Chimcomplex S.A. Borzești: profitul crește cu 8% în conditiile în care cifra de afaceri s-a redus cu 38% - Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Chimcomplex S.A. Borzești: profitul crește cu 8% în conditiile în care cifra de afaceri s-a redus cu 38% - Deșteptarea.r
📅 2024-07-27

CHIMCOMPLEX (CRC), principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, a obținut venituri totale pentru anul 2023 de 1.367 milioane lei, din care 1.344 milioane lei reprezintă venituri din exploatare și 23 milioane lei venituri financiare.

La 31 decembrie 2023, compania a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 112 milioane lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost un profit de 76 milioane lei.

În contextul unei scăderi continue a consumului începută în a doua parte a anului 2022, volumul vânzărilor Chimcomplex a înregistrat o diminuare cu 38% în 2023 față de 2022. Cu toate acestea, eforturile de reducere a costurilor au dus la obținerea unei marje a profitului operațional de 8% în anul 2023.

Chimcomplex și-a concentrat activitatea pe sectoarele polioli/polieteri și sodă caustică, acestea fiind cele mai profitabile. Ponderea principalelor produse în totalul vânzărilor a fost de 48,9% pentru polioli și 46,5% pentru produse clorosodice.

“Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele 6 decenii: cererea scade, investiții care se mută în alte regiuni, iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe.
În Europa, combinatele chimice care continuă activitatea funcționează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv (75.000 de salariați au fost disponibilizați). În acest context, în 20 februarie împreună cu alți 72 de lideri din industrie, am semnat „Declarația de la Anvers” – un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice.
S-a înțeles acum, după 2 ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși! Sperăm că cele 10 propuneri ale declarației se vor concretiza în legi care apoi se vor aplica corect”,
a declarat Ștefan Vuza, Președinte Chimcomplex.

Industria chimică a Europei a înregistrat o scădere cu încă 8%, al treilea an consecutiv, iar toate companiile producătoare de chimicale de bază continuă să raporteze o scădere cu două cifre: producția de petrochimicale din 2023 a fost cu 13,8% mai mică în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Producția de chimicale din China și SUA sunt astfel avantajate (datorită prețurilor la energie și gaz care sunt de 4 ori mai mici) de aceea au exportat la cele mai mari niveluri atinse vreodată. Doar în Europa, Rusia a exportat cu 285% mai mult, SUA cu 175% și EAU cu 210% în 2023 față de 2022.

În acest context dificil, Chimcomplex reușește să rămână în echilibru tocmai datorită structurii complexe și diversificate a producției extinsă pe 22 de grupe de produse diferite.

Compania continuă planul de măsuri specifice de creștere a eficienței energetice, optimizarea proceselor și implementarea investițiilor strategice cum sunt:

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie cu o tradiție de 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. În anul 2023 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1.339 milioane de lei.

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri desteptarea

Transformările urbane din Bacău: O privire retrospectivă asupra începuturilor anilor ’90

Imaginea surprinsă la începutul anilor ’90 în Bacău reflectă o perioadă de tranziție și reconstrucție urbană într-un oraș care avea să cunoască transformări semnificative în deceniile următoare. Fotografia prezintă un teren viran, un peisaj comun pentru acea perioadă post-comunistă, în care...

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice: între sublim și ridicol

Prima ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice desfășurată în afara unui stadion, pe fluviul Sena din Paris, a generat numeroase comentarii în lumea întreagă, atrăgând critici dar și laude. Evenimentul inedit de vineri seară a stârnit controverse și nu a făcut unanimitate în rândul ...

Lacul Tarnița din Munții Berzunți: Un colț de rai în mijlocul pădurii

În inima Munților Berzunți, pe versantul vestic al Muntelui Tarnița, se ascunde o bijuterie naturală care încântă turiștii prin peisajul său feeric: Lacul Tarnița. Acest lac, cu o frumusețe aparte, este un veritabil colț de rai pentru iubitorii naturii și ai drumețiilor montane. Lacul Tarnița s-a...

Conferință despre dependența digitală la Comănești: Boală și remedii pentru bunici, părinți, copii și profesori

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Moinești, în parteneriat cu Primăria Orașului Comănești și Centrul Educațional Phronesis, organizează o conferință importantă pe tema „Dependența Digitală: Boală și Remedii pentru Bunici, Părinți, Copii și Profesori”. Evenimentul va avea loc vine...

Exercițiu de simulare la incendiu la Spitalul Orășenesc Ioan Lascăr din Comănești

Spitalul Orășenesc Ioan Lascăr din Comănești a fost ieri, 26 iulie, scena unui amplu exercițiu de simulare a unui incendiu, organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al județului Bacău, prin Garda de Intervenție Comănești și Moinești. Evenimentul a avut loc la ora 12.30...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..