O bătălie legendară a romanilor a durat doar câteva săptămâni, nu ani, au descoperit arheologii

O bătălie legendară a romanilor a durat doar câteva săptămâni, nu ani, au descoperit arheologii
📅 2024-09-16

Cercetători de la Institutul de Arheologie Sonia & Marco Nadler de la Universitatea din Tel Aviv (Israel) au utilizat o gamă largă de tehnologii moderne, incluzând drone, senzori de la distanță și modelare digitală 3D, pentru a realiza prima analiză obiectivă și cuantificată a sistemului de asediu roman de la Masada. Descoperirile sugerează că, contrar mitului răspândit, asediul roman de la Masada din anul 73 e.n. a durat cel mult câteva săptămâni.

Studiul a fost realizat de expediția Neustadter din cadrul Institutului de Arheologie Sonia & Marco Nadler de la Universitatea din Tel Aviv (TAU), condusă de dr. Guy Stiebel, împreună cu dr. Hai Ashkenazi (în prezent șef al departamentului de Geoinformatică al Autorității pentru Antichități din Israel) și doctoranzii Boaz Gross (de la Universitatea din Tel Aviv și Institutul de Arheologie din Israel) și Omer Ze’evi-Berger (în prezent la Universitatea din Bonn, Germania).

Studiul face parte dintr-o amplă misiune a expediției, care implementează instrumente avansate și pune întrebări noi, în încercarea de a obține o înțelegere mai profundă a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în .

Lucrarea a fost publicată în Journal of Roman Archaeology.

Asediul roman de la Masada a durat mult mai puțin decât se credea

„În 2017, expediția mea a reluat, în numele Institutului de Arheologie Sonia & Marco Nadler de la TAU, săpăturile la Masada, un sit faimos la nivel mondial, explorat intens încă din secolul al XIX-lea și pe parcursul secolului al XX-lea. Expediția noastră formulează câteva întrebări noi și implementează numeroase instrumente de cercetare inovatoare care nu au fost disponibile pentru . În acest fel, intenționăm să obținem noi perspective asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt acolo înainte, în timpul și după Marea Revoltă Evreiască”, explică dr. Stiebel.

„Ca parte a acestui proiect amplu, acordăm multă atenție științifică împrejurimilor sitului. Folosim drone, senzori de la distanță și fotografii aeriene pentru a colecta date precise de înaltă rezoluție de la Masada și din împrejurimile sale, cu un accent special pe trei aspecte: sistemele de apă, traseele care duc către și de la fortăreața palatului și sistemul de asediu roman. Informațiile colectate sunt utilizate pentru a construi modele digitale 3D care ne oferă o imagine clară și precisă a terenului relevant. În studiul actual, ne-am concentrat pe sistemul de asediu, care, datorită locației izolate și a climatului deșertic, este cel mai bine conservat sistem de asediu roman din lume”, continuă cercetătorul.

„Timp de mulți ani, teoria dominantă care a devenit un mit modern a susținut că asediul roman de la Masada a fost o luptă grea care a durat trei ani. În ultimele decenii, cercetătorii au început să conteste această idee din diverse motive. În acest prim studiu de acest tip, am examinat problema cu ajutorul tehnologiilor moderne care permit măsurători obiective precise”, a adăugat el.

Tehnologie modernă

Cercetătorii au folosit drone echipate cu senzori de distanță care au furnizat măsurători precise, de înaltă rezoluție, ale înălțimii, lățimii și lungimii tuturor caracteristicilor sistemului de asediu. Aceste date au fost utilizate pentru a construi un model digital 3D precis, permițând calcularea exactă a volumului structurilor și a timpului necesar pentru a le construi, scrie Phys.org.

„Există estimări fiabile privind cantitatea de pământ și roman era capabil să o mute într-o zi. De asemenea, știm că aproximativ 6.000-8.000 de soldați au participat la asediul Masadei. Astfel, am reușit să calculăm obiectiv cât timp le-a luat să construiască întregul sistem de asediu, opt tabere și un zid de piatră care înconjura cea mai mare parte a sitului. Am descoperit că construcția a durat doar aproximativ două săptămâni”, completează dr. Ashkenazi.

Un eveniment de o mare importanță

„Pe baza mărturiilor istorice antice, este clar că, odată ce rampa de asalt a fost finalizată, romanii au lansat un atac brutal, capturând în cele din urmă fortăreața în decurs de câteva săptămâni, cel mult. Acest lucru ne conduce la concluzia că întregul asediu al Masadei a durat doar câteva săptămâni”, spune el.

„Narațiunea Masadei, a Marii Revolte Evreiești, a asediului și a sfârșitului tragic, așa cum este relatată de Iosephus Flavius, a devenit parte din ADN-ul israelian și din etosul sionist, fiind bine cunoscută în întreaga lume. Durata asediului este un element major în această narațiune, sugerând că glorioasa armata romană a avut mari dificultăți în a cuceri fortăreața și a-i înfrânge pe apărătorii acesteia. Timp de mulți ani s-a presupus că asediul a durat trei ani, dar în ultimele decenii cercetătorii au început să conteste această credință nefondată”, spune dr. Stiebel.

Studiul care arată ce s-a întâmplat cu adevărat în asediul roman de la Masada

„În studiul nostru de primă importanță, am folosit măsurători obiective și tehnologii avansate pentru a clarifica această problemă cu primul răspuns științific bazat pe date. Pe baza descoperirilor noastre, susținem că asediul roman al Masadei a durat câteva săptămâni, cel mult. Așa cum au făcut imperiile de-a lungul istoriei, romanii au venit, au văzut și au cucerit, înăbușind rapid și brutal revolta din această locație îndepărtată”, adaugă el.

„Concluzia noastră, însă, nu diminuează importanța acestui eveniment istoric, iar multe întrebări rămân în continuare de investigat. De exemplu, de ce au depus romanii atât de mult efort pentru a cuceri această fortăreață izolată și aparent neimportantă?”, se întreabă omul de știință.

„Pentru a răspunde la această întrebare și la multe altele, am inițiat un proiect vast și inovator în Masada și împrejurimi, colectând date și analizându-le amănunțit în laboratoarele Institutului de Arheologie Sonia & Marco Nadler de la TAU, în colaborare cu alți cercetători, pentru a arunca în cele din urmă o nouă lumină asupra vechii enigme: Ce s-a întâmplat cu adevărat la Masada?”, declară cercetătorul.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Misterul Pietrei de Altar de la Stonehenge devine și mai ciudat

Misterul pietrei altarului de la Stonehenge s-a complicat, la câteva săptămâni după ce geologii au dezvăluit în mod senzațional că uriașa piatră neolitică a fost transportată sute de kilometri din nordul Scoției în Wiltshire. Această […] Articolul Misterul Pietrei de Altar de la Stonehenge ...

Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie architect din România

Maria Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962), nepoata pictorului peisagist Ioan Andreescu și soția matematicianului, astronomului și politicianului Spiru Haret, a fost una dintre figurile proeminente din istoria arhitecturii românești. A fost prima femeie arhitect […] Articolul Maria ...

Elena Ghica, prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvețieni. La vârsta de 5 ani vorbea 6 limbi diferite

Elena Ghica, o personalitate aparte din istoria națională, a fost prima femeie alpinist din România care a escaladat Alpii Elvețieni, la 11 iunie 1855, la vârsta de 27 de ani, cucerind vârful Mönch, unul dintre […] Articolul Elena Ghica, prima alpinistă care a urcat pe Alpii Elvețieni. La v...

Test de cultură generală. Care este diferența dintre Bluetooth și Wi-Fi?

Dacă ai un smartphone, laptop, tabletă sau un dispozitiv similar, probabil că este echipat atât cu capabilități wireless Bluetooth, cât și Wi-Fi. Dar care este diferența dintre Bluetooth și Wi-Fi? Care este diferența dintre Bluetooth […] Articolul Test de cultură generală. Care este diferen...

China vrea să construiască o stație de cercetare pe Lună până în 2035

Oficialii chinezi au anunțat că vor exista două etape pentru construirea unei baze pe Lună, iar în cele din urmă vor fi create o serie de noduri pe suprafața Lunii și pe orbită. Planul original […] Articolul China vrea să construiască o stație de cercetare pe Lună până în 2035 apare prima d...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..