Relațiile dintre China și Taiwan sunt în permanență tensionate de la separarea lor de facto în 1949 și provoacă tensiuni în relațiile dintre Beijing și Washington.
La 1 octombrie 1949, Mao Zedong a proclamat la Beijing fondarea Republicii Populare Chineze. Forțele naționaliste ale partidului Kuomintang chinez sub Chiang Kai-shek au abandonat China și au fugit în Taiwan (fostul Formosa), apoi au format un guvern pe 7 decembrie și au interzis toate relațiile dintre insulă (oficial Republica Chineză) și China comunistă.
Apoi, în 1950, Taiwan a devenit un aliat al Washingtonului, care era în război cu China în Coreea. În iunie 1950, președintele Statele Unite ale Americii, Harry Truman, a ordonat Flotei a 7-a SUA să respingă orice posibile atacuri ale comuniștilor chinezi asupra Taiwanului. În același timp, lui Chiang Kai-shek i s-a cerut să construiască fortificații pe coasta Taiwanului pentru a preveni un posibil atac chinez.
Partidul Democrat Progresist (DPP) al lui Lai Ching-te, care este acum la putere pentru a treia oară, consideră Taiwanul ca o națiune suverană de facto, cu o identitate taiwaneză distinctă și mandarina ca limbă oficială. Taiwan, trebuie remarcat, are propria sa armată, monedă, constituție și acum un guvern ales democratic – din 1949 până în 1987 a fost sub un regim autoritar de lege marțială – dar nu este recunoscut ca țară independentă de majoritatea guvernelor din lume.
Până în prezent, a fost recunoscut ca stat independent de doar 12 țări și nu a fost acceptat ca membru al organizațiilor internaționale, deoarece China insistă că este o provincie proprie, parte a teritoriului său și împiedică integrarea și recunoașterea acesteia.
De-a lungul deceniilor, Taiwanul a devenit din ce în ce mai izolat. În același timp, totuși, legăturile dintre Taiwan și Statele Unite s-au strâns, odată cu creșterea vânzărilor de arme și echipamente militare și a cooperării politice la nivel înalt sub predecesoarea populară a lui Lai, Tsai Ing-wen, fapt care a înfuriat Beijingul. Totuși, istoric, poziția SUA în raport cu Taiwan a rămas în mod deliberat vagă, și anume în ceea ce privește dacă l-ar apăra în cazul unei invazii chineze, cunoscuta „ambiguitate strategică”.
SUA au călcat de mult pe o linie roșie fină. Astfel, în cadrul așa-numitei politici „O singură China”, Washingtonul recunoaște Republica Populară Chineză ca singurul guvern legitim al Chinei. De asemenea, recunoaște poziția Beijingului conform căreia Taiwan face parte din China, dar nu a acceptat niciodată pretenția Partidului Comunist Chinez de suveranitate asupra insulei.
Taiwan are o suprafață de 36.197 km pătrați și o populație de aproximativ 23.400.000 de locuitori. Capitala sa este Taipei, care se află la vârful nordic. Este, de altfel, un oraș ultramodern cu o intensă dezvoltare industrială high-tech și desemnat oficial drept „oraș mondial alfa”, adică un oraș care are un impact direct asupra evenimentelor globale de dimensiuni sociale, economice și politice.
Pe lângă insula cu același nume, țara deține și 168 de insule mai mici. Este separată de China de strâmtoarea Taiwan și se învecinează la nord cu Marea Chinei de Est, la est cu Oceanul Pacific și la sud cu Marea Chinei de Sud.
Din 1960, a intrat într-o perioadă de creștere economică rapidă și industrializare, mulți economiști vorbind despre „miracolul Taiwanului”. Economia sa este orientată spre export.
Excelează în tehnologie și este în prezent a 21-a cea mai mare economie din lume, în timp ce se află pe locul 34 în clasamentul mondial în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.
Poziția Taiwanului pe harta lumii îl face deosebit de important pentru marile puteri ale lumii. Insula are o mare importanță strategică pentru Statele Unite, având în vedere proximitatea cu aliații apropiați ai Washingtonului din regiune, precum Japonia, Coreea de Sud și Filipine.
În plus, strâmtoarea Taiwan este considerată crucială pentru mișcarea comerțului global, în timp ce se estimează că insula produce 60% din producția mondială de microcipuri, componente tehnologice esențiale pentru fabricarea telefoanelor mobile și bateriilor cu litiu.
TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), cu sediul în imensul Hsinchu Science Park, este cel mai mare producător de semiconductori (sau microcipuri) din lume, cu o capitalizare de 426 de miliarde de dolari.
În ceea ce privește echilibrul militar din strâmtoarea Taiwan, acesta este ferm în favoarea Chinei și ar fi puțin probabil ca statul insular să se poată apăra în cazul unui atac chinez fără ajutor extern.
Sub președintele Xi Jinping, China și-a intensificat manifestarea puterii militare, trimițând un număr record de avioane de luptă, drone și nave de război chineze în jurul insulei și organizând exerciții militare ca răspuns la schimburile politice dintre SUA și Taiwan.
Mesajul Beijingului către Taipei și Washington din această activitate militară este clar de cristal: „Independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea. Problema este o afacere internă care nu permite interferența străină”. În discursul său de Anul Nou, în plus, președintele Xi Jinping a declarat: „Nimeni nu poate opri reunificarea Chinei cu Taiwan”, dând un avertisment clar tuturor acelor forțe care susțin în mod deschis independența în interiorul și în afara insulei.
Taiwan, la rândul său, cere Chinei să-și înceteze definitiv activitatea militară în apele învecinate, despre care spune că subminează în mod clar pacea și stabilitatea și perturbă transportul și comerțul internațional.
Dar ce consecințe ar avea asupra planetei un război între SUA-Taiwan și China? Un articol Bloomberg a susținut anterior că un conflict militar din Taiwan ar putea costa economia globală o sumă astronomică de 10 trilioane de dolari, echivalentul a 10% din PIB-ul global, depășind cu mult consecințele economice ale pandemiei de coronavirus, războiului din Ucraina și crizei financiare globale. Și, desigur, sângele care ar fi vărsat ar fi incomensurabil.
În încheiere, aș dori să-mi exprim speranța că lucrurile nu se vor escalada și că, prin urmare, va fi prevenită o confruntare militară între SUA-Taiwan și China, care ar fi dezastruoasă, așa cum s-a subliniat, nu numai pentru regiune, ci și pentru întreaga planetă.
Isidoros Karderinis s-a născut la Atena în 1967. Este jurnalist, corespondent de presă străină acreditat la Ministerul grec al Afacerilor Externe, precum și economist, romancier și poet. Articolele sale au fost publicate în ziare, reviste și site-uri web din multe țări ale lumii. Facebook: Karderinis Isidoros