Tavanele înalte au un efect surprinzător asupra studenților care dau examen

Tavanele înalte au un efect surprinzător asupra studenților care dau examen
📅 2024-07-20

Noi cercetări au descoperit o legătură între tavanele înalte din sălile de examen și performanța studenților, ceea ce poate părea ciudat la prima vedere, dar devine tot mai logic pe măsură ce te gândești mai mult.

Deși forma unei camere nu poate compensa lipsa de studiu sau nu te poate face mai inteligent decât erai înainte, știm că mediul în care ne aflăm are un efect asupra noastră. Acest lucru include abilitatea noastră de a ne concentra și de a lucra la sarcini mintale.

Autorii studiului, de la University of South Australia și Deakin University din Australia, sugerează că sălile mari și deschise, cu , îngreunează concentrarea studenților asupra sarcinilor pe care le au de rezolvat.

Ce efect au tavanele înalte asupra studenților?

Un studiu anterior al unora dintre aceiași cercetători, folosind tehnologie de cartografiere cerebrală și realitate virtuală, a găsit o relație între abilitatea cognitivă și dimensiunea percepută a împrejurimilor unei persoane. În studiul de față, echipa a vrut să facă teste în lumea reală.

„Am fost curioși să aplicăm descoperirile noastre de laborator pe un set de date din lumea reală și să vedem dacă a fi într-un spațiu mare, cum ar fi o , în timp ce trebuie să te concentrezi asupra unei sarcini importante ar rezulta într-o performanță mai slabă”, spune psihologul de mediu Isabella Bower, de la University of South Australia.

Studiul a analizat rezultatele examenelor a 15.400 de studenți din trei campusuri pe parcursul a opt ani, punând scorurile lor în raport cu ceea ce se aștepta pe baza temelor pe care le-au trimis anterior.

În sălile de examen cu tavane înalte, studenții tindeau să obțină rezultate mai slabe în comparație cu cei care susțineau examene în săli cu o înălțime „standard” a tavanului, chiar și după ce au fost luate în considerare vârsta, genul, perioada anului, subiectul examenului și experiența anterioară la examene și alți factori care ar putea influența rezultatele.

Toți studenții trebuie să aibă șanse egale de succes

Cu toate acestea, nu putem fi încă siguri dacă dimensiunile reale ale camerei au un efect sau dacă este vorba de altceva legat de mediu, cum ar fi temperatura sau umiditatea din spațiu, sau chiar de se află acolo.

„Aceste spații sunt adesea concepute pentru alte scopuri decât examene, de exemplu săli de sport, expoziții, evenimente și spectacole”, spune Bower.

„Punctul cheie este că sălile mari cu tavane înalte par să dezavantajeze studenții și trebuie să înțelegem ce mecanisme cerebrale sunt implicate și dacă acest lucru afectează toți studenții în aceeași măsură”, continuă ea.

Acestea sunt întrebări la care cercetările viitoare pot încerca să răspundă. Este clar însă că mediul contează și că s-ar putea să nu le oferim studenților cea mai bună șansă de succes prin susținerea examenelor în camere care nu sunt construite special pentru acest scop, scrie Science Alert.

„Examinările au fost o parte cheie a sistemului nostru educațional de peste 1.300 de ani, modelând carierele și viețile studenților”, spune psihologul educațional Jaclyn Broadbent, de la Deakin University.

„Este crucial să recunoaștem impactul potențial al mediului fizic asupra performanței studenților și să facem ajustările necesare pentru a ne asigura că toți studenții au șanse egale de succes”, explică cercetătoarea.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Environmental Psychology.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Câte medalii au câștigat elevii români la Olimpiada Internațională de Matematică din Marea Britanie?

România a obținut o medalie de aur, patru de argint și o una de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică, organizată la Bath, Marea Britanie, a transmis Ministerul Educației. „România a obținut o medalie de […] Articolul Câte medalii au câștigat elevii români la Olimpiada Internațion...

Vizionarea Jocurilor Olimpice poate fi de fapt benefică, arată un studiu

Să fii un fan al sportului, fie că urmărești fotbalul de top, Jocurile Olimpice sau echipa ta locală preferată, poate fi o călătorie emoțională. Cercetarea efectuată de grupul de la Universitatea Anglia Ruskin a folosit […] Articolul Vizionarea Jocurilor Olimpice poate fi de fapt benefică, ...

A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) și UC Davis au descoperit un hormon care menține oasele puternice ale femeilor care alăptează și care ar putea ajuta și la vindecarea fracturilor. Noul studiu […] Articolul A fost descoperit un hormon care ajută la vindeca...

Anglo-saxonii ar fi luptat în războaiele siriene din secolul al VI-lea

Anglo-saxonii din secolul al VI-lea ar fi putut călători din Marea Britanie în estul Mediteranei și până în nordul Siriei pentru a lupta în războaie, au sugerat cercetătorii, venind cu o perspectivă nouă asupra funeraliilor […] Articolul Anglo-saxonii ar fi luptat în războaiele siriene din ...

A fost găsită prima peșteră de pe Lună. Ar putea adăposti o viitoare bază umană?

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată o peșteră pe Lună. Cu o adâncime de cel puțin 100 de metri, aceasta ar putea fi un loc ideal pentru construirea unei baze permanente pentru oameni. […] Articolul A fost găsită prima peșteră de pe Lună. Ar putea adăposti o viitoare bază uman...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..