O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice

O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice
📅 2024-09-08

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Națională Australiană (ANU), noi dovezi ale ocupației umane în sud-estul Indoneziei, datând de acum 42 000 de ani, oferă noi indicii cu privire la ruta urmată de unii dintre primii oameni care au ajuns în regiunea noastră.

Autorul principal și doctorandul ANU Hendri Kaharudin a declarat că locul descoperirii – la Elivavan, pe insulele Tanimbar din Indonezia – o face deosebit de semnificativă.

„Tanimbar este situată chiar în largul platoului Sahul, care cuprinde Australia de astăzi, precum și Noua Guinee”, a spus el.

„Problema modului în care strămoșii noștri timpurii au ajuns acolo din Asia de Sud-Est este una dintre cele mai captivante în migrația preistorică, în principal din cauza distanțelor mari acoperite și a abilităților avansate de navigație care ar fi fost necesare, scrie EurekAlert.

„Există două rute principale care au fost explorate ca posibilități de la mijlocul secolului al XX-lea – o cale nordică prin insule precum Sulawesi și o cale sudică care trece pe lângă Timor și insulele Tanimbar „Această descoperire marchează unul dintre cele mai timpurii situri cunoscute ale rutei sudice, ceea ce o face o piesă crucială a puzzle-ului.”

Potrivit cercetătorilor, deși există încă întrebări fără răspuns ai Elivavanului, natura riscantă a traversărilor maritime sugerează că, de fapt, coloniștii dezvoltaseră o tehnologie maritimă avansată în urmă cu aproximativ 42 000 de ani.

O tehnologie maritimă avansată de acum 42 000 de ani

„Ei ar fi trebuit să traverseze corpuri de apă cu o distanță mai mare de 100 de kilometri, indiferent de direcția în care se deplasau”, a declarat dl Kaharudin. „Împreună cu fragmente mici de ceramică, am găsit, de asemenea, dovezi precum oase, scoici și arici de mare care indică rolul insulei ca centru al activităților maritime timpurii.

Dl Kaharudin a declarat că este, de asemenea, clar că, de fapt, nu a fost un eveniment unic, ci „un proces treptat care a implicat valuri succesive de populații”.

„Comunitățile de coastă au navigat probabil pe țărmuri, exploatând resursele marine și stabilind așezări reziliente de-a lungul călătoriei lor”, a spus el. „Această strategie de trecere de la o insulă la alta a facilitat schimbul cultural și adaptarea, formând societăți diverse pe întregul teritoriu”.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Agenția Națională pentru Cercetare și Inovare (BRIN) din Indonezia. Echipa de cercetare a inclus, de asemenea, profesorul Sue O’Connor și Dr. Shimona Kealy de la ANU.

Două rute principale

„Tanimbar este situat chiar în afara platoului Sahul, care cuprinde Australia de astăzi, precum și Noua Guinee”, a spus el. „Problema modului în care strămoșii noștri timpurii au ajuns acolo din Asia de Sud-Est este una dintre cele mai captivante , în principal din cauza distanțelor mari acoperite și a abilităților avansate de navigație care ar fi fost necesare.

„Există două rute principale care au fost explorate ca posibilități de la mijlocul secolului al XX-lea – o cale nordică prin insule precum Sulawesi și o cale sudică care trece pe lângă Timor și insulele Tanimbar. Această descoperire marchează unul dintre cele mai timpurii situri cunoscute ale rutei sudice, ceea ce o face o piesă crucială a puzzle-ului.”

Potrivit cercetătorilor, deși există încă întrebări fără răspuns despre primii locuitori ai Elivavanului, natura riscantă a traversărilor maritime sugerează că, de fapt, coloniștii dezvoltaseră o tehnologie maritimă avansată în urmă cu aproximativ 42 000 de ani.

Cercetarea a fost publicată în Quaternary Science Reviews (QSR).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Orașul din România care va avea o pistă de biciclete de 22,8 kilometri

Proiectul construcției unei piste de biciclete de 22,8 km, care va lega municipiul Galați de Pădurea Gârboavele și localitatea Smârdan a fost aprobat de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, care a semnat ordinul de […] Articolul Orașul din România care va avea o pistă de ...

Unde găsim cei mai înalți și mai bătrâni brazi din România?

Județul Sibiu se mândrește cu unul dintre cei mai înalți și mai bătrâni brazi din România. „Paznicul Cibinului” are 500 de ani și e nevoie de 8 bărbați pentru a-l cuprinde cu brațele. Copacul, aflat […] Articolul Unde găsim cei mai înalți și mai bătrâni brazi din România? apare prima dată î...

Prognoză actualizată! Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Meteorologii estimează că, în următoarele patru săptămâni, temperaturile vor fi ușor mai ridicate în următoarele patru săptămâni decât cele specifice, iar în următoarele două săptămâni cantitățile de precipitații vor fi excedentare. În săptămâna 09.09.2024 – […] Articolul Prognoză actualiza...

Cristiano Ronaldo este primul fotbalist din istorie care a înscris 900 de goluri în meciuri oficiale

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo a devenit primul fotbalist din istorie care a atins pragul de 900 de goluri în meciuri oficiale. El a marcat cel de-al 131-lea gol pentru națională împotriva Croației. Portughezul a declarat […] Articolul Cristiano Ronaldo este primul fotbalist din isto...

O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilometri depărtare de Pământ a măsurat lumina Universului

Este posibil ca astronomii să fi răspuns în cele din urmă la această întrebare de lungă durată, exploatând capacitățile și poziția îndepărtată a navetei spațiale New Horizons a NASA, prin efectuarea celor mai precise măsurători […] Articolul O navă spațială aflată la 8,7 miliarde de kilomet...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..