Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic

Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
📅 2024-10-18

Într-o zonă liniștită din Mexic, arheologii au folosit imagistica LiDAR pentru a descoperi structuri demult dispărute, construite de cultura Maya cu secole în urmă. Printre descoperiri se numără mari piramide și un centru civic-ceremonial, plus o structură subterană găsită sub un teren de baseball mayaș.

Lucrările arheologice recente au fost efectuate de Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) în Campeche central, un stat renumit pentru . Noul proiect s-a axat pe o pădure mai puțin studiată, numită Rezervația Biosferei Balam Kú, care se întinde pe aproximativ 140 de kilometri pătrați.

Zona este marcată de un teren accidentat, dificil de cultivat, așa că nu este de mirare că aici există mai puține așezări și structuri antice în comparație cu regiunile învecinate. Siturile sunt, de asemenea, mai modeste ca stil, prezentând decorațiuni arhitecturale și gravuri minime.

„Impresia inevitabilă este că, de fapt, pe care tocmai am explorat-o a fost mult mai puțin elaborată decât cea din Petén, la sud, și regiunile Chenes și Chactún, la nord și est”, a declarat Ivan Šprajc, arheolog la Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte.

Mari piramide și un centru civic-ceremonial

Cu toate acestea, cercetătorii au reușit să facă mai multe descoperiri semnificative datorită LiDAR, o tehnologie de teledetecție care utilizează lasere pentru a descoperi structuri ascunse prin pătrunderea în vegetația densă și captarea de date topografice precise.

O descoperire importantă a fost un grup de structuri lângă Nadzcaan, un sit descoperit pentru prima dată în anii 1990, care prezenta o piață principală cu o construcție piramidală și un canal de drenaj, scrie IFLScience.

Un alt sit notabil prezenta o clădire mare, înaltă de 13 metri, care a servit probabil drept centru civic-ceremonial. Ei bănuiesc că această așezare trebuie să fi avut o anumită „importanță socio-politică”, având în vedere statura clădirii.

În partea de est a acestui sit, cercetătorii au găsit, de asemenea, un teren de baseball care pare să se afle deasupra unei substructuri, posibil din perioada clasică timpurie (200-600 d.Hr.).

Structuri demult dispărute

În sfârșit, un al treilea sit era format din mai multe structuri concentrate pe un deal natural. Lângă piața principală se afla o piramidă înaltă de 16 metri, înconjurată de mai multe „ofrande”, printre care un vârf de silex, resturi ceramice și un fragment de picior de animal, probabil de armadillo sau rozător mare.

Această așezare datează din perioada postclasică târzie (1250-1524 d.Hr.), în timpul ultimelor câteva secole de dinainte de sosirea spaniolilor în America. De asemenea, aceasta arată cum culturile umane au reușit să persiste mult timp după dezintegrarea entităților politice complexe din Ținuturile de Jos Centrale la sfârșitul perioadei clasice.

În ultimii ani, tehnologia LiDAR a revoluționat domeniul arheologiei. S-a dovedit a fi deosebit de utilă în America tropicală, unde pădurile tropicale necruțătoare multor civilizații precolumbiene, inclusiv așezări extrem de complexe, de dimensiuni și importanță enorme.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului

O echipă internațională de cercetători a descoperit, pentru prima dată, viață animală în cavitățile de sub fundul oceanului, în apropierea unor izvoare hidrotermale adânci din Oceanul Pacific, scrie IFL Science, care citează Nature Communications. Noua […] Articolul Cercetătorii au găsit pe...

Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri

Realitate surprinzătoare despre obiectele din baie, dezvăluită într-un studiu recent făcut de cercetătorii americani. Cercetătorii au descoperit că periuțele de dinți și dușurile găzduiesc peste 600 de tipuri diferite de virusuri, multe complet necunoscute până […] Articolul Periuțele de di...

ONU trage un semnal de alarmă: peste 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie „acută”

În raportul său anual, agenția ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la rata sărăciei extreme, care este de trei ori mai mare în țările aflate în război, informează AFP. Mai mult de […] Articolul ONU trage un semnal de alarmă: peste 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie „acută...

Statul în picioare poate avea efecte nedorite asupra sănătății, arată un studiu

Statul în picioare, considerat până acum o soluție la sedentarismul de la birou, ar putea avea efecte negative asupra sănătății, sugerează un nou studiu. Statul în picioare nu reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii recomandă […] Articolul Statul în picioare poate avea efecte ne...

Cum au ajuns pe Pământ elementele de bază ale vieții?

Cercetătorii au folosit amprentele chimice ale zincului din meteoriți pentru a determina originea elementelor volatile de pe Pământ. Rezultatele sugerează că, fără asteroizi „netopiți”, este posibil ca acești compuși să nu fi existat suficient pe […] Articolul Cum au ajuns pe Pământ element...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.