Un studiu a identificat noi biomarkeri ai bolii Alzheimer

Un studiu a identificat noi biomarkeri ai bolii Alzheimer
📅 2024-09-08

Progresele recente în studiul proteomilor (adică întreaga gamă de proteine exprimate de celulele și țesuturile umane) au deschis noi oportunități pentru identificarea markerilor biologici ai anumitor boli sau tulburări mintale. Acest lucru ar putea, la rândul său, să contribuie la prevenirea, diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni medicale.

Cercetătorii de la Universitatea Fudan și-au propus recent să examineze proteinele din lichidul cefalorahidian (LCR) al persoanelor cu și fără boala Alzheimer (AD).

Rezultatele analizelor și experimentelor lor, prezentate într-o lucrare publicată în Nature Human Behavior, au scos la iveală proteine specifice din LCR care ar putea servi drept biomarkeri ai bolii.

„Lucrarea noastră recentă a apărut din nevoia urgentă de a îmbunătăți diagnosticul precoce și predicția AD”, au declarat Jintai Yu și Yu Guo, coautori ai lucrării, pentru Medical Xpress. „Acest studiu a fost inspirat de înțelegerea crescândă a faptului că Alzheimer are o fiziopatologie complexă și multifațetată pe care metodele actuale de diagnosticare nu reușesc să o capteze în mod cuprinzător”.

Obiectivul principal al studiului recent realizat de Yu, Guo și colegii lor a fost de a identifica biomarkeri specifici în CSF uman care ar putea ajuta la detectarea cu exactitate a AD și la predicția progresiei acesteia.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au analizat probe de LCR extrase de la pacienți diagnosticați cu AD, care se aflau în , precum și probe de la indivizi cognitiv normali.

Noi oportunități pentru identificarea anumitor boli sau tulburări mintale

„Am utilizat proteomica multiplex, o metodă sofisticată care permite măsurarea simultană a mai multor proteine în cadrul unei probe”, au declarat Yu și Guo. „Această tehnică a implicat spectrometria de masă, care este extrem de sensibilă și capabilă să detecteze chiar și schimbări infime în nivelurile de proteine”.

Analizele efectuate de Yu, Guo și colegii lor au scos la iveală proteine care sunt legate de patologia identificând în același timp proteine care ar putea indica inflamații, leziuni neuronale și alte perturbări ale proceselor fiziologice umane.

Prin compararea profilurilor proteomice ale pacienților diagnosticați cu AD cu cele ale persoanelor de control, ei au descoperit noi biomarkeri care ar putea ajuta la diagnosticarea și estimarea progresiei AD.

„Cea mai notabilă descoperire a acestui studiu este identificarea noului biomarker CSF YWHAG”, au declarat Yu și Guo, potrivit MedicalXpress.

Instrumente pentru diagnosticarea precisă a bolii Alzheimer

Pentru a evalua eficacitatea biomarkerilor pe care i-au identificat, cercetătorii au efectuat un alt studiu de urmărire pe o cohortă independentă și externă de pacienți. Rezultatele acestui studiu au validat puterea biomarkerilor.

În plus, utilizând datele autopsiei, autorii au arătat că biomarkerii pe care i-au identificat ar putea ajuta la distingerea între probele extrase de la persoanele decedate cu AD și cele extrase de la alte persoane care nu au primit niciodată un diagnostic de AD, depășind biomarkerii existenți utilizați

Folosind tehnici sofisticate de analiză a proteomilor, cercetătorii au reușit să dezvăluie modificările moleculare asociate cu AD, care s-au dovedit a fi o țintă de diagnostic foarte promițătoare.

În viitor, acest studiu ar putea contribui la dezvoltarea unor instrumente de înaltă precizie pentru diagnosticarea precisă a bolii Alzheimer, precum și a unor intervenții terapeutice precoce țintite.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Orașul din România care va avea o pistă de biciclete de 22,8 kilometri

Proiectul construcției unei piste de biciclete de 22,8 km, care va lega municipiul Galați de Pădurea Gârboavele și localitatea Smârdan a fost aprobat de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, care a semnat ordinul de […] Articolul Orașul din România care va avea o pistă de ...

Unde găsim cei mai înalți și mai bătrâni brazi din România?

Județul Sibiu se mândrește cu unul dintre cei mai înalți și mai bătrâni brazi din România. „Paznicul Cibinului” are 500 de ani și e nevoie de 8 bărbați pentru a-l cuprinde cu brațele. Copacul, aflat […] Articolul Unde găsim cei mai înalți și mai bătrâni brazi din România? apare prima dată î...

Prognoză actualizată! Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Meteorologii estimează că, în următoarele patru săptămâni, temperaturile vor fi ușor mai ridicate în următoarele patru săptămâni decât cele specifice, iar în următoarele două săptămâni cantitățile de precipitații vor fi excedentare. În săptămâna 09.09.2024 – […] Articolul Prognoză actualiza...

Cristiano Ronaldo este primul fotbalist din istorie care a înscris 900 de goluri în meciuri oficiale

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo a devenit primul fotbalist din istorie care a atins pragul de 900 de goluri în meciuri oficiale. El a marcat cel de-al 131-lea gol pentru națională împotriva Croației. Portughezul a declarat […] Articolul Cristiano Ronaldo este primul fotbalist din isto...

O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilometri depărtare de Pământ a măsurat lumina Universului

Este posibil ca astronomii să fi răspuns în cele din urmă la această întrebare de lungă durată, exploatând capacitățile și poziția îndepărtată a navetei spațiale New Horizons a NASA, prin efectuarea celor mai precise măsurători […] Articolul O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilomet...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..