Patru nutrienți cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni

Patru nutrienți cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni
📅 2024-09-16

Ar putea fi momentul să-ți reevaluezi dieta: un nou studiu sugerează că două treimi dintre oamenii de pe planetă nu obțin patru nutrienți cheie din alimentele și băuturile pe care le consumă.

Cercetătorii din spatele acestui studiu, de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan, Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB), din SUA, și Alianța Globală pentru Nutriție Îmbunătățită (GAIN), spun că acesta este un semnal de alarmă pentru sănătatea globală.

Folosind o combinație de date colectate din Baza Globală de Date Alimentare și modele statistice dezvoltate de cercetători, echipa a estimat nivelurile de din dietele a 99,3% din populația mondială, din 185 de țări.

Ce nutrienți cheie lipsesc din dietele a două treimi dintre oameni?

„Aceste rezultate sunt alarmante. Majoritatea oamenilor, chiar mai mulți decât se credea anterior, în toate regiunile și țările, indiferent de venit, nu consumă suficiente cantități din mai mulți micronutrienți esențiali. Aceste deficiențe compromit rezultatele pentru sănătate și limitează potențialul uman la scară globală”, spune specialistul în alimentație Ty Beal, de la GAIN.

Pe primul loc în lista aportului inadecvat se află iodul. Esențial pentru producerea hormonului tiroxină, care menține activitatea celulară, iodul este vital pentru sănătatea inimii, greutatea corporală, dezvoltarea creierului și multe altele. Iodul se găsește în fructe de mare și produse lactate, iar 68% dintre noi nu obținem suficient, notează Science Alert.

Apoi, este vorba de vitamina E: 67% dintre oameni nu au un aport suficient. Găsită în , semințe și ouă, această vitamină ajută la reciclarea deșeurilor în organism și este importantă pentru comunicarea celulară și pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor.

În continuare, avem calciul, pe care corpurile noastre se bazează pentru oase și dinți puternici, precum și pentru funcționarea corectă a inimii, mușchilor și a nervilor. Calciul este disponibil în alimente precum laptele, brânza și legumele cu frunze verzi, iar 66% dintre noi nu avem suficient în dietă.

Pe locul al patrulea se află fierul, 65% dintre diete fiind deficitare în ceea ce privește acest mineral. Fierul se găsește în ficat, carne roșie și fasole, și este esențial pentru producerea hemoglobinei necesare pentru a transporta oxigenul în corp. Lipsa fierului poate duce la oboseală, dureri de cap și multe alte probleme de sănătate.

O provocare pentru sănătatea publică

Deși există unele limitări în acest studiu, nu s-au și alimentele îmbogățite, de exemplu, și implică unele estimări, acesta oferă o analiză cuprinzătoare a posibilelor deficiențe dietetice la nivelul diferitelor vârste și sexe.

Echipa din spatele cercetării speră că rezultatele pot contribui la promovarea unei atitudini mai bune față de dietele echilibrate pentru populații, ceea ce, la rândul său, ar duce la mai puține probleme de sănătate cauzate de lipsa celor mai de bază nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa.

„Provocarea pentru sănătatea publică este imensă, dar practicienii și factorii de decizie au ocazia de a identifica cele mai eficiente intervenții dietetice și de a le direcționa către populațiile care au cea mai mare nevoie”, spune Christopher Golden, epidemiolog și ecologist la Universitatea Harvard.

Cercetarea a fost publicată în The Lancet Global Health.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Misterul Pietrei de Altar de la Stonehenge devine și mai ciudat

Misterul pietrei altarului de la Stonehenge s-a complicat, la câteva săptămâni după ce geologii au dezvăluit în mod senzațional că uriașa piatră neolitică a fost transportată sute de kilometri din nordul Scoției în Wiltshire. Această […] Articolul Misterul Pietrei de Altar de la Stonehenge ...

Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie architect din România

Maria Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962), nepoata pictorului peisagist Ioan Andreescu și soția matematicianului, astronomului și politicianului Spiru Haret, a fost una dintre figurile proeminente din istoria arhitecturii românești. A fost prima femeie arhitect […] Articolul Maria ...

Elena Ghica, prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvețieni. La vârsta de 5 ani vorbea 6 limbi diferite

Elena Ghica, o personalitate aparte din istoria națională, a fost prima femeie alpinist din România care a escaladat Alpii Elvețieni, la 11 iunie 1855, la vârsta de 27 de ani, cucerind vârful Mönch, unul dintre […] Articolul Elena Ghica, prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvețieni. La v...

Test de cultură generală. Care este diferența dintre Bluetooth și Wi-Fi?

Dacă ai un smartphone, laptop, tabletă sau un dispozitiv similar, probabil că este echipat atât cu capabilități wireless Bluetooth, cât și Wi-Fi. Dar care este diferența dintre Bluetooth și Wi-Fi? Care este diferența dintre Bluetooth […] Articolul Test de cultură generală. Care este diferen...

China vrea să construiască o stație de cercetare pe Lună până în 2035

Oficialii chinezi au anunțat că vor exista două etape pentru construirea unei baze pe Lună, iar în cele din urmă vor fi create o serie de noduri pe suprafața Lunii și pe orbită. Planul original […] Articolul China vrea să construiască o stație de cercetare pe Lună până în 2035 apare prima d...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..