O echipă de specialiști în comportamentul animalelor de la Institutul Leibniz pentru Știința Evoluției și Biodiversității (Germania), Museum für Naturkunde (Germania) și Wageningen University and Research (Țările de Jos) a descoperit o asociere între diferitele tipuri de sunete ale liliecilor Glossophaga soricina și anumite caracteristici comportamentale. Cercetătorii sugerează că liliecii au trăsături de personalitate.
Studiul, publicat în Proceedings of the Royal Society B, a analizat 60 de exemplare în laborator.
Cercetările anterioare au demonstrat că toți liliecii emit sunete, deși unii mai mult decât alții. De asemenea, majoritatea speciilor de lilieci prezintă un , atât prin mișcările lor, cât și prin sunete. În acest nou studiu, echipa de cercetători a investigat mai îndeaproape rolul sunetelor în comportamentul social al liliecilor Glossophaga soricina care trăiesc într-o peșteră din Costa Rica. Astfel, au capturat 60 de masculi și i-au adus în laborator pentru observații.
În timpul testelor, liliecii au fost expuși la experiențe noi, cum ar fi un mediu necunoscut, o minge de cauciuc sau hrană plasată lângă o lanternă. Fiecare liliac a fost înregistrat în timp ce reacționa la acești stimuli, permițându-le cercetătorilor să analizeze atât comportamentul fizic, cât și .
Rezultatele au arătat că liliecii care s-au comportat mai îndrăzneț în timpul experimentelor au avut tendința de a scoate sunete mai des. Aceiași lilieci au manifestat mai multă curiozitate față de mingea de cauciuc și au fost mai predispuși să emită alerte în situații percepute drept periculoase. Cercetătorii au mai descoperit că liliecii care „vorbeau” cel mai mult erau și cei care păreau mai nervoși și care reacționau printr-o activitate crescută, mișcându-se mai mult și zburând pentru perioade mai lungi de timp, scrie Phys.org.
Echipa de cercetători sugerează că aceste diferențe în ceea ce privește sunetele și comportamentul sunt dovezi că . Mai mult, oamenii de știință consideră că aceste diferențe ar putea influența ierarhia socială în cadrul grupului, deși nu au găsit dovezi directe care să susțină această ipoteză.
Cercetările anterioare au demonstrat că liliecii uneori își ascultă în mod deliberat semenii care folosesc ecolocația, ceea ce sugerează că pot recunoaște indivizii mai eficienți în găsirea hranei, un posibil indiciu al comportamentului ierarhic.