate din pix, adrese și coordonate puse în bătaie de joc, parcă înadins pentru a face imposibilă localizarea adăposturilor.
Deci data viitoare când ISU vă indică să mergeți la un adăpost – dacă e unul la parterul blocului în care locuiți, mergeți în el. Iar dacă nu e, nu vă apucați să îl căutați, că riscați să muriți (de oboseală, chiar) înainte să îl găsiți.

Un articol de Răzvan PETRE

sursa foto deschidere – ISU Dobrogea Constanța

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri dezvaluiri

Ziua Armatei Române, marcată la Tulcea

Profesorul Ştefan Coman, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat vineri, 25 octombrie 2024 la ceremonialul militar și religios organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Garnizoana Tulcea pentru a marca Ziua Armatei Române. Marcată în fie...

Informare RAJSA – Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța

La nivelul sistemului centralizat din municipiul Constanța se vor executa lucrări de conectare la rețeaua existentă a noilor conducte magistrale. Aceste operațiuni sunt prevăzute în cadrul contractului – CL 34 “Reabilitare conducte magistrale, tronson 3 – municipiul Constanța”, în valoare de apro...

Continuitate în Primăria Ostrov: Aceeași echipă la conducere VIDEO

Primarul Niculae Dragomir și noul Consiliu Local din Primăria Ostrov își încep mandatul cu dorința de continuitate, primarul exprimându-și susținerea pentru actualul viceprimar și o colaborare stabilă pentru binele comunității. „Îmi doresc o colaborare bună cu toți membrii noului Consiliu Local. ...

George Șișcu: La mulți ani, dragi militari români!

Șișcu: La mulți ani, dragi militari! Deputatul George Șișcu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Armatei, subliniind importanța sacrificiilor făcute de români de-a lungul istoriei pentru a apăra identitatea națională și independența țării. În cadrul declarației sale, Șișcu a subliniat respectul și...

UNTOLD Universe susține campania „Doing It For The Kids” lansată de Def Jam România în sprijinul Asociației Blondie

UNTOLD Universe se alătură campaniei “Doing it for the KIDS”, inițiată de Def Jam România pentru a sprijini Asociația Blondie în acoperirea costurilor zborurilor medicale esențiale pentru copiii cu afecțiuni grave. Campania se va încheia cu un concert caritabil pe 9 noiembrie, la Grădina Alhambra...

Adăposturile din Constanța: Adrese false, coordonate greșite, locații inexistente

O scurtă trecere în revistă a adăposturilor de protecție civilă ne-a relevat în toată splendoarea nivelul colosal al incompetenței ISU: Inspectoratul pentru Situații de Urgență are o listă „actualizată la zi” cu aceste locații, dar majoritatea adăposturilor din Municipiul Constanța sunt imposibil...

OMD Mamaia-Constanța anunță creșteri semnificative în sezonul estival 2024, conform datelor oficiale INS

OMD Mamaia Constanța a intrat în posesia cifrelor oficiale furnizate de Direcția Județeană a Institutului Național de Statistică (INS), care arată o creștere semnificativă a numărului de turiști și a nopților de cazare în destinația Mamaia-Constanța pentru perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2024,...

Lebăda neagră pentru PSD: Gigi Becali dezvăluie involuntar planul Ciolacu-Hrebenciuc prin care George Simion este ajutat să ajungă în turul 2

Patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a susținut la Realitatea TV, că fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe George Simion în campania de la prezidențiale. Scopul acestui ajutor este de a-l duce pe liderul în turul 2 al prezidențialelor. „Eu am vorbit și cu...

Informare RAJA – Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța

La nivelul sistemului centralizat din municipiul Constanța se vor executa lucrări de conectare la rețeaua existentă a noilor conducte magistrale. Aceste operațiuni sunt prevăzute în cadrul contractului – CL 34 “Reabilitare conducte magistrale, tronson 3 – municipiul Constanța”, în valoare de apro...

OMD Mamaia Constanța angajează Administrator Patrimoniu în cadrul Compartimentului Logistic-Administrativ

Asociația „Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța” anunță organizarea unui concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a postului vacant de Administrator Patrimoniu în cadrul compartimentului logistic-administrativ. Sediul administrativ al asociației este situat în Consta...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.