«Am acasă pe-un perete / O carpetă c-o poveste / Cu răpirea din serai / Numai tu hoțule-o ai»
Cei mai în vârstă țin minte acest refren de pe vremea trupelor Azur și Generic. Carpeta cu răpirea din Serai a intrat în folclorul urban și în casele românilor, unde a devenit un adevărat obiect de cult pe lângă peștele de sticlă și mileul de pe televizor.
Zilele acestea, însă, Răpirea din Serai a revenit în actualitate într-un mod foarte ciudat. Carpeta a ajuns vedetă pe site-urile de vânzări, fiind oferită la prețuri incredibile. Numai pe OLX sunt disponibile aproape 1000 de oferte, din care, din județul Bacău sunt vreo 40.
Și asta nu este tot, însă, cea mai scumpă ofertă din județul Bacău este de 4.325 de euro, suma fiind cerută de un vânzător din comuna Berzunți care spune că este un model autentic țesut cu fir de mătase și are o vechime de peste 40 de ani, fiind păstrată în bune condiții!
Un alt vânzător, din Tuta, de lângă Târgu Ocna, cere pe carpetă 4000 de euro, iar unul din municipiul Bacău, “doar” 2000.
Un alt bacauan are de vânzare o Răpire din Serai adusă din Algeria, unde a fost realizată în 1985, pentru 1800 de euro iar un altul, din Berești Bistrița, cere 1400 de euro pentru o carpetă nouă.
Cu toate acestea, există și opțiuni mai accesibile, cum ar fi cea care costă doar 70 de euro, de departe cea mai ieftină variantă întâlnită pe piață.
Fenomenul ridică întrebări legate de valoarea culturală și comercială a acestor obiecte, transformând o simplă carpetă într-un simbol al nostalgiei și, în același timp, al speculației.
Cu toate că unora le poate părea surprinzător că un obiect aparent banal poate deveni atât de prețios, pasionații și colecționarii sunt dispuși să plătească sume exorbitante pentru a-și aduce acasă o bucată dintr-un trecut încărcat de amintiri și tradiție.
Răpirea din Serai este un motiv popularizat într-o melodie cu același nume de către trupa Azur. Inspirată din povestea unei tinere care este răpită din palatul sultanului, melodia a devenit un adevărat hit în anii ’90, rămânând în memoria colectivă a multor români.